Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Spritsad tårta

I fredags skulle vi ha lite fest för en av mina kollegor som nu gått i pension.
Mat hade vi beställt från en catering och så skulle alla som ville baka något till en stor efterrättsbuffé.
 
Massor av gott blev det.
Mitt bidrag till dessertbuffén blev den älskade Hallon- och drömtårtan.
Den här gången ville jag pröva på en ny spritsningsteknik som jag sett på många bloggar.
 
Ser avancerat och välarbetat ut men är hur enkelt som helst att göra.
Får göra en steg-för-steg beskriving på den så fort tillfälle ges.
 
En hel sats whipped cream cheese frosting gick åt till spritsningen, tur att den är så god.
 
Jag dekorerade tårtan med upptinade frysta hallon, då jag inte hittade några i affären.
Men det gick bra och blev fint.
 
Här kommer i alla fall resultatet
 
 
 
 
 
 

Chokladbollstårta

När vi skulle hem till våra vänner och fira att deras lille son hade fyllt 3 år kände ja för att baka och ta med något vilket jag vet att de uppskattar :)
 
Men  ugnen var full av tårtbottnar och tiden sprang iväg så jag prövade på att göra något jag länge velat prova, CHOKLADBOLLSTÅRTA!
Kan ni tänka er något godare?
En tårta som enbart består av chokladbollssmet.
 
Jag varierade innehållet i tre olika chokladbollssmaker.
En "delicatobollssmet" och en havrebollsmet som jag delade upp i 2 och smaksatte den ena med arrak och kakao.
Hela skapelsen är sedan täckt med kärleksmumsfrosting, ni vet den krämiga, kaffe- och chokladsmakande frostingen på kärleksmums/snoddas/sara rutor eller vad ni nu kallar dem.
Hos oss heter det i alla fall kärleksmums :)
 
Recepten kommer nedanför bilderna
 
 
Som ni ser på den sista bilden hade jag i lite för mycket kakao i ena halvan av havrebollssmeten.
Tanken var att den skulle ha blivit 3-färgad.
Hur som hellst så var den god men fruktansvärt mäktig.
 
Recept Delicatobollssmet:
 
7 dl havregryn
200 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk grädde
2 msk avsvalnat starkt kaffe
 
Mixa havregrynen till ett fint pulver och häll över i en bunke.
Blanda ner alla ingredienser ordentligt.
 
 
Recept Havrebollssmet:
 
270 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ½ tsk vaniljsocker
10 dl havregryn
¾ msk kakao
1 dl ljummet kaffe
 
Vispa smör, vaniljsocker och socker kraftigt i 5 minuter med elvisp.
Tillsätt havregrynen, kakaon och det ljumma kaffet och vispa kraftigt i ca 5 minuter till.
Smeten ska bli alldeles slät.
Dela upp smeten i 2 skålar och smaksätt den ena med lite arraks essens (finns i mataffären i bakhyllan bland hushållsfärgerna) och ta i ytterlikare lite mer kakao så färgen blir något mittemellan de andra smeterna.
 
Plasta en 15 eller 20 cm rund tårtform (jag hade en 15 cm) och pressa ner den ljusaste smeten först, låt stå i frysen i några minuter så den blir lite fastre i konsistensen.
Forstsätt sedan med mellan färgen och låt även den stå i frysen en liten stund.
Pressa tillsist ner den mörka chokladbollssmeten och plasta över allt och ställ i kylskåpet medans du gör frostingen.
 
Recept Kärleksmumsfrosting:
 
50 g smör
3 msk starkt kaffe
1 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
 
Smällt smöret i en kastrull och rör ner övriga ingredienser.
 
Jag stjälpte upp min tårta på ett ugnsgaller och hällde försiktigt över frostingen lite i taget och spackade tårtan jämn.
Dekorera med kokosflingor (jag hittade billiga jordgubbar i affären och lät dem tillföra lite färg till tårtan)
Njuuuuuut...
 
 
 
 
 

Kokos tårta

När jag bakade Nikki´s tårta med 2 nya fyllningar blev det lite över så jag passade på att baka en tårta till familjen.
Den spacklades enkelt med fluffy white frosting och dekorerades enbart med kokosflingor.
 
Det underbara tårtfatet kommer från La shelf och finns i många olika färger.
Jag är stolt ägare av 4 st men fler skulle jag vilja ha ;)
 
 
 
Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, bananmousse, vaniljpannacotta fyllning, spacklad med fluffy white frosting, dekorerad med kokosflingor
 
 
 
 
 
 
 

Laura´s kanintårta

När Lara skulle fira sin 3:e födelsedag skulle det göras med tårta med favorit kaninen på.
För att få till texturen på kaninen använde jag ihopknölad aluminiumfolie.
 
Rosa skulle tårtan vara och ha vita prickar och en rosett runt om.
 
 
Och för alla er som undrar hur jag gör rosetten kommer snart en steg-för-steg beskrivning på det.
 
Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, jordgubbsmousse, glasscreme, spacklad med grädde, täckt och dekorerad med ballinas sockerpasta infärgad med wiltons rosa pastafärg rose
 
 
 
 
 

Nikki´s tårta med nyckelpigor

Nikki´s mamma var förtjust i Yazan´s i års tårta och ville ha en tårta i stil med den.
Den skulle vara rosa med nyckelpigor och blommor.
Älskar att få göra sånna här färgglada tårtor.
 
Jag kan intyga att tårtan var mycket god.
Jag prövade två nya recept och fick över så mycket fyllning att jag passade på att baka en liten tårta till min egna familj.
 
 
Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, laktosfri bananmousse, laktosfri vaniljpannacotta inspirerad fyllning (recepten kommer), spacklad med laktosfri grädde, täckt med sp, dekorerad med sp och laktosfri smörcreme med päronsmak
 
 
 
 
 

1 år tillsammans tårta

Otilia ville överraska sin pojkvän på deras 1 års dag tillsammans.
En liten tårta med rockigt tema önskades och vi kom överrens att det skulle vara en svart tårta med silver dödskalle och lite silverdetaljer på.
Det vilktigaste av allt datumet!
Nu var det så att de blev tillsammans runt midnatt så datumet skulle skrivas 28-29
Mycket skulle få plats på den lilla tårta men det gick och blev riktigt häftigt.
 
Jag har skurit ut skallen och siffrorna i svartfärgad sp och sedan målat med silverpulverfärg utspätt med en droppe alkohol.
Jag målade två gånger för att få det så täckt som möjligt.
 
 
Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, mjölkchoklad ganache, jordgubbsmousse, spacklad med enkel chokladgrädde, täckt och dekorerad med sp
 
 
 
 
 

Vanilj pannacotta tårtfyllning

Ger ett lager i en normalstor tårta 25 cm

2 dl mjölk
2+2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk maizena
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker el 2 tsk vaniljpulver
4-5 blad gelatin



Lägg gelatinet i blöt enligt paketets anvisning (jag använder alltid pulver)
Blanda mjölk, 2 dl grädde, äggulor, maizena och strösocker i en tjockbottnad kastrull och sjud under omrörning till krämen tjocknat.
Den får absolut inte koka
Rör ner vaniljen och gelatinet i den varma krämen och låt svalna
Vispa 2 dl vispgrädde och vänd ner i krämen
Låt stelna i kylen eller fyll tårtan och låt det stelna med hjälp av tårtring eller smörcremes spritsad kant


Jordgubb-och rabarbermousse

Receptet räcker till ett rejält lager i en stor tårta, 30 cm

4 gelatinblad
2 ½ dl rabarber, rensad, i bitar
2 ½ dl jordgubbar, i bitar (frysta går bra)
1 dl strösocker
½ msk vaniljsocker
2 ½ dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten
Häll rabarber, jordgubbar och socker i en kastrull
Koka ingredienserna mjuka ca 10 minuter och mixa sedan blandningen slät
Krama försiktigt ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem och vaniljsockret i den varma rabarberblandningen
Låt svalna
Vispa grädden lätt och vänd ner den i rabarber- och jordgubbsblandningen
Ställ in moussen i kylen, i minst två timmar tills den stelnat eller fyll tårtan och låt det stelna



Bamsetårtor till Alfred

När Alfred döptes fick jag baka hand doptårta.
Nu fyllde han 2 år och önskade sig tårtor med Bamse tema.
Eftersom det skulle vara två st tårtor i olika storlekar tyckte jag att det kunde vara roligt att göra den mindre som just en dunderhonungsburk.
 
Modelleringen var jag nervös för, som vanligt.
Men visst går det att se vilka jag modellerat?
Dock tror jag bestämt att Bamse har ätit liiiite för mycket dunderhonung
 
 
Tårtorna innehöll:
Ljusa bottnar, rabarber/jordgubbsmousse (recept kommer) glasscreme, spacklade med grädde, täckta med sockerpasta och dekorerade med smörcreme, lite svart pastafärg och sockerpasta
 
 
 
 
 

Pappas födelsedagstårta

Januari är månaden då halva familjen fyller år.
Min syster, min mamma och min pappa.
Och lite tårta hann jag med att baka.
Det blev inga "flera-timmars-dekorerade-tårtor" utan jag körde på goda tårtor med stilrent utförande.
 
Pappas tårta som var den ända jag ägnade en photoshoot för ;)
 
Tårtan innehöll kokosmousse och limemousse på ljusa "tre lika-bottnar"
Tårtan är spacklad med Fluffy white frosting och sedan "pudrad" med riven kokos.
 
Blomman gjorde jag genom att trycka ut fem-blads blommor i sockerpasta blandad med CMC så blir sockerpastan som flowerpaste och stelnar snabbt och för att få den lite extra tjusig tossborstade jag den (när den låg på plats på tårtan) med lite ätbart glitter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0