Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Josefine's 30 års tårta

Idag ska Josefine fira sin stora födelsedag med släkten.
Hon önskade champagnemousse och vit chokladganache som fyllning i tårtan.
Och jag fick för första gången göra champagnemoussen som jag länge velat pröva men inte haft något tillfälle till.
Både sambon, svärmor, svärfar (som var här vid tillagningen) och jag tyckte den var god!
Hoppas även Josefine och släkten tycker det.

Tårtan ville hon ha i samma stil som Malin's 40 års tårta men i rosa toner istället för lila.





Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, champagnemousse, vit chokladganache, spacklad med grädde, täckt med sp, dekorerad med sp och sockerkulor






Josefine's 80-tals tårta

Ikväll ska Josefine fira att hon fyller 30 år, och hur firas det inte bäst än med en 80-tals fest!

Hon hörde av sig till mig och frågade om jag kunde göra en tårta i lite 80-tals stil!
Efter lite googling på just 80 tal kände jag att jag ville göra en färgstark tårta i många härliga färger.

Vad tycker ni, osar den 80-tal?




Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, vit chokladganache, passionsfruktsmousse, spacklad med grädde, täckt med sp, dekorerad med sp och svart marsipan







Enya's doptårtor

Idag döps lilla Enya.
Beställaren ville ha 2 tårtor, en med dopbebis och blommor med detlajer i lila, och så fick jag lite fria händer med den andra men vi kom överens att den skulle matcha den första.

Jag valde att göra blommorna i en annan stil än vad jag brukar




På den andra tårtan valde jag att göra ett par flickskor




Båda tårtorna tillsammans


Tårtorna innehöll:
Limemousse, jordgubbsmousse, spacklade med grädde, täckta i sp, dekorerade i sp och sockerkulor








Alfons doptårta

Imorgon ska lille Alfons döpas och jag fick göra tårtan till dopfesten.

Det blev en klassisk vit med blå detaljer, blommor och en dopbebis.




Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, rårörda hallon med marsanpulver, dumle ganache, spacklad med grädde, täckt med sp, dekorerad med sp och sockerkulor







Kursiva bokstäver från en linjal (tappit)

Texten, som jag ofta använder på tårtorna, gör jag med hjälp av en linjal utstickare (tappit)
Jag har ett paket utstickare för att göra versala (stora) bokstäver och siffror och ett paket utstickare för att göra gemena (små) bokstäver.
Just de här setten är köpta från en av mina två främsta leverantörer, Kakburken

Många har problem med att få bokstäverna snygga så jag ska försöka visa hur jag gör.
Jag minns när jag skulle göra mina första tårtor med denna typ av dekorering.
Jag var naiv och trodde det bara var att sticka ut precis som med en pepparkaksform.
Jag blev galen då det inte var så lätt som jag trodde! Den gången skrev jag med karamellfärg på tårtorna.
Nu kan jag knepet, och det är inte så svårt bara man har fått in tekniken.

Jag har nyligen lärt mig att göra dem i sp (tidigare gick det med enbart fp, så pröva med fp om ni får problem, det är mycket lättare)

Kavla massan tunnt på lite maizena, och skär ut en remsa att sticka ut ifrån.
Låt den gärna ligga och torka ett tag så går det lättare


Välj vilket tecken du vill sticka ut och pressa ordentligt, vicka gärna på utstickaren när den är i botten


Har du tur så ramlar utsticket ut på en gång, annars ser det oftast ut så här, utsticket sitter kvar i linjalen


Jag petar försiktigt med en tandpetare genom hålen från framsidan för att få utsticket att lossna


Sedan lyfter jag försiktigt ut det med tandpetaren


Ibland behövs en liten tillpiffning innan det får torka helt


Använder du fp (som torkar och blir hårt snabbt) kan du slå med linjalen mot tex bordsskivan och då lossnar oftast bokstaven ut linjalen.

Lycka till!!!






Svar på några frågor!

Fin blogg! Som många har skrivit, så nämner jag det med. Jag har börjat göra lite tårtor och tycker det är riktigt roligt! Så nu har jag börjat beställa hem lite verktyg och ska bygga upp ett litet förråd:) Blir inte så mycket nu, men någon gång ibland blir det kanske :)
Tack, så gullig du är! Det gäller att handla långsamt, det är inte billigt med alla verktyg.
Vågar inte ens tänka på vad min överfulla låda har kostat mig.


Ett par frågor:
Vart köper du din sp? Eftersom det var någon special som du skrev i tidigare inlägg. Jag har köpt från kakburken.se men det är väl inte det märket?
Jag köper ballinas på från Tårtdecor, smidigast att jobba med och smakar godast! Jag köper den med vaniljsmak

Hur fäster du fast alla blommor på själva tårtan? Du använder väl vatten med att sätta fast pärlor tex. Använder du dig något av frosting?
Jag fäster faktist allt med vatten! Inte med någon kristyr, ätbart lim eller frosting! Bara vanligt vatten

Hur många lager med bottnar har du? 3 st? Med tex glasscreme, mousse och sen spacklar med grädde? Eller hur många brukar du ha?
Vanligast 3 bottnar och 2 fyllningar och spacklar med grädde, enstaka fall med smörkräm. men det händer att jag ibland delar i 4 delar och har 3 lager fyllning

och hur gör du din Moccasmörkräm? Jag älskar kaffe, så funderar på att göra en sån till min tårta, men vad passar till med?
Min mamma har en bok (7 sorters kakor) och där finns ett smaskit recept på mockasmörkräm
Jag hittade samma recept här



Nu kommer jag inte på fler frågor, men det kommer säkert fler;)
Jag ska nämligen inom en framtid göra min 25års tårta, sen en 30 års tårta till min sambo, och en 1 års tårta till våran dotter och sist en 60 års tårta till min svärfar...så detta kommer jag se fram emot!
Åh så roligt! Lycka till!

Jätte bra blogg, och det kommer jag verkligen att följa! O tack för ditt tips angående dina cake-pops, dom ska jag absolut testa!!
Tack igen!

Ha det bra!
//Jenny







Lill-lördag

Men hallå... champagne mitt i veckan när det är arbetsdag imorgon!
Varför då?



Jo, jag håller på med champagenmousse till en av helgens tårtbeställningar och trotts den lilla flaskan så blev det lite över.
Tur att svärmor och sambon offrade sig annars hade jag nog inte varit "körbar" imorgon kl 07, haha



Skåååål!







Får jag önska? UPDATE

Tusan, jag fyller ju år snart!
För första gången ska jag ta bloggen till hjälp.
Vet ju att några familjemedlemmar läser den dagligen, och då kan jag ju passa på att önska mig här.

Först ut är något jag verkligen är i behov av!

1. En vertygslåda
Jag har letat runt efter billigare alternativ men inte hittat något som passar mina önskemål.
Men denna är ju som gjord för mig, hehe

Nummer två på listan är

2. Ansiktsbehandling
Lyx varianten har jag varit på tidigare och det gör jag gärna igen.
Men en vanlig ansiktsbehandling funkar ju med.

Får komplettera önskelistan vartefter om det behövs.. Men främst dessa 2 saker!

3. Eltandborste
Jag som borstar sönder mina tänder skulle behöva en eltandborste som är skonsammare mot både tänder och tandkött

4. Min favorit parfym
Som jag inte haft på över 1 år!
Nu känner jag att jag vill tillbaka till den.

5. Smashbox photo finish
Finns även på bla Kicks

6. Skjorta
Söt rosa skjorta från Gina Tricot









Brevbäraren kom med något fint idag

Just precis skrämde brevbäraren sk**en ur mig rent ut sagt


Han blev genast förlåten när jag öppnade det översta brevet och såg att mitt vackra halsband, som jag beställde i förra veckan, kommit



Mina sambo och våra döttrars namn är stansade i ringen


Lång fin modell


Kika in hos Liselotte som har tillverkat detta vackra halsband









Blomma 4

Här kommer en bekrivning på hur jag gör veiner för hand på en blomma.

Stick ut en blomma i valfri form och placera på en formdyna


Rulla med en friller över blommans blad



Återigen, jag fäster så gott som alltid en eller flera sockerkulor i blommornas mitt










Blomma 3

Ännu en variant av en blomma.

Stick ut en blomma i valfri form och placera den på en formdyna
Använd sedan en ballingtool på blommans blad och mitt








Blomma 2

Här är en annan enkel blomma som jag ofta gör.
Till den här blomman använder jag en annan utstickare som jag köpt i 4-pack från kakburken men som i skrivande stund inte verkar finnas kvar (den minsta är något större än den största blomejectorn)
Och en silikonform som ger blomman en kupad form och bladnerver (som tydligen inte heller finns kvar i sortimentet, köpte den från tårtdecor

Kavla ut massan och stick ut en blomma


Dra med fingret runt kanterna för att få bort fnaset och placera blomman i silikonformen som pudrats med lite maizena


Lägg på den övre delen av silikonformen och tryck till med handen





Jag brukar fästa en sockerkula i blommans mitt med lite vatten











Blomma 1

Jag lovade ju er lite steg-för-steg beskrivningar.
Igår kväll satt jag i 3 timmar och förberedde lite inför helgens alla tårtor.

Först ut en väldigt enkel blomma

Blomejectorn är extremt enkel att arbeta med och du kan även använda den som en stämpel.
Blomma m ejector, 4 st
Jag har köpt mina från kakburken

Du behöver
* Någon typ av ätbar massa (sugarpaste, marsipan, flowerpaste, marshmallows fondant mm)
* En blomma med ejector


Kavla ut din massa. (Jag kavlar i stort sett alltid på lite maizena, dom förhindrar att massan fastnar i underlaget)


Stick ut en blomma och dra med fingertoppen över blommans kanter, för att få bort fnasiga kanter som annars lätt kan uppstå



Håll ejektorn mot tårtan eller ett underlag och tryck på knappen för att släppa ut blomman


Dekorera blommans mitt med tex en sockerkula

Här har jag stuckit ut den största blomman av de 4 ejectorerna och fuktar blommans mitt med lite vatten sedan sätter jag dit den lilla blomman ...


och fäster en sockerkula med lite vatten











Svar på ett läsar mail

Idag fick jag ett mail angående sugarpaste och grädde.

Fråga:
Hej!
Jag brukar kika in på din blogg och dina tårtor är verkligen fina. Jag har precis upptäckt det här med tårtor så jag har några frågor som jag hoppas att du kan svara på =)
Jag har läst att SP kan smälta om man inte fodrar den innan, stämmer det? Du använder väl oftast grädde och spacklar med eller? Läste nånstans att man inte ska ha grädde under SP då den börjar svettas då.. Har du någon speciell sorts SP eller är det helt enkelt så att den inte alls svettas ?? Och så ytterligare en fråga...hur gör du för att fästa dekorationerna på tårtan och på sidan?

Tack på förhand!

Mvh
Sofia


Svar:

Hej Sofia!
Du har så rätt angående att sp´n kan smälta om den kommer i kontakt med grädde eller en frukt/bärmousse.
Jag använder sp av ett märke som heter Ballina, och skillnaden med den är att den innehåller gelatin som förhindrar att sp´n smälter i kontakt med grädde.
Använder du sp av ett annat märke eller egengjord måste du fodra den med tex olja om du spacklar med grädde.
Annars kan du spackla med smörkräm och använda vilken sp du vill.
Jag tycker dock att grädde är både enklare och godare att ha under locket. Jag använder väldigt lite grädde att spackla med, ca 2 dl till en 25 cm tårtbotten.
Det är dock viktigt att spackla noga vare sig du använder grädde eller smörkräm om du har fyllt tårtan med någon frukt/bärfyllning då syran från frukten/bären äter sig igenom sp´n.

Även marsipan måste fodras med olja för att inte smälta på grädden.


Dekorationer fäster jag enbart med vatten!











Tommy's biltårta

Helgens sista beställning var till en man som gillar bilar och motorer.
Jag föreslog en 3 dimensionell bil.

Och så här blev den





In action, med datorn i högsta beredskap för att se hur en bil faktist ser ut



Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, jordgubbsmousse, dumleganache, spacklad med grädde, täckt med sp dekorerad med sp, svart marsipan och handmålad med svart pastafärg och silverpulverfärg utspätt i några droppar alkohol.







Therese's kotårta

Städerskan, på en av förskolorna jag arbetar på, ville beställa en tårta med svart/vit brokig ko på.
Jag sökte lite inspiration på nätet (google är min stora räddning ibland) och fann en tårta i denna stil.
Städerskan blev så glad och rörd att tårarna inte var långt borta när hon kom för att hämta den, det var mycket bra betyg med andra ord!






Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, limemousse, jordgubbsmousse, spacklad med grädde, täckt med sp, dekorerad med sp och svart marsipan 








Freja's danstårta

Min sambos kusins dotter fyller 18 år idag!
Stort grattis från oss!!!

Hon dansar bugg och hennes mamma valde därför ett motiv med just dans.
Det fanns inga önskemål om färger så här körde jag på lite mer färgglatt.

Vad tycker ni om färgglada tårtor?





Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, limemousse, jordgubbsmousse, spacklad med grädde täckt med sp, dekorerad med sp, svart marsipan och sockerkulor







Shop a long

Kom precis hem från en shoppingrunda med hela familjen.
Blev en del till barnen och även till mig.

Nova fick 1 par fodrade gummistövlar och ett par ursöta tygskor nu till våren, din sko


Tuffa detaljer i bak


Hon fick även ett par leo tights, en volangkjol...


och en mysig velor hoodie


Hello Kitty såklart, vad annars??


och tillsist ett par vår överdragsbyxor med hängslen, allt från HM


Dagens outfit med Saga, som fick ett par likadana tygskor och genast ville ha dem på sig


hon fick även 1 par lila tights, HM


och 2 par leggings, ett par multifärgade och ett par röda, HM


Jag fick 2 par leggings, med dragkedja nertill


och en vit topp, allt från HM


Fick lite vårkänslor idag när snön smälter för fullt och solen lyser.

Nu är det dags att pallra sig ut i köket och fortsätta jobba på de tre tårtorna som hämtas av tre olika beställare imorgon.
Trevlig lördagskväll önskar vi er






Tårtbeställning



Jag fick en kommentar där det önskades att jag skulle skriva ett inlägg om hur det går till om du vill beställa tårta från mig.
Det är så enkelt som att maila mig.
Min mail finns här intill på vänster sida (LindaRunn.blogg@hotmail.com)
Har ni några frågor om beställningar är ni välkommna att maila mig.

Till helgen blir det mycket bak!






Update 100314

Hej alla mina gulliga läsare.

Har haft lite tårtledigt och därav har jag inte uppdaterat bloggen lika flitigt.
Vet att ni är en del som blir lite besvikna på den dåliga uppdateringen men jag har inte riktigt haft tid eller något spännande att blogga om.

Ha lite tålamod, jag har fått in en hel del förfrågningar på tårtor så håll bara ut.
Nästa helg ska jag förbereda lite inför nästkommande beställning.
Det blir doptårtor, och då ska jag försöka mig på lite fler steg-för-steg anvisningar om ni tycker det är bra?

Kul att ni är så många som läser och följer min blogg!









Inspirerad av grannen

Idag när jag hade hämtat mina gullklimpar på förskolan och kom in i farstun kände jag lukten av pannkakor.
Och det var månader sen vi åt just pannkakor, så jag bestämde att det fick bli plättar till kvällsmat idag.
Det fanns lite grädde kvar sen helgens tårtbeställningar och så gjorde vi rårörda hallon med marsanpulver till istället för sylt och det blev riktigt gott.

Barnen, som egentligen aldig riktigt gillat pannkakor, åt med god aptit













Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0