Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Marängsmörcreme

 
Den här marängsmörcremen är riktigt god men kräver en hel del vispande och det var sällan jag orkade göra den med enbart min elvisp.
Men sedan jag fick en alldeles egen Kitchen Aid gör jag den mer än gärna.
 
Viktigt att tänka på att använda en rostfri skål som är helt ren från fett då äggvitorna inte går att vispa upp om det finns fett i skålen.
Vispa marängsmeten så gott som helt sval och se till att ditt smör är riktigt mjukt och rumsvarmt då värmeskillnaden kan göra att smörcremen skär sig. Skulle det ändå hända kan du värma en liten del av cremen i en kastrull över ett vattenbad och sedan vispa ner i smörcremen
 
Marängsmörcreme
4 äggvitor, ca 148g
3 dl strösocker
400 g rumsvarmt smör, normal saltat eller osaltat väljer du själv
 
Ev smaksättning:
Jag gillar vaniljsocker eller vaniljpulver eller någon essens, här är det  bara fantasin som sätter gränser
 
Ta fram smöret, dela ner det i små kuber och låt det bli rikitgt mjukt och rumsvarmt (går att micra det lite grann om du inte hinner få det tillräckligt mjukt)
Blanda äggvitor och strösocker i en helt fettfri rostfri skål och ställ ovanpå en kastrull med kokande vatten.
Vispa med en handvisp tills blandningen uppnår 65 grader eller tills sockerkristallerna smält (du kan ta lite av smeten mellan tummen och pekfingret och känner du inga kristaller är den klar.
Om du har en assistent häller du med fördel över blandningen i assistensens skål och vispar marängen kraftigt med ballongvisp tills den svalnat helt, vilket tar ca 10 minuter.
Byt ut assistentens ballongvisp mot en flatbeater och vispa på låg hastighet medans du tillsätter lite smör åt gången.
När allt smör är tillsatt ökar du hastigheten och vispar upp din marängsmörcreme.
 
 

 
 
 
 
 
 

 

Filippa´s doptårta

 
Filippas mamma gillade designen på tårtan som jag bakade till Amelia men ville gärna ha omvända färger och byta ut prinsesskronan mot ett par tuffa converseskor.
Mina skor gör jag utifrån den här utstickaren men lägger till mina egna detaljer.
Tårtan blev lika fin i det omvända utförandet tycker jag och fick även en tuffare design med skorna på toppen.
Skorna har jag gjort i Ballinas sockerpasta, vilket är en mjuk sockerpasta som inte torkar så bra.
Med hjälp av små papperstussar nedstoppat i skorna fick de en fin form under natten och blev sött bulliga.
Pappertussarna tog jag sedan bort.
 
 
Denna tårta valde jag att spackla med den helt underbara goda Italienska marängsmörcremen för att den skulle hålla formen och bli lite mer stadig.
Recept på den kommer vartefter.
 
Tårtan beräknades räcka till 50 personer och innehöll för övrigt
Ljusa bottnar 30 cm + 25 cm
Dumleganache och jordgubbsmousse
Spacklad med Italiensk marängsmörcreme
Täckt med Ballina´s sockerpasta
Dekorerad med sockerpasta och pärlemor sockerkulor
 
 
 
 
 

Ossian´s namnfest tårta

 
När Ossian skulle fira att han fått ett så vackert namn skulle det finnas en tuffare tårta med på kalasbordet.
Tårtan fick gärna gå i färgerna vitt, svart, marinblått och brunt och sen fick jag helt fria händer med skapandet bara den inte blev för gullig.
Sånna här uppdrag är både roliga och lite kluriga.
Jag valde att göra en tårta med stjärnor på runt om tårtan och så använde jag min nya utsickare med små små babyfötter.
Tårtan ser rätt enkel ut i sitt utförande med det tog ett bra tag att rulla alla kulor som döljer skarvarna mellan tåortorna och tårtbrickorna.
 
 
Tårtan som räckte till 30 personer innehöll ljusa bottnar 25 cm + 20
Spacklad med grädde
Täckt med sockerpasta av märket Ballina, dekorerad med sockerpasta och svart marsipan
 
 
 
 
 
 
 

Förlovningstårta

 
När D&M skulle förlova sig ville de ha en liten våningstårta för 15 personer.
Jag fick rätt fria händer bara den var vit och hade detaljer i silver och cerisrosa och något hjärta med initialerna D&M.
 
Jag såg en rätt stilren och enkel tårta framför mig och blev nöjd med designen.
 
 
Tårtan innehåller ljusa tårtbottar 20 cm och 15 cm
Spacklad med grädde, täckt med Ballinas sockerpasta och dekorerad med sockerpasta färgad med Wiltons pastafärg Rose, och silversocker kulor
 
 
 
 
 

Aron´s 1 års tårta

 
Jag har en föräldraledig kollega på jobbet som gärna ville att jag skulle baka hennes lilla Aron´s 1 års tårta.
När hon jobbade sin sista dag hos oss innan hon gick på sin föräldraledighet bakade jag en bebismage tårta som vi fikade på och innehållet i den föll henne riktigt i smaken så hon ville ha samma i Aron´s tårta med.
 
Aron har en snuttefilt som min kollega önskade att jag skulle dekorera tårtan med.
De här bilderna fick jag

 
Och det slutgiltiga resultatet blev såhär, jag fick med alla små detaljer
 
Tårtan innehöll:
Chokaldtårtbotten, pollyfluff, päronmousse, spacklad med grädde, täckt och dekorerad med infärgad sockerpasta från Ballina
 
 
 
 
 
 
 
 

Hasselnöt- och tobleroneparfait tårta

 
Till min mans födelsedag ville jag göra något enkelt men gott.
Något som jag kunde förbereda i god tid innan och endå var fint och gott.
Det fick bli en gammal goding som jag gjort förut men i lite mer i ögonfallande utförande.
 
Denna frysta tårta är verkligen en riktig goding och du kan dessutom förbereda den veckor innan den ska serveras.
 
Gör först marängbotten:
 
3 äggvitor (spara gulorna till parfaiten)
2 dl strösocker
100 g hasselnötskärnor
 
Sätt ugnen på 150 grader
* Rosta hasselnötskärnorna i en torr stekpanna och gnugga sedan av skalet mellan hushållspapper
* Finhacka hasselnötterna (jag använde min fiffiga tuperware minihackare)
* Vispa upp äggvitorna och tillsätt sedan strösocker och vispa marängen riktigt hård så pass att du kan vända bunken upp och ner utan att den rinner ur
* Vänd ner de hackade hasselnötterna i marängen
* Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten och runt kantern med hjälp av smält smör som klister och fyll formen med marängsmeten
* Grädda mitt i ugnen ca 45 min
* Låt svalna i formen
 
Under tiden du gräddar marängen gör du parfaiten, jag valde toblerone
 
200g Toblerone
3 äggulor
½ dl strösocker
3 dl vispgrädde

Smält 150 gram av tobleronen i vattenbad eller i mikron
Vispa äggulorna och sockret tjockt och pösigt
Vispa grädden hårt och blanda med äggvispet
Rör ner ungefär 1/3 av vispet lite i taget i den smälta Tobleronen, rör till en jämn massa
Rör därefter ner chokladblandningen i resten av det vispade
Blanda slutligen ner 50 gram hackad toblerone
Häll allt över den avsvalnade marängbottnen direkt ner i formen
Frys minst 4 timmar.

Ta fram tårtan ca 30 min innan den ska ätas och precis före serveringen kan du spritsa vispad grädde fint runt om och dekorera med färska hallon
 
 
 
 
 
 
 


Blåbärsmousse

 
En riktigt god och somrig tårtfyllning är denna enkla blåbärsmoussen.
Den är riktigt god att kombinera ihop med en vitchokladmousse eller vitchokladganache
 
Använder du dessutom en ställbar tårtring behöver du inte vänta på att den ska stelna till i kylen innan du fyller din tårta.
 
 
 
Blåbärsmousse, räcker till ett lager i en tårta ca 24 cm i diameter

4 gelatinblad (eller 2 tsk gelatinpulver upplöst i 2 msk kallt vatten)
250 g blåbär
3/4 dl socker
3 dl vispgrädde
 
Blötlägg gelatinet
Tina upp ev frysta blåbär och koka upp i en kastrull tillsammans med sockret
Mixa till en puré och tillsätt gelatinet i den varma purén och låt det svalna helt
Vispa grädden och rör ner den kalla blåbärspurén
Fyll din tårta direkt om du använder tårtring, eller låt stelna i kylen ca 1-2 timmar
 
 
 
 
 
 
 
 

Mönstrad rulltårta

 
Har ni någonsin sett en mönstrad rulltårta?
Det är hur lätt som helst att göra en och bara fantasin sätter gränsen.
 
När våra flickors lille kusin fyllde år passade jag på att baka en med hans namn och ålder på.
För att göra det hela lite roligare färgade jag även in rulltårtesmeten med grön hushållsfärg för att matcha innehållet i den.
 
Till själva dekoreringssmeten behöver du:
1 äggvita (ca 35g)
40 gram mjöl (vill du ha en brun dekoreringssmet kan du ersätta hälften av mjölet med kakao)
30 gram socker
30 gram rumstempererat smör
Ev pastafärg
 
Rör ihop alla ingredienser och färga in i den färgen du vill ha.
Vill du ha olika färger kan du dela upp smeten i olika skålar och färga in.
Förbered ett mönster på ett papper så du kan stencilera av.
tänk på att mönstret blir spegelvänt.
Fyll en spritspåse med smeten klipp ett litet hål och spritsa ut ditt mönster på ett bakplåtspapper och ställ in i frysen i ca 10 minuter.
Ska du göra mönster i olika färger och på varandra rekomenderar jag att frysa 10 min mellan varje färg så att inte färgerna smetas in i varandra.
 
 
Gör sedan en rulltårtesmet:
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 250 grader eller 200 grader varmluft
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt
Rör ner mjölken försiktigt
Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i äggvispet
Bred ut smeten i en långpanna 30*40 cm över ditt frysta mönster och grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter
(i en varmluftsugn i mitten i ca 8 minuter)
Vänd direkt upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper, pensla det gräddade bakplåtspappret med kallt vatten och dra försiktigt bort det.
 
 
Under tiden som din rulltårta svalnar gör du i ordning fyllningen.
Det finns många olika fyllningar.
Välj något du tycker om
 
T.ex:
Sylt, grädde, vaniljcreme, chokladgrädde, bärgrädde, lemoncurdgrädde.
Jag fyllde Williams rulltårta med min goda päronmousse och den blev jättegod.
Tyvärr så sprack mitt mönster lite.
 
Sen slog jag in den fint i cellofanpapper och lite present snöre.
 
En annan gång gjorde jag en leopardmönstrad rulltårta.
Då gjorde jag en dekorsmet med kakao och spritsade först det bruna mönstret, frös i 10 minuter, färgade in resterande smet med svart pastafärg och spritsade det svarta mönstret.
Den fyllde jag med jordgubbssylt och den busenkla chokladgrädden.
 
Så vad väntar ni på... iväg och baka världens finaste och enklaste rulltårtor!
 
 
 
 
 
 


Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0