Amerikansk äpplekaka
Nu är äppelsäsongen äntligen här.
Det är då jag helst av allt bakar med äpplen;
- Äppelsmulpaj
- Äppelkakor
- Äpple muffins
Finns mycket gott att baka.
Härom veckan bakade jag en Amerikansk äppelkaka, jättegod!
Receptet kommer från Rutiga kokboken och jag delar med mig av det till alla er som inte äger boken.
Amerikans äppelkaka, ca 45 min-1 tim
200 gram smör
2 1/2 dl socker
3 st ägg
rivet skal från 1/2 citron (jag uteslöt detta)
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde/mjölk
3-4 äpplen
1-2 msk socker
1 tsk kanel
Rör smör och sockret poröst, gärna med elvsip (Jag använde elvispen genom hela receptet)
Tillsätt äggen, ett i taget
Smaksätt med citron
Blanda mjöl med bakpulver och vispa ner i smeten, vispas jämn
Tillsätt vätskan
Bred ut smeten i en smord och mjölad form
Skala äpplena, kärna ur och klyfta dem (strö över kanel och socker)
Tryck ner klyftorna i smeten, gärna i ett fint mönster
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 45-50 min
Låt kakan svalna något innan den lossas från formen
Servera kakan skuren i bitar med mjukrörd glass eller som jag, med glasscreme
På fredag ska jag stå för fredags fikat till jobbet.
Kan tänkas bli något i stil med detta.. i en ny tappning.
Självklart visar jag er, sen..
I helgen har jag 3 beställningar i 3 olika utföranden.
Min semester är definitivt över!
Det är då jag helst av allt bakar med äpplen;
- Äppelsmulpaj
- Äppelkakor
- Äpple muffins
Finns mycket gott att baka.
Härom veckan bakade jag en Amerikansk äppelkaka, jättegod!
Receptet kommer från Rutiga kokboken och jag delar med mig av det till alla er som inte äger boken.
Amerikans äppelkaka, ca 45 min-1 tim
200 gram smör
2 1/2 dl socker
3 st ägg
rivet skal från 1/2 citron (jag uteslöt detta)
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde/mjölk
3-4 äpplen
1-2 msk socker
1 tsk kanel
Rör smör och sockret poröst, gärna med elvsip (Jag använde elvispen genom hela receptet)
Tillsätt äggen, ett i taget
Smaksätt med citron
Blanda mjöl med bakpulver och vispa ner i smeten, vispas jämn
Tillsätt vätskan
Bred ut smeten i en smord och mjölad form
Skala äpplena, kärna ur och klyfta dem (strö över kanel och socker)
Tryck ner klyftorna i smeten, gärna i ett fint mönster
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 45-50 min
Låt kakan svalna något innan den lossas från formen
Servera kakan skuren i bitar med mjukrörd glass eller som jag, med glasscreme
På fredag ska jag stå för fredags fikat till jobbet.
Kan tänkas bli något i stil med detta.. i en ny tappning.
Självklart visar jag er, sen..
I helgen har jag 3 beställningar i 3 olika utföranden.
Min semester är definitivt över!
Trackback