Tårtfyllningar och smakkombinationer
Vanligtvis gör jag vanliga, ljusa, bottnar men det går att få de med smak
-Vanilj
-Choklad
-Citron
Jag har 4 st runda formar:
15 cm diameter , ca 6-8 bitar
20 cm diameter, ca 12 bitar
25 cm diameter, ca 15-20 bitar
30 cm diameter, ca 25-30 bitar
Jag kan även göra avlånga eller figurtårtor och skär då till långpannebottnar i passande storlekar.
Allergi?
Jag bakar allergivänligt om så önskas, dock kan inte alla smakkombinationer att fås som allergivänliga beroende på allergin.
Jag täcker så gott som alltid tårtorna med en sorts vaniljsmakande sockermassa, sugarpaste (sp), som är vit från början, men kan färgas i så gott som valfri färg. Sugarpasten är väldigt allergivänlig då den är mjöl, mjölk, mandel, nöt och äggfri.
Ska ett helt tårtlock vara rött eller svart använder jag mig av färdigfärgad marsipan då det inte är speciellt lätt att färga in så mycket sugarpaste till en så stark färg. Detta gäller i stort sett alla mörka och starka färger.
Spacklar gör jag oftast med vispgrädde som inte tillför någon extra smak till tårtan och det är ett så pass tunt lager att den knappt märks.
Spacklar gör jag för att få underlaget till tårtlocket så slät som möjligt och för att tårtlocket ska fastna i något.
Ibland spacklar jag med smörkräm, som kan fås i olika smaker, om så önskas.
Jag dekorerar ibland med en annan sockermassa som heter Flowerpaste (fp)
Det är en ätbar sockermassa som kan kavlas väldigt tunn och som torkar snabbt.
Fp använder jag till smådekorationer tex liten text, vissa blommor och andra smådetaljer.
Jag använder mig ibland även av köpta sockerkulor och strössel i olika färger (pärlemor, silver, flerfärgade)
Ibland målar eller torrborstar jag med ätbara pulverfärger.
När jag målar späder jag den torra pulverfärgen med en liten droppe alkohol som dunstar av efter målningen.
Att torrborsta med en glittrig pulverfärg kan vara en fin effekt på tex en text eller kantdekoration.
Jag kan även få hela tårtan att glittra/skimra genom att spraya hela tårtan med en lustrespray.
Några förslag på fyllningar och smakkombinationer.
Jag använder mig oftast av mousser och gräddbaserade choklad och godisfyllningar.
Hittar du inte din favorit går det alltid att ordna.
Mousser:
Jordgubb
Hallon
Äpple
Apelsin
Banan
Passionsfrukt
Björnbär
Kokos
Päron
Blåbär
Lingon
Lime
Pepparkaksmousse
Champagnemousse
Jordgubb/rabarbermousse
Citron
Godisfyllningar:
Ahlgrensbilar
Lakritskola
Skumbanan
Chokladganache:
Dumle
Geisha
Daim
Riesenkola
Choklad, vit, mjölk, mörk mm
Nougat
After Eight
Polly
Färsk eller tinad frukt:
Rårörda hallon med marsanpulver
Jordgubbar
Smörkräm:
Chokladsmörkräm
Vit chokladsmörkräm
Gräddliknande smörkräm
Vaniljsmörkräm
Moccasmörkräm
Övrigt:
Mandelgrädde
Vanilj (Glasscreme)
Vaniljcreme
Chokladgrädde
Hallongrädde
Några förslag på kombinationer:
Jorgubb / Lime
Jordgubb / Vit choklad
Jordgubb / Mörk choklad
Jordgubb / Nougat
Jordgubb / Champange
Jordgubb / Vanilj
Jordgubb / Ahlgrensbilar
Blåbär / Vanilj
Blåbär / Hallon
Blåbär / Björnbär
Hallon / Lime
Hallon / Vit choklad
Hallon / Mörk choklad
Hallon / Nougat
Hallon / Passionsfrukt
Hallon / Lemoncurdgrädde
Hallon / Apelsin
Hallon / Dumle
Päron / After Eight
Päron / Mörk choklad
Choklad / Passionsfrukt
Choklad / Apelsin
Choklad / Lime
Choklad / Kaffe (Mocca)
Choklad / Banan
Kola / Choklad (Dumlegrädde är ex på Kola)
Passionsfrukt / Citron
Vanliga och mycket uppskattade kombinationer:
Dumle/hallon (rårörda hallon med marsan eller hallon mousse eller hallongrädde)
Vit choklad/hallon
Jordgubb/vanilj
Jordgubb/dumle
Ahlgrens bilar/jordgubb
Ahlgrens bilar/vanilj
kokos/lime
jordgubb/lime
päron/after eight
blåbär/vit choklad
jag använde denna som mall nu när jag själv skrev lite info =) tack för "hjälpen" ;-)
mvh Lotte
Hej Linda! Jag skulle behöva receptet på en bra och god choklad- mousse eller -fyllning som skall användas till ett tårtlager, vill med andra ord att det ska smaka mkt choklad och vara fast nog så det ej är rinnigt utan stabilt i tårtan - har du något bra recept man kan få sno? =)
Behöver svar relativt snabbt =/ Tacksam för all hjälp! Svara gärna per mail =)
om du har Chokladganache gescha i ett lager vad har du då i de andra, funderar på att göra en tårta med de men vet ej vad man ska ha i andra lagert, ge gärna lite tips på bra smakkombinationer. Trött på vanliga vanilj, choklad och jordgubb typ. Vågar knappt testa annat så lite förslagt skulle uppskattas :D
Rebecka:
Hallon kanske skulle vara något?
Antingen som mousse eller sårörda med marsanpulver.
Lycka till!
Mvh Linda Runn
Hej !
När du gör rårörda hallon med marsanpulver , rör du bara ihop dom 2 sakerna då ?
Eller måste man ha någon mer vätska ?
Mkt bra blog föresten !!
Mvh Emelie
Vilken underbart bra blogg!
Nu har jag fått en massa inspiration till tårtbakandet! :)
Hej!
Jag undrar om pollyganache hur man går till väga?
Kram
Hejsan!
Jag ska göra 2 tårtor till ett barnkalas men har lite problem att få ihop deras önskemål på rätt sätt. Dom vill ha choklad, jordgubbar, vanilj och grädde. Går det att blanda jordgubbar med grädde och ha på ett lager, chokladmousse på ett och täcka med en vaniljsmörkräm? Är rätt ny på det här med tårtor och vill gärna att det ska smaka bra!
mvh Lina
Hej,
Jag undrar om det är gott att ha två mousse lager i en tårta. Har funderat på om man kan göra en vanilj botten, med ett chokladmousse lager och ett hallonmousse lager. Eller blir det alldeles för mycket mousse i en tårta? Har du tips på vad man ska ha i stället i så fall?
(nybörjaren)
Mvh Lina nr 2
Lina nr2:
Hej Linda,
visst går det utmärkt att ha 2 olika sorters mousse i tårta!
Lycka till med tårtan.
Mvh Linda
Vet att panduro har t.ex sockermassa, men har du tips på några andra butiker man kan få tag på mer roliga bak/dekorations grejor till tårtor och cupcakes?
Hej
Jag blev intresserad av att göra jordgubbs- och dumlekombinationen. Jordgubbsreceptet hade du ju redan publicerat, men hade man kunnat få dumlereceptet skickat till sin mail? :)
Hej!
Hittade din blogg, synd att du bor så långt bort från mig annars hade man kanske kunnat beställa tårtor från dig :-)
En liten fråga, när du skriver ner kombinationerna på olika fyllningar hur gör du då? Fastnade lite på. Hallon/dumle men gör du med godis dumle hela? Krossade? Lr hur gör du?
Med vänlig hälsning,
Lena