Hembakat köpebröd
Vi har den senaste tiden fått ett nytt favoritbröd som vi köper så gott som jämt.
Det är gott att både rosta eller äta det "kallrostat" som min lillasyster så sött sa i 5 års åldern.
Brödet kommer från Skogaholm och heter Lantbröd med havssalt.
Häromdagen när jag satt och kikade lite på brödpåsen såg jag att de har delat med sig av receptet, så idag tog jag tag i det hela och åkte och köpte hem ingredienserna som behövdes och bakade vårt favoritbröd själv.
Jag tänkte guida er genom min bakning
Receptet ger 2 limpor
Du behöver
½ dl vetekross
½ dl linfrön
2 dl havregryn
50 g jäst
4+2 dl vatten
2 tsk havssalt
25 g flytande margarin eller olja
3,5 dl rågsikt
Ca 11 dl vetemjöl
Blötlägg vetekross, linfrö och havregryn i 2 dl vatten i 20 min.
Lös jästen i 4 dl fingervarmt vatten och blanda i de blörlagda ingredienserna och sedan resterande ingredienser
Arbeta degen smidig 5 minuter i maskin eller minst 10 minuter för hand. Låt sedan jäsa under bakduk i 30 minuter
Knåda degen lätt på lättmjölat bakbord och forma till 2 längder och lägg i 2 st 1,5 litersformar
Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter
Värm ugnen till 250 grader
Pensla bröden med vatten och strö på rågsikt
Snitta bröden med en tandad kniv
Sätt in i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225 grader
Grädda i ca 30 minuter
Låt svalna på galler utan bakduk
Njuuut...
Tips!
Nästa gång ska jag lägga i bakplåtspapper i formarna så brödet lättare kommer ut. Den här gången satte det sig fast lite i botten.
Det är gott att både rosta eller äta det "kallrostat" som min lillasyster så sött sa i 5 års åldern.
Brödet kommer från Skogaholm och heter Lantbröd med havssalt.
Häromdagen när jag satt och kikade lite på brödpåsen såg jag att de har delat med sig av receptet, så idag tog jag tag i det hela och åkte och köpte hem ingredienserna som behövdes och bakade vårt favoritbröd själv.
Jag tänkte guida er genom min bakning
Receptet ger 2 limpor
Du behöver
½ dl vetekross
½ dl linfrön
2 dl havregryn
50 g jäst
4+2 dl vatten
2 tsk havssalt
25 g flytande margarin eller olja
3,5 dl rågsikt
Ca 11 dl vetemjöl
Blötlägg vetekross, linfrö och havregryn i 2 dl vatten i 20 min.
Lös jästen i 4 dl fingervarmt vatten och blanda i de blörlagda ingredienserna och sedan resterande ingredienser
Arbeta degen smidig 5 minuter i maskin eller minst 10 minuter för hand. Låt sedan jäsa under bakduk i 30 minuter
Knåda degen lätt på lättmjölat bakbord och forma till 2 längder och lägg i 2 st 1,5 litersformar
Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter
Värm ugnen till 250 grader
Pensla bröden med vatten och strö på rågsikt
Snitta bröden med en tandad kniv
Sätt in i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225 grader
Grädda i ca 30 minuter
Låt svalna på galler utan bakduk
Njuuut...
Tips!
Nästa gång ska jag lägga i bakplåtspapper i formarna så brödet lättare kommer ut. Den här gången satte det sig fast lite i botten.
Trackback