Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Fråga vad du vill!



Eftersom det har kommit upp en del frågor tänkte jag svara på de och även ge er tillfället att ställa fler frågor.
Inlägget uppdateras därför kontinuerligt allt eftersom ni ställer en fråga i kommentarfältet


Snygg lucia. Hur gör du rosetten har du en sån utstickare eller?
Alla dina tårtor är naturligtvis jättefina =)
Svar: Ska jag göra små rosetter använder jag den här utstickaren. Annars gör jag dem på fri hand.

En fråga, du skriver att du göra rårörda hallon med marsanpulver....det har jag aldrig hört talas om. Kan du skriva hur du gör det och vad du har mer?
Svar: Rårörda hallon med marsanpulver är så enkelt som:
Tina hallon, koka upp dem, rör ner snabbmarsanpulver, klart!

Fina tårtor som vanligt =)
När du gör minitårtorna va använder du dig av för recept och hur stor form har du?
Svar: Jag har en liten 15 cm form som jag gör en anslagssmet med 2 ägg till. Räcker till 5-8 bitar
Ska de vara ännu mindre trycker jag ut rundlar ur en större botten.

en följdfråga från tårtbottnar...När du tar ut runda från en större tårta går de o frysa tårtan? För vi har en hel del kalas framöver o lillen våran e mjölkallergiker o tänkte om man gör flera små av en o fryser in? Funkar det?
Svar: Det går utmärkt att frysa! Packa bara in dem väl i plastfolie så de inte blir frostskadade. För bästa resultat fyller du tårtorna, fryser dem och dekorerar de när de är upptinade. Tina långsamt i kylskåpet.

Hej! Vilka fina tårtor du gör, verkligen jätte duktig.
Jag undrar om man kan beställa tårta av dig fast men inte känner dig? Min dotter blev helt förälskad i dina tårtor och ville gärna ha någon fin när hon fyller år i November.
Svar: Tack så mycket! Du får gärna beställa tårta av mig.
Maila mig om du vill beställa på LindaRunn.blogg@hotmail.com


Fin blogg! Som många har skrivit, så nämner jag det med. Jag har börjat göra lite tårtor och tycker det är riktigt roligt! Så nu har jag börjat beställa hem lite verktyg och ska bygga upp ett litet förråd:) Blir inte så mycket nu, men någon gång ibland blir det kanske :)

Ett par frågor:
Vart köper du din sp? Eftersom det var någon special som du skrev i tidigare inlägg. Jag har köpt från kakburken.se men det är väl inte det märket?
Svar: Jag köpersp av märket Ballina från www.tartdecor.se

Hur fäster du fast alla blommor på själva tårtan? Du använder väl vatten med att sätta fast pärlor tex. Använder du dig något av frosting?
Svar: Jag fäster allt med vatten, bara att pensla på och fästa dekorationen!

Hur många lager med bottnar har du? 3 st? Med tex glasscreme, mousse och sen spacklar med grädde? Eller hur många brukar du ha?
Svar: Vanligast 3 bottnar och 2 lager fyllning, ibland 3 lager fyllning och 4 lager bottnar.
Beror på hur tunnt jag delar bottnarna


och hur gör du din Moccasmörkräm? Jag älskar kaffe, så funderar på att göra en sån till min tårta, men vad passar till med?
Svar: Ett riktigt smarrigt recept på mockasmörcreme finns under kategorin Cup cakes

Nu kommer jag inte på fler frågor, men det kommer säkert fler;)
Jag ska nämligen inom en framtid göra min 25års tårta, sen en 30 års tårta till min sambo, och en 1 års tårta till våran dotter och sist en 60 års tårta till min svärfar...så detta kommer jag se fram emot!

Jätte bra blogg, och det kommer jag verkligen att följa! O tack för ditt tips angående dina cake-pops, dom ska jag absolut testa!!

Ha det bra!
//Jenny

tänkte höra om du har något tips om hur man får en fin kant nederst på tårtan utan att behöva lägga dit n ågon extra grej...Blir alltid knas för mig och undrar hur du gör som får de så himla fint???
Svar: Det gäller att kavla ut locket så det är större än själva tårtan. Ju större lock du har dessto färre veck kommer du få längst kanterna. Skulle du få vecka ialla fall är det bara att lyfta och stryka ut rynkorna med handen och sedan använda smoother för att få så fina och raka sidor som möjligt. Sedan är det bara att skära bort överflödet. Har en steg-för-steg-beskrivning här
Lycka till!

Hej! Vill fråga dig hur du gör dopbebisen steg för steg. En annan fråga är hur mycket sp eller marsipan behöver man för att täcka en tårta lika stor som din leo´s svampbob?
Svar: Oj vad synd att jag såg den här frågan nu. Jag som precis gjorde 2 dopbebisar. Kunde ju ha fotat hur jag gick till väga. Får försöka beskriva istället.
Jag använder den här formen från kakburken till bebisens ansikte  och den här till händerna.
Jag knådar ihop en bit vit sp och formar lite till en kropp, sedan kavlar jag ut den nedre delen som blir klänningen.
Armarna rullas och sedan görs en fördjupning med en balling tool där händerna sätts fast, ev med vatten.
Fäst armarna längst upp på kroppen och sedan kragen som du enkelt gör med en blomutstickare.
Skär ut en fyrkantig bit av sp som du lägger under babyansiktet (mössans baksida)
Skär sedan ut en remsa (brettet) som passar runt hela ansiktet, och mönstra ev med ballingtoolen genom att trycka lite lätt runt om hela brettet.
Fäst sedan huvudet ovanpå kragen, ev med vatten.
En rosett gör du enkelt genom att skära ut 2 lite avlånga fyrkanter och vika ihop dem var för sig.
Lägg dem bredvid varandra och skär till en remsa som ska bli mittdelen och fäst den över de 2 ögglorna.
Banden skär du ut och lägger lite vågigt över bebisens mage för ett mer naturligt utséende o fäster sedan rosetten ovanpå.
Hoppas du förstår min beskrivning.
Kanske borde börja med videoblogginlägg med!

Till Leo´s svampbobstårta, som räckte till ca 20 bitar, behövdes ca 700g sp. Men då är den dubbeltäckt med byxorna.

Hej. Jättefina tårtor du gör.
Jag undrar vad det är för verktyg du använder till quiltningen på tårtsidorna? Och var du har köpt det.
Mvh, Sara
Svar: Tack Sara! När jag quiltar på tårtorna använder jag det här verktyget

Jag har en fråga som jag hoppas du vill svara på.
Jag har googlat mig runt i olika forum men får inget bra svar.
Hur förvarar man bäst en tårta som är helt klar, täckt med sugarpaste och så vidare.
Jag funderar på om jag kan göra färdigt tårtorna kvällen innan dom ska serveras och sen ha dom i kylen över natten.
Men jag blir så förvirrad när jag läser på nätet.
En del säger att dom absolut inte ska stå i kyl för att vätan kan förstöra tårtorna men om jag förstått det rätt då är det bara om man täcker dom.
Hur gör du?

Och sen en liten undran om sp.
Jag har köpt färdig sugarpaste.
Om man öppnar en förpackning och sen inte använder allt. Går den att spara och hur förvarar jag i såfall den.

Skulle bli väldigt glad och tacksam om du tog dig tiden att svara på mina frågor.
Du är ju verkligen insatt liksom....
Tack på förhand.
Svar: Jag spacklar, täcker och dekorerar alltid tårtan dagen innan den ska hämtas. Och sedan förvarar jag den i kylskåpet precis som den är, totalförbjudet att ha en såkallad tårtkupa ovanpå då det kan bildas kondens som gör att tårtorna börjar svettas och i värsta fall så smälter sugarpasten. Se till så du inte har några starkt luktande matvaror i kylen, och om du har det får du paketera dem väl.
Sen är det lite olika beroende på vilket märke av sp du använder. Använder du sp av märket Ballina kan du lägga den direkt på grädde, använder du ett annat märke eller egengjord bör du pensla en smaklös olja på det utkavlade locket som du vänder mot grädden. Vill du slippa detta spacklar du med smörcreme. Viktigt är även att inga frukt/bärfyllningar ligger direkt mot sp´n då syran i dessa garanterat smälter sp´n.
Sp håller i ca 1 år, kolla bäst före datumet på paketet. Du förvarar den väl inplastad (2 plastpåsar) i rumstemperatur.
Lycka till med bakandet!


Hej igen!
Jag undrar hur höga du får dina bottnar inann du fyller dom? De ser så höga och fina ut.Sen undrar jag om du någon gång gjort baby converse? Och vet du vilket verktyg som används för att få till "sömarna"? Grädde känns mer naturligt att spackla med, annars blir det väldigt många smarker som skall gå ihop. Men börjar inte sp att svettas då? Kanske uppfattat fel. Tack på förhand!
Svar:
Hej, mina bottnar är ca 1,5-2cm höga/lager sen har jag mycket fyllning!
När jag gjort converseskor har jag gjort sömmarna med en "bandskärare" som har speciella "hjul" med sömmar på. 

För att kunna täcka en gräddspacklad tårta med sp måste den
1. Innehålla gelatin 
2. Fodras med olja/smält smör innan den läggs på grädden. 

Jag föredrar det första alternativet och köper enbart ballinas sp som innehåller gelatin. 

Med vänlig hälsning, Linda



Jag tycker att din blogg är fantastiskt fin. jag har några frågor då jag skall baka några doptårtor (är nybörjare).

Tror du att jag kan;

1) Baka tårtbotten och nästa dag dela den (lättare då vad jag förstått)alt. frysa och dela.

2) för att sen fylla och frysa?

3) sen ta ut de frysta fyllda tårtorna två dagar innan serveringsdagen och transportera de frysta tårtorna i bil ca. 2h. dvs istället för att långsamt tina i kyl. Får sen komma i kyl.

4) Sen täckas med marsipan etc. dagen innan serveringsdax.

Vänligen och tack för inspiration.....

Mona

Svar:
Hej Mona, och tack så jättemycket!

1) Jag brukar alltid baka tårtbotten dagen innan jag ska dela den och förvara den i plastpåse eftersom jag tycker det går så mycket lättare då.

2) Jag har fyllt och fryst tårta ett par gånger och det går utmärkt.

3) Tror det skulle gå jättebra att ta upp tårtorna 2 dagar innan och transportera för att sedan tina i kyl och dagen efter dekorera.

Stort lycka till!
Mvh Linda








Kommentarer
Postat av: LUCIA

Hej!Din halloween tårta ser väldigt gott ut.

Vill fråga dig hur du gör de fina princess kronor som du har använt på flera barntårtor.

2010-11-03 @ 10:03:11
Postat av: Ingalill

Hej !

Vilka fina tårtor du gör, jag blir riktigt inspirerad! Du har inte funderat på att ha en kurs dag? Det skulle verkligen vara kul och det är säkert många som skulle vilja delta.

2011-02-04 @ 21:20:58
Postat av: Linda Runn

Ingalill:



I nuläget finns inte tid för att ha kurs.



Mvh Linda Runn

2011-02-04 @ 22:34:34
URL: http://lindarunn.blogg.se/
Postat av: Sara

Hej Linda!

Alltid lika underbart att besöka din sida=)

jag har liten undran, jag ska göra 8 st bröllopps tårtor, hur långt innan kan jag göra dekorationerna i SP? hur bör dessa förvaras? jag gör ju alltid detta samtidigt men det går int när jag ska göra 250 Kallor!

2011-05-05 @ 20:59:03
Postat av: Linda Runn

Sara:

Hej,

Så trevligt att du gillar min blogg.



Så underbart med bröllopstårtor!

Dekorationerna kan du göra flera veckor/månader innan.

Förvara dem i en lufttät burk, mörkt i rumstemp.



Mvh Linda Runn

2011-05-05 @ 22:01:25
URL: http://LindaRunn.se
Postat av: Vera

Hej

Vill börja med att säga att du gör fantastiskt fina tårtor!! Jag kikar lite då och då för att få inspiration. Jag har blivit tillfrågad om att göra en tårta till ett dop som ska vara i två våningar och räcka till ca 35 personer. Min fråga är hur stora ska formarna vara, den understa mot den översta. Vad funkar bäst??!

2011-07-06 @ 16:30:06
Postat av: Linda Runn

Vera:

Tack!



Om du kikar längst upp till höger på min blogg så finns en tårtbitsuträknare som du kan räkna ut hur stora tårtor du behöver göra.



Mvh Linda Runn

2011-07-07 @ 06:19:41
URL: http://LindaRunn.se
Postat av: Anki Sjögren

Hejsan

Jag och en kollega till mig ska öppna butik i Norrköping, Diversis kommer den heta och ligga på Trädgårdsgatan 27-29 vid Nya Torget. Bl a kommer vi ha en tårtavdelning med sugarpaste och en massa verktyg man behöver m.m.

Tänkte även hålla lite kurser i tårt/cupcakesdekorering.

Har varit inne på din sida flera ggr och måste bara berömma dina mästerverk. Håller själv på med tårtor och tycker det är ett elände om man får en snabbbeställning och måste skicka efter det man behöver om tiden är knapp. Vi sitter nu och gör beställningar vad vi ska fylla upp butiken med.

Så min fråga till dig är om du har några önskemål/tips på varor vi skulle kunna ta hem som du i framtiden slipper beställa hem, utan kan komma och handla direkt hos oss?

Kramizar Anki Sjögren

2011-07-15 @ 12:08:34
Postat av: Jessica Sjölund

Hej Linda!



Jag ska göra en trevåningstårta till ett bröllop i augusti. Paret vill ha en HÖG tårta. Fyllningen ska helst vara browniebitten, hallontryffel och chokladmousse. Tror du att det funkar att köra ett lager browniebotten, tryffel och sen ett tjockt lager mousse i varje tårta eller borde jag göra lättare bottnar som man kan dela i flera lager och varva. Tänker för stbilitetens skull... Vore jätte tacksam för svar!



MVH Jessica

2011-07-23 @ 13:41:58
Postat av: Maja Nilson

Hej! Ojojoj vilka fantastiska tårtor du gör! Jag häpnar över varje tårta.. kan inte förstå hur du gör :) Har en fråga.. det står att du gör dekorationer i SP och marsipan.. när ska man använda respektive av dom? Jag trodde man bara hade SP på det mesta, hur gör du? Tack för underbar, underbar sida! kram

2012-02-28 @ 10:01:43
URL: http://herrnilson.bloggplatsen.se
Postat av: Bettan

Hej. Vilken härlig sida!! Ja undrar hur du gör päronmousse?? Använder du essence? Skulle va kul med mer recept på tårtfyllningar. Lyckas sällan få till dom fasta så man kan spritsa dem. Denna sidan kommer ja besöka OFTA!! :D

2012-03-04 @ 10:40:28
Postat av: Jessica L

Hej igen!

Jag undrar hur höga du får dina bottnar inann du fyller dom? De ser så höga och fina ut.

Sen undrar jag om du någon gång gjort baby converse? Och vet du vilket verktyg som används för att få till "sömarna"?

Grädde känns mer naturligt att spackla med, annars blir det väldigt många smarker som skall gå ihop. Men börjar inte sp att svettas då? Kanske uppfattat fel.

Tack på förhand!

2012-03-08 @ 10:19:43
Postat av: Linda Runn Hägerström

Hej igen!

Jag undrar hur höga du får dina bottnar inann du fyller dom? De ser så höga och fina ut.

Sen undrar jag om du någon gång gjort baby converse? Och vet du vilket verktyg som används för att få till "sömarna"?

Grädde känns mer naturligt att spackla med, annars blir det väldigt många smarker som skall gå ihop. Men börjar inte sp att svettas då? Kanske uppfattat fel.

Tack på förhand!



Svar:

Hej

2012-03-14 @ 19:55:49
Postat av: Linda Runn Hägerström

Hej igen!

Jag undrar hur höga du får dina bottnar inann du fyller dom? De ser så höga och fina ut.

Sen undrar jag om du någon gång gjort baby converse? Och vet du vilket verktyg som används för att få till "sömarna"?

Grädde känns mer naturligt att spackla med, annars blir det väldigt många smarker som skall gå ihop. Men börjar inte sp att svettas då? Kanske uppfattat fel.

Tack på förhand!



Svar:

Hej, mina bottnar är ca 1,5-2cm höga/lager sen har jag mycket fyllning!

När jag gjort converseskor har jag gjort sömmarna med en "bandskärare" som har speciella "hjul" med sömmar på.



För att kunna täcka en gräddspacklad tårta med sp måste den

1. Innehålla gelatin

2. Fodras med olja/smält smör innan den läggs på grädden.



Jag föredrar det första alternativet och köper enbart ballinas sp som innehåller gelatin.



Med vänlig hälsning, Linda

2012-03-14 @ 20:02:54
Postat av: Mona

Hej Linda!



Jag tycker att din blogg är fantastiskt fin. jag har några frågor då jag skall baka några doptårtor (är nybörjare).



Tror du att jag kan;



1) Baka tårtbotten och nästa dag dela den (lättare då vad jag förstått)alt. frysa och dela.



2) för att sen fylla och frysa?



3) sen ta ut de frysta fyllda tårtorna två dagar innan serveringsdagen och transportera de frysta tårtorna i bil ca. 2h. dvs istället för att långsamt tina i kyl. Får sen komma i kyl.



4) Sen täckas med marsipan etc. dagen innan serveringsdax.



Vänligen och tack för inspiration.....



Mona

2012-03-16 @ 22:29:31
Postat av: Mona

Hej igen Linda! Tack för ditt snabba svar. Såklart poppade det upp en liten fråga till..



Förvarar du den nybakade tårtbotten i plastpåse i kylen el. i ett rumsvarmtskåp? (dvs. dygnet innan du delar den).



Mhv



Mona



2012-03-19 @ 14:30:05
Postat av: Mona

Hej Linda! (nu kanske jag skrivit 2ggr)



Den nybakade tårtbotten som du förvarar i en plastpåse ett dygn innan du delar den. Har du den i kylen el. i ett rumsvarmt skåp?



Tror det var sista frågan för denna gång ;)



1000 tack



Mvh Mona



2012-03-19 @ 14:37:42
Postat av: Linda Runn Hägerström

Mona:

I rumstemp.



Med vänlig hälsning, Linda

2012-03-19 @ 21:22:59
URL: http://lindarunn.se
Postat av: Mona

Toppen och tack!!



Mona

2012-03-20 @ 17:23:54
Postat av: Mona

Attans... Nu fann jag lite info. som ställde till det för mig. Har tidigare nyss frågat dig ang. frysa tårtor med fyllning vilket jag läst mig till att du gjort och det gått bra.... Nu fann jag detta -



Alla fyllningar går inte heller att frysa. De flesta mousser och gräddbaserade blandningar blir inte bra när man tinar dem t ex, medan en philadelphiafyllning fungerar jättefint.



Har du någon erfarenhet av vilka som går att frysa. Hade nämligen tänkt frysa

1. glasscreme

2. chokladfluff

3. jordgubbsmousse..



Fasiken... Nu vet jag inte om jag vågar.. Skall ju vara till min sons dop och då vill man ju att det blir ok...



Vänligen Mona ;(



2012-03-24 @ 12:57:52
Postat av: Alexandra

Hej hittade din sida på nätet och ÄLSKADE den direkt! Jag ska göra en doptårta till min sons dop och jag älskar de quiltade kanterna på tårtorna du gör. Men är det ett måste att ha det redskapet "Diamond"? Eller kan man göra mönstret själv med något redskap man kan tänkas ha hemma? Vore tacksam för svar så fort så möjligt!!



Än en gång. Din sida är bäst! // ALexandra

2012-08-07 @ 18:41:07
Postat av: Amanda

Hejsan
Jag är ganska ny när det gäller tårtbakeri men jag ska göra fem stycken tårtor till en 40års fest, tror det kommer bli en chokladtårta med choklad frosting och vita spritsade rosor på. Mitt problem blir förvaring, hur ska man förvara en spritsad tårta? har inte råd att köpa in 5 tårtkupoler och kan inte riktigt plasta in dom med plast då förstörs ytan och rosorna, help me please!
tack på förhand
Amanda

Svar: Hej, vad kommer du spritsa med?Det brukar gå jättebra att bara förvara dem som de är i kylskåpet alternativt kan du ha dem i tårtkartonger.

Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2013-03-11 @ 21:53:28
Postat av: Amanda

Hej igen ^^
jag skrev till dig igår och frågade om förvaring av spritsad tårta :)här är receptet på frostingen "300 grams butter at room temperature
•5 dl powdered sugar
•1 dl cocoa powder
•200 grams dark chocolate, chips or chopped
•1 dl heavy whipping cream
•1 vanilla bean" och här är receptet på dekorationerna "1/2 cup milk
1 teaspoon vanilla extract
4 cups (1 pound, I think) powdered sugar
1 lb. cold butter"
tack så jätte mycket att du svarar snabbt!! :)
Mvh
amanda

Svar: Jag skulle ha de i kylen utan något om dem. Ev tårtkartong.

Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2013-03-12 @ 22:14:18
Postat av: Amanda

Hejsan :) jag funderar på att göra ett hjärta med ett pars initsialer i och ha på en tårta men jag skulle vilja ha den stående, har ritat en bild men kan inte infoga den här... Funderar på om man kan göra det i kristyr :s och ha en tandpetare längst ner så jag kan trycka ner den i tårtan sen, eller vad tror du? (Det ska vara vitt)
Har även läst att det tar lång tid för kristyr att torka, vet du ungefär hur länge?
Tack på förhand
Amanda

Svar: Hej,jag har faktist aldrig gjort något sådant, men om jag skulle göra det skulle jag använda mig av flowerpaste, som är en sorts sockerpasta som stelnar och blir hård fort!
Ballinas flowerpaste från www.tartdecor.se är toppen.
Den brukar jag använda till dekorationer som ska vara hållbara och hårda tex prins/prinsesskronor.

Lycka till
Mvh Linda
Linda Runn

2013-03-18 @ 15:35:20
Postat av: Helén

Hej Linda!!!!
Jag är en stor beundrare av din sida med alla fina bakverk. Du har inspirerat mig till att börja baka :) Nu undrar jag hur du gör fyllningen After Eight? Låter så gott ihop med päron.
Tack på förhand!
Kram Helén.

Svar: Hej Helén!Det glädjer mig att höra att jag lyckats inspirera dig till denna underbara värld med bakning!

Följ receptet på chokladganache men ta ca 150 gram after eignt (eller mörk choklad+några droppar pepparmynts arom) beroende på hur starkt du vill ha det.

Mvh Linda
Linda Runn

2013-04-07 @ 18:59:02
Postat av: Klara

Hej!
Jag är typ nybörjare och jag undrar:

1. Kan man göra tårtan dagen innan och ha den i kylen om den inte har sp utan bara marängfrosting?
2. Mina lager (gjorde två) blev typ bara 2cm höga hur ska jag göra för att min tårta ska bli hög?
Ska jag typ ha jätte mkt fyllning?
3. Jag köper bakningssaker på The English shop och på systrarna voltaire på Pub, finns det andra ställen som har mycket bakningssaker utan att jag behöver köpa på internet?

Tack i förhand om du svarar! *w* :3

Svar: Hej Klara!Jag fyller alltid min tårta torsdag om den ska ätas lördag.
Fredagen spacklar, täcker och dekorerar jag tårtan.

Mina tårtor innehåller minst 3 lager tårtbotten och 2 rejäla lager med fyllning.

Jag handlar all min tårtutrustning på nätet så där kan jag tyvärr inte hjälpa dig.

Mvh Linda
Linda Runn

2013-05-31 @ 08:40:54
URL: http://claramount.blogg.se
Postat av: Inger Grunditz

Hej ! Tycker din marängsmörkräm med hallon är så fantastiskt god,men går den att frysa ? Tacksam för svar! Inger

Svar: Hej,Visst går den bra att frysa.
Mvh Linda
Linda Runn

2013-06-13 @ 23:04:43
Postat av: Karin

Hej Linda!
Ska baka bröllopstårtor till helgen och har provbakat enl recept från dig och det blev kanon! Det kommer att bli två våningar och min undran är bara om jag kan stapla dem redan dagen innan, eller är det bäst att vänta med det till dagen D? Kommer att använda pinnar att stadga med och har den mindre på tårtkartong förstås.

Tack för en underbar sida!

/Karin

Svar: Hej, nu kommer mitt svar för sent.Men jag brukar alltid stapla mina våningstårtor på kvällen innan de ska ätas.

Tack för att du läser min blogg <3
Linda Runn

2013-08-13 @ 23:23:30
Postat av: emily

hej
Jag ska göra en tårta som föreställer ett blått fyrkantigt paket till min sons 1 års dag. Men jag undrar hur man klär en fyrkantig tårta utan att det blir massa veck och för mycket sockerpasta i hörnen?
Vad tycker du är det bästa att "fodra" tårtan med innan man sätter på sockerpastan.
Hur lång tid innan kalaset kan man klä tårtan?
MVH Emily

Svar: Hej,
När du täcker en fyrkantig tårta börjar du alltid med hörnen.
Se också till att du har kavlat ut ett större lock än vad som egentligen behövs. Och smek försiktigt fast locket.

Jag spacklar nästan alltid mina tårtor med grädde. Jag använder även sockerpasta av märket ballina som inte behöver fodras med olja innan den läggs på en gräddspacklad tårta.

Jag gör alltid tårtorna helt klara dagen innan den ska ätas.

Stort lycka till!
Linda Runn

2013-10-06 @ 09:25:40
Postat av: Sofia

Hej Linda,
tack igen för en oerhört inspirerande blogg. Jag har en liten fråga till dig om fwf. Jag har provat att göra den efter ditt recept, väldigt god men den blev lite lös så det blev inga fina tydliga rosor. Dessutom så delade den sig liksom när jag tog fram den ur kylen, alltså sockerlagen kröp ur o rann längst ner på tårtan. Vet du vad jag gjort för fel?
Har du något tips på hur jag kan undvika det?

Tack på förhand!! <3

Svar: Hej!
Troligtvis så vispade du den inte tillräckligt länge efter att all sockerlag var i.
Den måste vispas länge så den svalnar helt och hållet.
Jag använder helst min fwf när den är nygjord. PM jag fått något över i spritspåsen och låtit den ligga i kylen har jag med sett att den efter ett par dagar skiktat sig. Men aldrig på tårtan eller något annat bakverk som tur är.

Lycka till nästa gång.
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2013-11-27 @ 21:15:35
Postat av: Snuttis

Hej! Tänkte kolla om du tänkt auktionera ut någon tårta inför jul nu eller kanske kan tänkas ta en sista minuten tårta? :)

Svar: Hej,
Tyvärr hinner jag inte med någon tårta.

Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2013-12-22 @ 22:05:15
Postat av: Camilla

Hej Linda,

Måste börja med att säga att du gör fantastiska tårtor!

Jag ska göra min dotters doptårtor och ska göra tvåvåningstårtor. Min fråga är om resultatet när man ska quilta en våning blir bättre om jag spacklar tårtan lite tjockare?

Tack på förhand!

Svar: Hej Camilla, och tack så mycket!
Jag brukar spackla mina tårtor som vanligt.

Lycka till!
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2014-01-07 @ 14:22:18
Postat av: Nadia

Hej!
Å tack för så mycket inspiration till fina tårtor och fyllningar utan dig hade jag inte börjat göra tårtor själv. Det är så kul och har nu eftersom börjat köpa på mig lite tillbehör. Igår gjorde jag en biltårta åt min 2-åring och den fick mycket gott betyg av alla! Jag gjorde med din päronfyllning, men jag hittad ingen päronessens så jag hackade i päron (konserverade burkpäron alltså, mjuka och goda.) Det blev jätte gott! :-) När du gör tårtor på beställning sätter du tårtan i en tårtlåda när dom ska hämta den? Gjorde en doptårta förra helgen (min första beställningstårta) och den var inte helt lätt att flytta när det vräkte ner snö och ingen bra förvaring hade jag. (fast iof var den flera våningar så, så stora lådor finns nog inte. ;))Beställer du lådorna på nätet om det är såna du har?
Med vänlig hälsning
Nadia

Svar: Hej, jag har beställt Tårtkartonger på nätet.
Och är det en större tårta så letar jag reda på en större kartong 😉

Vad roligt att jag kan inspirera dig.

Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2014-03-02 @ 09:59:46
Postat av: Claudia

Hej Linda!

Du har en så underbar blogg, tack för inspiration och för alla tips och trix.
Jag ska göra en student tårta i två våningar, förr har jag gjort dekorationerna 2-3 dagar innan jag spacklat och dekorerat tårtan. Undrar nu om det funkar att göra dekorationerna (bla blommor) samma dag jag spacklar och dekorerar tårtan?

Tacksam för svar
Med vänlig hälsning,
Claudia

Svar: Hej och STORT TACK!
Jag gör så gott som alltid dekorationerna samma dag som jag gör tårtan.
Ska det vara dekorationer som behöver stelna lite kan du göra dem i förväg.
Lycka till!
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2014-05-28 @ 12:00:04
Postat av: Pernilla

Undrar lite va det är för skillnad på fluff och ganache?

Svar: Ganache är en blandning av choklad och grädde.
Fluff är en blandning av godis och grädde.

Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2014-09-07 @ 20:04:41
Postat av: Sanna

Hej. Vart har din tårtbitsuträknare tagit vägen?

2014-09-16 @ 21:50:38
Postat av: Sanna

Glömde skriva emailadressen för ett svar på frågan vart tårtbitsuträknaren tagit vägen!

Svar: Hej, mobilversionen på bloggen verkar ha dolt den.
Tills jag bett min man kolla upp detta får du läsa bloggen från en vanlig webbläsare.

Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2014-09-16 @ 21:52:10
Postat av: Claudia

Hej!

Älskar din blogg och har haft mkt nytta av dina goa tips och trix!
Jag undrar om du har något bra tips för att sugar paste inte ska "spricka". Jag har använt mig av Ballina sugar paste då man kan spakla tårtor med grädde om man har den. Men mina lock spricker alltid i kanterna. Och sist så började tårtan "läcka"

2014-10-27 @ 20:36:55
Postat av: Claudia

Hej!

Älskar din blogg och har haft mkt nytta av dina goa tips och trix!
Jag undrar om du har något bra tips för att sugar paste inte ska "spricka". Jag har använt mig av Ballina sugar paste då man kan spakla tårtor med grädde om man har den. Men mina lock spricker alltid i kanterna. Tacksam för svar!!! :)

Svar: Hej,
Problemet stöter jag på någon gång ibland med.
Har du knådat sockerpastan ordentligt?
Sen får den inte torkas upp med för mycket maisena, då blir den torrare.
Kavla varken för tunt/tjockt och inte heller för stort så den hänger för mycket och då genom tyngden kan gå sönder.

Lycka till,
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2014-10-27 @ 20:38:37
Postat av: Rebecka

Hejsan!
Vilka storlek på bottnarna ska jag ha om jag ska göra en tårta på två våningar som ska räcka till 20 personer? (Ingen mat innan)

Och vilka storlekar på bottnarna ska jag ha på bottnarna till en tårta på tre våningar som ska räcka till 20-25 personer? (Serveras 3-rätters innan) :)

Svar: Hej!
För att göra en 2 vånings tårta alternativt 3 våningstårta för 20 personer behövs väldigt små bottnar.
Bara en 20 cm tårta ca 10 cm hög ger 15 mellanstora bitar.
Använd gärna tårtbitsuträknaren här till höger (läs i normalläge inte mobilversion) för att kontrollera antal bitar på färdig tårta.

Med vänlig hälsning, Linda.
Linda Runn

2015-03-15 @ 10:37:08
Postat av: Inger

Hej, tack för en mycket inspirerande sida! Jag ska göra min egen 3 vånings bröllpostårtaoch provar olika fyllningar. HAr bestämt mig för drottningmousse med yogurt och marsan och en ljus chokladganach. Problemet är att chokladganachen blir så hård. Ska man vispa upp den precis innan man fyller tårtan eller dagen innan?

Hälsning, Inger

Svar: Hej!
Jag vispar ganchen när jag ska fylla tårtan.
Lycka till med baket.
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2015-05-05 @ 10:44:49
Postat av: Ann

Hej Linda!
Ramlade in på din sida när jag letade recept/ tips på hur man bygger tårtor på höjden. Vilken fin och inspirerande blogg du har!!! :-) Otroligt kreativ!
Jag ska göra en tårta till min dotters student tänkte jag men vet inte riktigt hur jag ska göra... Funderar på en rektangulär (som en ugnsplåt) med en lite mindre rektangulär tårta uppe på. Blir ca 35 pers. Hur många sockerkakssatser går det åt till en ugnsplåt??
Skulle vilja klä in dem med vit marsipan för att sedan dekorera med "studenttema". Har du några bra tips på hur? Och vad kan man ha för god fyllning i tårtan?
Kommer att lusläsa din blogg och suga i mig av alla dina fina råd och tips! :-)
Men vänliga hälsningar,
Ann

Svar: Hej Ann!
Att göra en stor plåt tårtbotten är ganska svårt.
Jag har prövat och gick miste om 15 ägg.
Det är då mycket lättare att göra 3 st rulltårtbottnar istället.
Eftersom du gärna vill göra en våning på tårtan är mitt tips att göra den lilla tårtan som en studentmössa.
Sen är det ju alltid fint med blommor i härliga färger eller klassiskt gult o blått.

Fyllningar är alltid en smaksak.
Du får kika i min receptsamling och se om du hittar något du gillar.

Stort lycka till.
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2015-05-17 @ 12:28:06
Postat av: Lisa

Hej!
Jag ska göra en bröllopstårta och 70 cupcakes.
Jag vill bara fråga, kan jag göra dem kvällen före, alltså spritsa frostingen och sedan ha dem i tårtkartonger.
Kan jag lägga på sockerpastarosorna kvällen före?
Jag tänker fylla tårtan, spackla med frosting och på med vit sockerpasta och rosor, är det ok, kvällen innan?
Är nervös nu, har bakat alla morotsmuffins och fryst in dem samt tårtbotten.
Har gjort 100 sockerrosor som ligger i tätslutande burkar.
Det är min son som ska gifta sig, jag älskar att hålla på o fixa o dona, men jag ska också göra brudbuketten kvällen innan! Vad har jag givit mej in på ...

Svar: Hej, vad spännande!
Självklart kan du spritsa och göra klart allt kvällen innan.
Kolla bara så att det är ett pålitligt frostingrecept som inte börjar rinna och att sockerpastan är ordentligt fodrad om det krävs.
Rosorna skulle jag vara lite försiktig med så de inte börjar smälta.
Stort lycka till.
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2015-07-30 @ 23:29:14
URL: http://lisebo.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0