Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Päronmousse


Frågan kommer väldigt ofta så jag tänkte skriva ett inlägg om min päronmousse.

Ingredienserna jag använder är:
Päronkräm
Snabbmarsanpulver
Vispad grädde
Päronessens
Några droppar grön hushållsfärg

Jag häller upp lite päronkräm, vispar ner snabbmarsanpulver så det tjocknar lite och droppar på päronessens och hushållsfärg
Tillsist vispar jag grädden och vänder ner.

När jag gör min päronmousse höftar jag väldigt mycket, vilket jag gör väldigt ofta när jag bakar, så jag kan tyvärr inte ge några direkta mått.

Nu vet ni i alla fallhur det går till när min päronmousse blir till.








Williams Blixten och Sally tårta

När tjejernas kusin fyllde 4 år bakade jag tårtan till barnkalaset.
En tårta med Blixten ville William ha och jag fick även plats Sally.
Eftersom William inte är så förtjust i tårta mumsade han glatt i sig bilarna.




Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, whipped cream frosting, jordgubbsmousse med yoghurt, spacklad med grädde, gräs av färskostcreme (likadelar smält vit choklad och cream cheese färgad grön)






Williams fotbollstårta

Williams mamma berättade för mig att William älskar bolla av alla dess slag och ville att det skulle finnas bollar med på hans 1 års tårta.
Jag föreslog att jag skullle göra hela tårtan till en fotboll och det tyckte hon var en bra idé.
Spritsat gräs och lite färglada blommor fick det även vara med.




Markeringarna på tårtan försvann i kamerans blixt, med de finns där.

Jag målade de svarta fälten med svart pastafärg och gräset består av vit choklad och färskostcreme (lika delar smält vit choklad och cream cheese) som jag färgat grönt med vanlig grön hushållsfärg.

Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, mjölkchokladganche, hallonmousse, spacklad med grädde, täckt med sp

Tårtbricka från Siluett of Sweden






Recept Hallon- och vaniljdrömtårtan



Som utlovat kommer här receptet på den underbara tårtan

Till en 20 cm form behöver du;

7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
175g mjukt smör
3,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker (jag minskade på vaniljsockret och tillsatte lite äkta vaniljpulver)
4 ägg
2,5 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader och smöra en form på 20 cm
Sikta ner vetemjölet, bakpulvret och salt i en bunke
Vispa smör, strösocker och vaniljsocker/pulver vitt och krämigt i en ny skål
Vispa ner äggen, ett i taget, ordentligt i smörblandningen
Rör ner mjölken växelvis med vetemjölsblandningen med en slickepott, blanda ordentligt
Fördela halva smeten (har du 2st 20 cm formar går det bra att grädda båda samtidigt)
Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter, prova med en provsticka så att botten är genombakad
Ta ut och låt svalna och upprepa momentet

Whipped cream frosting: (jag behövde 1 och 1/2 satts frosting för att fylla och täcka tårtan)
5 dl grädde
2,5 dl florsocker
200 gram cream cheese, tex philadelphia
1 msk vaniljsocker (jag ersatte lite vaniljsocker med äkta vaniljpulver)

Vispa grädden fast
Rör ihop cream cheesen med florsocker och vaniljsocker/pulver till en slät kräm
Vände ner oströran i grädden med en slickepott och låt den stå i kylen i ca 30 min så blir den lite fastare

Fyllning:
1 ask färska hallon (jag hade frysta som jag tinade)

Montering
Dela varje tårtbotten till 2 så du får totalt 4 bottnar
fördela frostingen mellan bottnarna och lägg även på några hallon på varje lager
Täck tårtan med resterande frosting och dekorera hur du vill.

Jag monterade tårtan dagen innan vi skulle äta den och den blev verkligen drömsk!
Whipped cream frostingen påminner lite om vit choklad fast inte lika sött utan mer friskt pga färskosten!








Underbart god glassmarägtårta



Efter att ha stått i köket och lagat mat fick jag över ett gäng äggvitor och bestämde mig för att göra marängbottnar av dem.
Eftersom jag är en älskare av hasselnöter, passade jag på att rosata ett gäng i torr stekpanna som jag sedan hackade och vände ner i marängsmeten.

Själva glasssmeten "parfaiten" är av samma recept som Toblerone parfaiten med undantag att jag bytt ut tobleronen mot daim.

Glasssmeten bredde jag ut över hasselnötsbotten och plastade in och lät stå i frysen tills vi skulle äta tårtan.
Den behöver minst 3-4 timmar på sig att stelna men går utmärkt att göra flera veckor innan den ska ätas.

Jag garnerade den med jordgubar.

Mums, rekomenderar starkt denna glasstårta!






En dröm i vanilj och hallon... till min mans 35 års firande




När min man fyllde år för ett par veckor sedan prövade jag ett helt nytt recept.
Så simpel med 4 lager saftig vaniljtårtbotten och whipped creame frosting och lite hallon i mellan.

Receptet kommer inom kort!







Rosa doptårta med vita detaljer till Amelia, Lena, Alice

Amelias mamma hade spanat in några tårtor på min blogg och komponerade på så vis ihop tårtan som hon ville ha på Amelias dop.

Det skulle vara en rosa 2 våningstårta med vita blommor med prälemorpärlor längs sidorna, krönt med en vit prinsesskrona med pärlemorpärlor runt om, pärlband mellan tårtorna och med Amelias alla namn på den översta tårtan.

Tårtan blev riktigt flickig och söt, om jag får säga det själv.




Tårtan innehöll:
Chokladtårtbottnar, päronmouse, geishaganache, spacklad med grädde, täckt med sp, dekorerad med sp och pärlemorpärlor






Banan cupcakes med cream cheese frosting

Jag hade några vänner över på middag och fest och ville bjuda på något sött till efterrätt.

Det slog mig att det var väldigt länge sedan jag gjorde de urgoda banancupcakes´en.

Receptet är enkelt och för att få ut så mycket banansmak när du bakar bör du använda riktigt mogna, gärna riktigt bruna bananer.

Receptet ger ca 14 normal stora cupcakes
100g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 bananer
4-6 msk naturell yoghurt/filmjölk/gräddfil eller liknande

Sätt ugnen på 225 grader
Smält smöret
Vispa ägg och socker vitt och pösigt
Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda ner i äggvispet tillsammans med det smälta smöret
Mosa bananerna tillsammans med yoghurten och rör ner i smeten
Fyll cupcakeformarna till hälften och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter

Cream cheese frosting, (för att frosta så mycket som jag gjorde behövs en dubbelsats, tänk på att det blir rejält sött)
100g cream cheese (tex philadelphia)
60 g mjukt smör
300 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
Saften från en halv citron

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt
Vispa i osten
Bred/spritsa på cupcakes´en








Färjestad BK tårta

Här kommer en tårta som ni antagligen kommer totalsåga/älska eller som jag som är totalt osportintresserad bara hoppas på att den smakar gott ;)

Hur som helst så är det väl inte helt svårt att förstå vilket lag som denna kille håller på?

Innehållet i tårtan skulle ha en antydan till sommaren så jag föreslog hallon/blåbärsmousse ihop med vaniljglasscreme på ljusa bottnar. Det är väl sommar?
Jag fick godkänt och även ett jättegulligt mail om att tårtan var såååååå god och att motivet blev toppen.





Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, hallon/blåbärsmousse, glasscreme, spacklad med grädde, täckt och dekorerad med sp






Födeledagsfika

Hej på er...
Äntligen är jag tillbaka :)

Har bakat men inte hunnit med att blogga men nu äntligen har jag fått loss lite tid och utlovar lite inlägg här framöver.

Först ut kommer en liten bild från i påsk.
I år råkade det komma sig att jag fylde år på självaste påskafton och firade gjorde jag tillsammans med närmaste släkten på påskdagen.

Det blev ett lite sporadiskt fika med smörgåstårta, 2 sorters marängtårta, macroner och påskinfluerade kärleksmums dekorerade med familjens marsipan påskkycklingar.

Den ena marängtårtan bestod av 2 marängbottnar fylld med pollyganache spacklad med grädde och dekorerad med riven choklad i all sin enkelhet.
Den andra marängtåtan bestod även den av 2 marängbottnar fylld med lemoncurdgrädde, spacklad och spritsad med grädde occh dekorerad med jordgubbar och citronskivor.

Macronerna är mandelmacroner med vaniljsmörcremefyllning









Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0