Såhär fyller jag en tårta
Till att börja med så bakar jag tårtbotten redan dagen innan tårtan ska fyllas och förvarar den i en plastpåse (avfallspåse).
Det possitiva med att baka botten dagen innan den ska delas är att den hinner mjukna och är så mycket lättare att dela.
Så här kan upplägget se ut om en tårta ska serveras på lördag.
Onsdag: Bakar tårtbotten och förbereder fyllningar som t.ex chokladganacher
Torsdag: Monterar ihop tårtan
Fredag: Spacklar, täcker och dekorerar tårtan
Lördag: Serverar tårtan
Jag använder IKEA´s tårtdelare och den är verkligen jättesmidig.
Det gäller att hålla emot med handen på motsatt sida och såga sig igenom tårtbotten.
Jag har alltid tråden på lägsta hacket.
Sen placerar jag bottenlagret på en tårtbricka eller ett tårtfat
Fyller en stor spritspåse med första fyllningen och spritsar ut jämt över tårtbotten
På med nästa lager tårtbotten
och nästa lager tårtfyllning
och så på med sista delen tårtbotten
Tillsist plastar jag in hela tårtan och låter den stå och dra i kylskåpet tills dagen efter då den dekoreras
Hoppas det var till hjälp för någon.
Tack, din blogg är helt underbar. Har en fråga min sambo vill ha en tårta med blåbär och vanilj fyllnig i tårtan. Hjälp? Vad ska jag hitta på, har inga bra recept på blåbärsfyllning och vaniljfyllnigar? Har du något tips ? Inte
Glasscreme eller marzan.
Hoppas verkligen du kan svara, tack!!:) kram
Tack Linda!!! hade funderat länge på hur man ska göra annars blir jag vaken hela natten och jag gör min sp också då blir inte mycket tid kvar till dekorationer... tack kram
Min första tanke var glasscreme eller vaniljcreme men såg sen att du inte ville ha det.
Om det enbart är marsanen du inte vill ha kan du koka egen vaniljcreme med äkta vaniljpulver.
Eller varför inte en vaniljmousse?
Blåbärsmousse är gott och enkelt att göra.
Jag har gjort Toves blåbärsmousse några gånger.
http://bakalitenkaka-tove.blogspot.com/2008/08/blbrsmousse.html?m=1
Lycka till!
Med vänlig hälsning, Linda
Vilket smart sätta att fylla tårtan på! :)
Kom att tänka på en sak.. Jag är föredetta restaurangarbetare.. Och hygienen är otroligt viktig när man håller på med livsmedel.. Speciellt om man säljer det..
Ser att du har nagellack.. Det är väldigt ohygieniskt.. =/
Tack för bra info. om hur jag ska lyckas få ihop en 1 års tårta till min son!! Håll tummarna för mig för jag är på helt okänd mark ;)
Tjiing
Åh tack underbara du för att du ger så mycket bra tips! En fråga... Jag skall göra en tårta med Brynäs och behöver då svart kant runt själva emblemet. Hur gör man det utan att använda någon s? Tänkte ha vit grund nämligen...kanske kan man göra med kristyr på något sätt? Och hur gör man kristyr på vanliga råvaror? Oj...blev några fler frågor! :-)
Tack för inspirationen!! Mvh Josefin
Josefin:
Åh vad roligt att höra att du har nytta av mina tips :)
Antingen så använder du svart marsipan eller sp som du rullar till en smal, smal korv och lägger runt märket.
Annars hör du kristyr (äggvita och massor av florsocker) finns recept om du googlar.
Den måste du isf färga med svart pastafärg (helst färgen black extra)
Lycka till!
Med vänlig hälsning, Linda
Hej!
Ska baka min egen bröllopstårta men får inte till bottnarna. Blir inte tillräcklig höjd. Har du något bra recept? Dina ser så tjocka och bra ut. Några recept på mousser? Lime och hallon?
Tack på förhand!
hej!
hur mkt fyllnig har du? 1-2 cm högt? på ett ungfär?? utan att fyllningarna smiter ut? eller att tårtan sjunker ihop??
tack på förhand!
mch mica