Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Öppna förskolan

Det är så skönt att man alltid kan gå till öppna förskolan när det känns tråkigt hemma.
Barnen uppskattar verkligen att vara där.
Sjunga-Fika-Leka med andra barn
Och jag tycker det är roligt att träffa mina vänner och deras barn.
Tänk vad dagarna hade varit långa och sega då jag var föräldraledig om inte ställen som öppna förskolan och babysången fanns.
Nu går ju barnen på dagis 3 dagar i veckan så det är kul att kunna göra något tillsammans ibland.

Nu är det snart läggdags för de små och lite kvalitétid för mamma.
Den här veckan har jag kvällarna för mig själv då sambon jobbar eftermiddagar.


Underbara smycken

Jag har surfat runt och hittat många sidor med underbara smycken som jag länge har velat ha.
Nu ska jag bara bestämma mig också och det är ju inte det lättaste.
Jag vill ha med barnens namn och så sambons med, (såklart)

Vilken kombination gillar ni bäst?


Med bernens namn i hjärtat och sambons på brickan

Eller


Med barnens namn istället för "Carpe Diem" och en bricka från ringen med sambons namn

Eller alla namnen i ringen (sambons längst upp och barnens längst ner)

Jag har i alla fall skickat en förfrågan till Liselotte (som tillverkar smyckena)

Ni hittar dessa kombinationer och andra vackra smycken på:
http://www.nogg.se/minlillaoliv
Bilderna är lånade från sidan

Chokladcupcakes med skumbananstopping




Igårkväll bakade jag dessa godingar som vi satte i oss idag.
Mycket goda och mycket mättande.

Det är en vanlig chokladmuffin med bitar av mörk choklad i.
Toppingen består av skumbananer som är smälta i grädde och dagen efter uppvispad till ett underbart skumbanansfluff.
Jag tillsatte lite extra gul pastafärg i banangrädden så att färgen blev lite bättre.

Dekorationerna är gjorda i sugarpaste (sp) som är färgad gul med pastafärg och sedan torrborstade med glitterpulver.
Blommorna är försedda med några sockerkulor i pärlemor

Äppelmuffins med topping




Vill bara dela med mig av detta underbara recept.
Har ni inte provat innan så måste ni göra det Passar perfekt nu när hösten närmar sig.

Jag serverade mina muffins med avskalat papper och med vaniljsås, men kan tänka mig att toppa med spritsad glasscrème nästa gång.

Äppelmuffins med havretopping

200g smör
3 dl socker
3 ägg
1 dl vatten
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 äpplen i tunna klyftor
socker och kanel

Topping:
75g smör
3/4 dl socker
2 dl havregryn

Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget, rör om.
Blanda ner vattnet, mjölet och bakpulvret.
Fyll formarna till hälften.
Doppa äppelklyftorna i kanel och socker.
Stick ner ett par klyftor i varje form.

Toppingen:
Smält smöret, blanda ner socker och havregryn.
Strö över toppingen på muffinsarna.
Grädda i ca 20-25 minuter.

Gifta i 11 år!

Idag firar min mamma och hennes man 11-årig bröllopsdag och det ska så klart firas med tårta!

Den är fylld med päronkräm med marsánpulver, after eight ganache, spacklad med gräddliknande smörkräm smaksatt med päronarom (helt underbar god) täckt med sp och dekorerad med sp och pärlemorpärlor (bladen är dock gjorda i marsipan och torrborstade med pulverfärg)








När jag höll på att fota kom små, små fötter trippandes in i köket och undrade vad jag gjorde


Såå sööt!


Just nu doftar det underbart från köket av chokladmuffins som vi ska bjuda på imorgon tillsammans med skumbanantopping

Vi ses imorgon

Folkes doptårta

Imorgon kommer föräldrarna till lille Folke och hämtar denna tårta



Tårtan innehåller:
Ljusa bottnar, rårörda hallon med marsánpulver, vit chokladganache, spacklad med en gräddliknande smörkräm som är smaksatt med vit chokladarom, täckt med sp, dekorerad med sp, fp och pärlemorpärlor


Närbild på lille bebisen



26 augusti 2009

En liiiten uppdatering, var ju ett tag sen *blink*

Det har varit mycket med inskolning på dagis för lilltjejen och annat.
Håller på med tårtbeställningar och till helgen uppdaterar jag med nya bilder.

Soo loong

Doptårta i 2 våningar

Ännu en beställning på doptårta.
Önskemålet var en helvit tårta med svart namn på tåget och eftersom den skulle räcka till ca 30 personer kom vi överens att göra den som en 2 våningstårta.

Innehållet var vit chokladganache och rårörda hallon. (En populär kombination)


Chokladganache

Chokladganache kan göras på de flesta chokladsorter

Ca 200 gram choklad av valfri sort
3 dl vispgrädde

Dela ner chokladen
Hetta upp grädden men låt den inte koka
Rör ner chokladen och smält den på svag värme, får inte koka
Häll över i en skål (gärna en du kan vispa i)
Och låt stå kallt i kylen i minst 6 timmar (gärna över natten)
Vispa upp till ett härligt fluff.
 

Svärmor och svärfar är hemma igen

Svärmor och svärfar är hemma igen efter att ha varit iväg på semester i södra Sverige och Danmark med sin nya husbil.
Detta ville vi fira med att bjuda hem dem på lite middag och TÅRTA (givetvis)

Jag var sugen på limemousse och kokosmousse så det skulle den lilla tårtan fyllas med.
Självklart så skulle det vara en husbil på tårtan och en Välkommen hem text.

Min 3 åring intygade mig att det VAR en husbil jag hade knåpat ihop (jag tyckte att det lika gärna kunde vara en ambulans eller lastbil ;-)



En minitårta på 15 cm med 2 lager limemousse och 1 lager kokosmousse.
Mums

Kokosmousse

2 dl crème fraiche
2 dl socker
1 1/2 dl kokosflingor
2 dl vispad grädde
ev 2 gelatinblad

Vispa crème fraiche och socker tjockt
Blanda ner kokosflingor
Vispa grädden och vänd ner den

ev blötlägg och smält 2 gelatinblad för en extra fast mousse

Låt stelna i kylen

Limemousse

Det här receptet räcker till 2 tjocka lager i en normalstor tårta

4 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 dl matlagnings yoghurt
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet limeskal
1 dl pressad limesaft från ca 3 limefrukter
6 gelatinblad

Blötlägg gelatinet enligt förpackningen
Pressa saften ur limefrukterna
Vispa grädde lätt
Vispa crème fraiche, matlagnings yoghurt och socker tills sockret löst sig
Smällt gelatinet i limesaften och rör sedan ner i fraiche/yoghurt blandningen tillsammans med limeskalet.
Vispa grädden lätt och vänd ner den i blandningen.
Låt stelna i kylen

Stor dop fest

Jag fick förfrågan att göra doptårta som skulle räcka till 80-90 personer och jag var villig att ta mig an det.
Med tanke på att vi bara har en halv kyl och frys så skulle jag inte kunna montera tårtorna hemma.
Tur att jag har en mamma som har 2 st helkylar :-)

Dekorationerna och bottnarna gjorde jag hemma och resten gjorde jag på plats hos mamma.
Det är inte lite saker som behövs när det ska bakas tårta.
Jag hade med mig 1 flyttkartong och 2 påsar med verktyg ingredienser och tillbehör för att kunna göra tårtorna.
Jobbigt att inte vara i sitt eget kök och baka men det gick bra ialla fall.

Beställaren var så nöjd och det är det roligaste med att baka till andra.

3 st 30cm tårtor blev det.
Det var en pojke och en flicka som döptes, tvillingar.
Tillsammans med beställaren kom jag fram till att göra en vit med blå detaljer en vit med rosa detaljer,  och en vit med rosa och blåa detaljer.

Resultatet




Liten blir stor

Nu har en av mina kompisars dotter fyllt 1 år och givetvis skulle det firas med tårta.
En prinsessig tårta i vitt och rosa var önskemålet.

Så här blev den



Något hände under natten i kylen så tårtan hade sjunkit ihop på ena sidan (men som bilden visar synd det knappt) men någon kantdekor kunde jag inte sätta.
Nu i efterhand tror jag att jag vet vad som var felet. Grädden var nog inte tillräckligt hårt vispad så när sp täcket kom på plats tyngde den ner den sidan.

Lyckligtvis var tårtan god.


Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0