Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Ellinor´s smink tårta

När min väninnas systerdotter skulle fylla 14 år var det väldigt passande med en tårta dekorerad med smink på då smink är något hon gillar.
 
Tårtan skulle vara lite elegant men ändå ha temat smink, chokaldbottnar med hallonmousse och vit choklad.
Jag valde då att fördela fyllningarna direkt ovanpå varandra istället för ett lager av varje.
Fotade tårtan så ni får se innehållet
 
Resultatet blev sedan detta, en sminkpalett med 4 ögonskuggor (pulverfärg), en mascara (med svartmålad spagetti), och så tillsist ett läppstift.
 
Tårtan innehöll:
Chokladbottnar av "One bowl chocolate receptet", hallonmousse och vitchokladganache, spacklad med grädde, täckt med sp, dekorerad med sp, marsipan och sockerkulor
 
 
 
 
 

Adrians Babblarna tårta

När min kollegas lille son fyllde 2 år fick jag frågan om att baka hans tårta och hon tyckte att det skulle passa bra med en tårta med figurerna han fullkomligt älskar "Babblarna" på.
Känner ni till dem?
 
Så här ser de ut iaf.
 
Jag modellerade halva kvällen innan tårtan skulle hämtas och de var väldigt roliga att göra.
Bästa betyget var när min kollega hämtade tårtan och fick tårar i ögonen då känns det bra i tårtskaparhjärtat på mig.
 
Tråkigt nog mådde sonen inte rikitgt bra och när hon hade kommit hem med tårtan hade han kräkts :(
Men jag rådde dem att stoppa tårtan i frysen (efter att ha plockat bort figurerna först)
Och dagen innan de tänkte äta tårtan bad jag dem att sätta tårtan i kylen så den sakta tindes upp.
 
Och igår fick ja se en jättefin bild på tårtan och födelsedagsbarnet på facebook och tårtan såg ut precis som när jag lämnade den.
 
 
Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, marabou mjölkchokladganache, glasscreme, spacklad med grädde, täckt med sp, dekorerad med sp och lite marsipan och gräset är spritsat med en päronsmörcreme
 
 
 
 
 
 
 

En liten tårta med tema Golf, jakt och fiske

Jag fick frågan om att göra en liten tårta på 8 bitar med födelsedagskillens intresse jakt, fiske och golf.
 
Det blev en söt liten 15 cm tårta i stort sett helt laktosfri, då han klarade av att äta vanlig chokald med både ljusa bottnar och chokladbotten.
Eftersom jag inte hade så mycket yta att spela på fick skogen relatera till jakten och en liten golfbana fanns med och i sjön ligger en liten båt som man kan fiska ifrån.
 
 
Tårtan innehöll:
2 ljusa bottnar, 1 chokaldbotten gjord på "One bowl chocolate cupcake´s smeten", laktosfri hallonmousse, marabou mjölkchokladganache, spacklad med laktosfri grädde, täckt med sp, dekorerad med laktosfri päron smörcreme och sp (den lilla flaggan har en spagetti som pinne)
 
 
 
 
 

Polly fluff

En riktigt god tårtfyllning som är enkel att förbereda dagen innan eller minst 6 timmar du vill fylla din tårta.
 
 
Pollyfluff, räcker till ett lager i en tårta ca 20 cm
 
200 g pollygodis
3 dl vispgrädde
 
Lägg pollygodisarna i en skål och värm dem i micron i ca 20-30 sekunder.
De ska fluffas upp.
Detta underlättar och förkortar smältningen i grädden.
 
Värm under tiden upp 3 dl vispgrädde i en kastrull på spisen på medelvärme, får absolut inte börja koka!
Häll sedan ner pollyfluffet och smält ihop på svag värme, får fortfarande inte koka.
Det tar sin lilla stund och det går bra att mosa pollyna med en gaffel för att snabba på det hela.
Häll upp din pollygrädde i en vispskål och ställ kallt i kylen i minst 6 timmar.
Vispa sedan upp med elvisp till ett härligt pollyfluff och fyll din tårta.
 
 
 
 
 
 
 

Lakrits och citrontårta

En dag i personalrummet på jobbet kom vi in på ämnet "baka tårta"
Och jag fick frågan om jag någonsin hade bakat en tårta med lakritsfyllning.
Och visst har jag gjort det, dock var det länge sedan och dels så var tårtan inte till oss i familjen.
 
Det tog inte många dagar innan jag bestämde mig för att göra en tårta som fredagsfika på jobbet.
Tårtbotten hade jag redan i frysen så den var bara att ta fram och tina upp i rumstemp.
 
För att göra en lakritsfyllning gäller i princip samma recept som chokladganachen men eftersom denna typ av godis innehåller en hel del gelatin måste du ta mycket mindre godis än choklad.
Beroende på vilken typ av lakrits du vill ha (salt, söt) tar du den sorten du tror blir bäst-
 
Lakritsfluff, räcker till en tårta ca 20 cm
Jag valde totalt 60 gram lakritsgodis (turkisk peppar volcano och en variant av vanlig sötlakrits i lösgodiset) ca 50/50 av båda sorterna.
Sen delade jag ner dem och smälte dem i 3 dl grädde på låg värme.
Grädden får absolut inte börja koka. Och det tar en liten stund.
När sedan allt är ihop smält häller du över din lakritsgrädde i en visp skål och ställer kallt i kylen i minst 6 timmar.
(den här typen av fyllningar förbereder jag alltid kvällen innan jag fyller min tårta.
Vispa sedan upp till en härlig lakritsfyllning och fyll din tårta.
Min lakritsfyllning smakade nästan identiskt med glassen lakritspuck överdrag, en blandning mellan sött och salt.
 
Eftersom jag hade en burk med lemoncurd hemma valde jag att ha en lemoncurdgrädde som ett andra lager till lakritsfluffet.
Jag vispade upp 3 dl grädde och rörde ner lemoncurd efter smak och bredde på det andra lagret i tårtan.
 
Sen valde jag att göra en smörcreme med citronsmak för att inte tillsätta ännu en smak till tårtan.
Så jag använde mitt standardrecept på smörcreme och tillsatte några droppar citron aron från Dr oetger och lite gul gushållsfärg.
 
Smörcreme standard, räcker till att spackla en normalstorstårta
250 g rumsvarmt smör
180 g florsocker
2 äggulor
2 msk mjölk
 
Vispa smöret vitt och fluffigt i ca 10-15 minuter
Vispa ihop med florsocker och sedan resten av ingredienserna
Välj någon smaksättning efter eget tycke och färga ev med hushållsfärg/pastafärg
 
Smaksättningar:
Vaniljsocker
Kakao
Essenser
Starkt kallt kaffe
 
Jag spackalde tårtan och spritsade lite spartanskt runt om och som pricken över i:t blev det lite chokladflakes som dekoration.
Tårtan gjorde sedan succé på jobbet.
Den blev riktigt god, även de som i vanliga fall inte gillar lakrits.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ändringar på bloggen

 
Hej på er!
Det har blivit några design ändringar på bloggen.
Min webdesigner har jobbat hårt för att få det så som jag vill ha det :)
 
Kategorierna är nu ihopsatta i en rullgardin så det ska bli lättare att hitta i bloggen.
Och min man har nu även lagt till tårtbitsuträknaren så den finns här på bloggen.
Nu slipper ni med andra ord gå till min alternativa blogg och kan räkna ut era bitar direkt här hos mig.
 
Hoppas allt är bra med er alla, lite tomt i komentatorfältet men jag ser att ni är här och kikar.
 
 
 
 
 

Adela´s doptårta

Ännu en doptårta har bakats under våren, och denna doptårta i lite vårig design i grönt och ceriserosa blev till efter en inspirationsbild som Adelas mamma Viktoria skickade till mig.
 
Hon hade själv målat och dekorerat Adelas bokstäver så fint.
 
Jag fick fria händer med tårtan och några ledtrådar som, skor, grönt, cerise och så bilden ovan.
 
 
Tårtan innehöll,
Ljusa bottnar, hallonmousse, dumleganache, spacklad med grädde, täckt och dekorerad med sockerpasta
 
Den underbara cerise färgen är wiltons rose.
 
 
 
 
 

Tibelia´s doptårta

När Tibelia skulle döpas var det många som skulle fira.
Dock ville Tibelia´s mamma inte ha fler än 2 våningar på tårtan.
Så 70 bitar skulle jag få ut på 2 våningar.
Jag satsade på höga tårtor i 2 våningar, 30+25 cm*12cm med 3 lager fyllning och 4 lager tårtbotten i 2 olika smaker.
Jag fick sedan höra att hela den undre våningen hade blivit över men att tårtan hade varit fantastiskt god, vilket alltid piggar upp.
Jag hoppas de frös in all överbliven tårta :)
 
Tårtan skulle gå i vitt med ljusrosa detaljer, en dopbebis och ett kors.
 

 
Tårtan innehöll,
tårtbotten på one bowl chocolate cupcakes, ljus tårtbotten, hallonkompott, hallonmousse, marabou mjölkchokladganache, whipped cream cheese frosting, spacklad med grädde, täckt med sp, dekorerad med sp och fp
Bebisen är gjord i en silikonform.
 
Tog en bild på den översta tårttans insida innan tårtbrickan klipptes runt, spacklades med grädde och täcktes.
Mmmmm ser så god ut.
 
 
 
 
 
 

Min 30 års tårta, cupcakes och 3 sorters macroner

Hej på er och förlåt för min dåliga uppdatering.
Vet inte var all tid tar vägen men nu ska jag se till att förinställa flera inlägg för bakat har jag minsann gjort :)
 
Jag börjar med min egna 30 års "buffé"
För lite mer än en månad sen, närmare bestämt den 7 april, fylde jag 30 år.
Och det firade jag med släkt och vänner med en tacobuffé och sedan en mindre desertbuffé i en lokal.
 
Tårtan i lite chanel anda innehöll de ljusa 3 lika bottnarna, päronmousse och schweizernötsganache.
Spacklad med grädde, täckt med sockerpasta och dekorerad med svart marsipan och sockerpärlor.
Mycket gott!
 
 
Jag bakade även mini one bowl chocolate cupckaes som toppades med fluffy white frosting
 
och tre sorters macroner päron, kokos och choklad med nutella
 
Svårt att få med allt snyggt på bild då det dukades upp bland alla gäster och gottesugna barn.
 
 
 
 
 
 
 
 


Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0