Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Tårtfyllningar och smakkombinationer

Själva tårtan börjar ju såklart med tårtbottnar, eller tårtanslag som det så fint heter, som jag bakar själv.
Vanligtvis gör jag vanliga, ljusa, bottnar men det går att få de med smak
-Vanilj
-Choklad
-Citron

Jag har 4 st runda formar:
15 cm diameter , ca 6-8 bitar
20 cm diameter, ca 12 bitar
25 cm diameter, ca 15-20 bitar
30 cm diameter, ca 25-30 bitar

Jag kan även göra avlånga eller figurtårtor och skär då till långpannebottnar i passande storlekar.

Allergi?
Jag bakar allergivänligt om så önskas, dock kan inte alla smakkombinationer att fås som allergivänliga beroende på allergin.

Jag täcker så gott som alltid tårtorna med en sorts vaniljsmakande sockermassa, sugarpaste (sp), som är vit från början, men kan färgas i så gott som valfri färg. Sugarpasten är väldigt allergivänlig då den är mjöl, mjölk, mandel, nöt och äggfri.

Ska ett helt tårtlock vara rött eller svart använder jag mig av färdigfärgad marsipan då det inte är speciellt lätt att färga in så mycket sugarpaste till en så stark färg. Detta gäller i stort sett alla mörka och starka färger.

Spacklar gör jag oftast med vispgrädde som inte tillför någon extra smak till tårtan och det är ett så pass tunt lager att den knappt märks.
Spacklar gör jag för att få underlaget till tårtlocket så slät som möjligt och för att tårtlocket ska fastna i något.
Ibland spacklar jag med smörkräm, som kan fås i olika smaker, om så önskas.

Jag dekorerar ibland med en annan sockermassa som heter Flowerpaste (fp)
Det är en ätbar sockermassa som kan kavlas väldigt tunn och som torkar snabbt.
Fp använder jag till smådekorationer tex liten text, vissa blommor och andra smådetaljer.
Jag använder mig ibland även av köpta sockerkulor och strössel i olika färger (pärlemor, silver, flerfärgade)

Ibland målar eller torrborstar jag med ätbara pulverfärger.
När jag målar späder jag den torra pulverfärgen med en liten droppe alkohol som dunstar av efter målningen.
Att torrborsta med en glittrig pulverfärg kan vara en fin effekt på tex en text eller kantdekoration.
Jag kan även få hela tårtan att glittra/skimra genom att spraya hela tårtan med en lustrespray.


Några förslag på fyllningar och smakkombinationer.
Jag använder mig oftast av mousser och gräddbaserade choklad och godisfyllningar.
Hittar du inte din favorit går det alltid att ordna.

Mousser:
Jordgubb                                       
Hallon                                            
Äpple
Apelsin
Banan
Passionsfrukt
Björnbär
Kokos
Päron
Blåbär
Lingon
Lime
Pepparkaksmousse
Champagnemousse
Jordgubb/rabarbermousse
Citron

Godisfyllningar:
Ahlgrensbilar
Lakritskola
Skumbanan

Chokladganache:
Dumle
Geisha
Daim
Riesenkola
Choklad, vit, mjölk, mörk mm
Nougat
After Eight
Polly

Färsk eller tinad frukt:
Rårörda hallon med marsanpulver
Jordgubbar

Smörkräm:
Chokladsmörkräm
Vit chokladsmörkräm
Gräddliknande smörkräm
Vaniljsmörkräm
Moccasmörkräm

Övrigt:
Mandelgrädde
Vanilj (Glasscreme)
Vaniljcreme
Chokladgrädde
Hallongrädde

Några förslag på kombinationer:

Jorgubb / Lime
Jordgubb / Vit choklad
Jordgubb / Mörk choklad
Jordgubb / Nougat
Jordgubb / Champange
Jordgubb / Vanilj
Jordgubb / Ahlgrensbilar

Blåbär / Vanilj
Blåbär / Hallon
Blåbär / Björnbär

Hallon / Lime
Hallon / Vit choklad
Hallon / Mörk choklad
Hallon / Nougat
Hallon / Passionsfrukt
Hallon / Lemoncurdgrädde
Hallon / Apelsin

Hallon / Dumle

Päron / After Eight
Päron / Mörk choklad

Choklad / Passionsfrukt
Choklad / Apelsin
Choklad / Lime
Choklad / Kaffe (Mocca)
Choklad / Banan

Kola / Choklad (Dumlegrädde är ex på Kola)

Passionsfrukt / Citron

 

Vanliga och mycket uppskattade kombinationer:

Dumle/hallon (rårörda hallon med marsan eller hallon mousse eller hallongrädde)

Vit choklad/hallon

Jordgubb/vanilj

Jordgubb/dumle

Ahlgrens bilar/jordgubb

Ahlgrens bilar/vanilj

kokos/lime

jordgubb/lime

päron/after eight

blåbär/vit choklad

 

 


Kommentarer
Postat av: Lotte

jag använde denna som mall nu när jag själv skrev lite info =) tack för "hjälpen" ;-)



mvh Lotte

2011-03-05 @ 20:11:39
URL: http://bullemamman.blogg.se/
Postat av: Veronika

Hej Linda! Jag skulle behöva receptet på en bra och god choklad- mousse eller -fyllning som skall användas till ett tårtlager, vill med andra ord att det ska smaka mkt choklad och vara fast nog så det ej är rinnigt utan stabilt i tårtan - har du något bra recept man kan få sno? =)

Behöver svar relativt snabbt =/ Tacksam för all hjälp! Svara gärna per mail =)

2011-04-19 @ 08:38:46
URL: http://www.picturesandtales.wordpress.com
Postat av: Rebecka

om du har Chokladganache gescha i ett lager vad har du då i de andra, funderar på att göra en tårta med de men vet ej vad man ska ha i andra lagert, ge gärna lite tips på bra smakkombinationer. Trött på vanliga vanilj, choklad och jordgubb typ. Vågar knappt testa annat så lite förslagt skulle uppskattas :D

2011-07-06 @ 22:19:38
URL: http://www.bakeandbake.bloggagratis.se
Postat av: Linda Runn

Rebecka:



Hallon kanske skulle vara något?

Antingen som mousse eller sårörda med marsanpulver.



Lycka till!



Mvh Linda Runn

2011-07-07 @ 06:21:23
URL: http://LindaRunn.se
Postat av: Mli

Hej !

När du gör rårörda hallon med marsanpulver , rör du bara ihop dom 2 sakerna då ?

Eller måste man ha någon mer vätska ?

Mkt bra blog föresten !!



Mvh Emelie

2011-08-22 @ 08:56:20
URL: http://mliisme.blogg.se/
Postat av: Mikaela

Vilken underbart bra blogg!

Nu har jag fått en massa inspiration till tårtbakandet! :)

Postat av: Alexandra

Hej!

Jag undrar om pollyganache hur man går till väga?

Kram

2012-02-08 @ 21:02:49
Postat av: Lina

Hejsan!

Jag ska göra 2 tårtor till ett barnkalas men har lite problem att få ihop deras önskemål på rätt sätt. Dom vill ha choklad, jordgubbar, vanilj och grädde. Går det att blanda jordgubbar med grädde och ha på ett lager, chokladmousse på ett och täcka med en vaniljsmörkräm? Är rätt ny på det här med tårtor och vill gärna att det ska smaka bra!



mvh Lina

2012-02-12 @ 21:13:04
URL: http://panil89.blogg.se/
Postat av: Lina nr2

Hej,

Jag undrar om det är gott att ha två mousse lager i en tårta. Har funderat på om man kan göra en vanilj botten, med ett chokladmousse lager och ett hallonmousse lager. Eller blir det alldeles för mycket mousse i en tårta? Har du tips på vad man ska ha i stället i så fall?

(nybörjaren)

Mvh Lina nr 2

2012-05-19 @ 19:18:32
Postat av: Linda Runn Hägerström

Lina nr2:



Hej Linda,

visst går det utmärkt att ha 2 olika sorters mousse i tårta!



Lycka till med tårtan.

Mvh Linda

2012-05-25 @ 18:08:53
URL: http://lindarunn.se
Postat av: Mathilda

Vet att panduro har t.ex sockermassa, men har du tips på några andra butiker man kan få tag på mer roliga bak/dekorations grejor till tårtor och cupcakes?

2012-07-15 @ 15:55:03
Postat av: Anna

Hej

Jag blev intresserad av att göra jordgubbs- och dumlekombinationen. Jordgubbsreceptet hade du ju redan publicerat, men hade man kunnat få dumlereceptet skickat till sin mail? :)

Svar: Receptet heter chokladganache och i det receptet byter du ut chokladen mot vilken sort du vill :)
Linda Runn

2012-09-02 @ 13:06:13
Postat av: Lena

Hej!

Hittade din blogg, synd att du bor så långt bort från mig annars hade man kanske kunnat beställa tårtor från dig :-)
En liten fråga, när du skriver ner kombinationerna på olika fyllningar hur gör du då? Fastnade lite på. Hallon/dumle men gör du med godis dumle hela? Krossade? Lr hur gör du?

Med vänlig hälsning,
Lena

Svar: Alla choklad och godis fyllningar gör jag på det här viset http://lindarunn.se/2009/august/chokladganache.html

Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2013-05-13 @ 15:33:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0