Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

One bowl chocolate cupcake variant med nutella marängsmörcreme

 


Vad är det för en dag? 
Är det en vanlig dag?
NEJ det är ingen vanlig dag för det är min kompis Rani's födelsedag
HURRA HURRA HURRAAAAA
 
Idag fyller min kompis som jag känt sedan jag var 2 år gammal, 30 år!
Vi har blivit bjudna på fest till nästa helg men jag kände att jag redan nu ville gratulera henne. 
Så när jag kom hem från jobbet satte jag igång att baka lite cupcakes. 
 
Jag bakade en uppdaterad version av de enkla och fantastiska "one bowl chocolate cupcake"
Receptet på chokladcupcake'sen kommer från början från madebymaryblogg.blogg.se men jag ändrade lite grann. 
 
One bowl chocolate cupcake, 10 st
 
1 dl kakao
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker 
3/4 tsk bikarbonat 
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker 
1 stort ägg
3/4 dl starkt kaffe, behöver inte vara svalt
3/4 dl yoghurt/filmjölk/gräddfil/crème fraîche eller liknande
1,5 msk rapsolja 
 
1. Sätt ugnen på 175 grader
 
2. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke och vispa runt med en handvisp
 
3. Häll på alla blöta ingredienser och vispa smeten slät och klumpfri med handvispen. 
 
4. Sätt 10 formar i en cupcake plåt och fyll formarna till hälften ned smet. 
 
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter i 175 grader
 
Nutella marängsmörcreme
 
2 äggvitor, ca 74g
1,5 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör, normal saltat
2 rejäla msk nutella
2 msk kakao
1 msk kallt starkt kaffe
 
Ta fram smöret, dela ner det i små kuber och låt det bli rikitgt mjukt och rumsvarmt (går att micra det lite grann om du inte hinner få det tillräckligt mjukt)
Blanda äggvitor och strösocker i en helt fettfri rostfri skål och ställ ovanpå en kastrull med kokande vatten. (Har du en assistent med en rostfri skål använder du med fördel den nu) 
Vispa med en handvisp tills blandningen uppnår 65 grader eller tills sockerkristallerna smält (du kan ta lite av smeten mellan tummen och pekfingret och känner du inga kristaller är den klar.
Vispa marängen kraftigt med ballongvisp tills den svalnat helt, vilket tar ca 10 minuter i en assistent.
Byt ut assistentens ballongvisp mot en flatbeater och vispa på låg hastighet medans du tillsätter lite smör åt gången.
När allt smör är tillsatt ökar du hastigheten och vispar upp din marängsmörcreme.
Tillsätt nutella, kakao och den kalla kaffet. 
 
Ganache
50 gram mörk choklad minst 70%
0,5 dl grädde
1 msk smör
 
Smält chokladen i micro eller över ett vattenbad.
Häll på grädden och rör den smidig.
Klumpar det sig? Värm på lite till.
Rör ner smöret och låt svalna. 
 
Montering 
Skär ev av topparna på cupcake'sen 
Spritsa nutella marängsmörcremen med en stor rundtyll
Skeda över lite ganache och hjälp den rinna ner snyggt. 
Toppa med en hasselnöt. 
 
Njut!
 
Tips!
Det går jättebra att baka dem dagen innan och förvara dem i kylen. 
Ta fram dem 30-60 minuter innan du serverar dem så hinner marängsmörcremen mjukna

Tips 2!
En dubbelsats i en 20cm form ger en 3 delbar tårtbotten. Grädda längst ner i 175 grader ca 45min-1timme

En 3 dubbelsats i en 30 cm form ger en 2 delbar tårtbotten. 
Grädda längst ner i 175 grader i ca 45 minuter
 
Lycka till ❤
 
 

 
 
 
 


Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0