Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Enkel Daim tårta

Häromdagen hade vi en liten middags bjudning och då passade jag på att baka en gammal klassiker som vi ofta serverade efter smörgåstårta när jag var mindre.

Det går lätt och snabbt att baka den.

4 ägg
4 dl socker
200g malen mandel eller mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 dubbel daim
3 dl vispgrädde

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg och socker pösigt
3. Mixa mandeln (jag körde dem i magic bullet) och blanda med bakpulver
3. Vänd ner mandeln i äggsmeten
4. Sätt fast bakplåtspapper i en 24cm springform och häll på smeten
Grädda mitt i ugnen i ca 30 min
5. Hacka 1 dubbel daim och lägg på kakan så fort den kommer ut ur ugnen
Låt svalna
6. Ta loss från formen och lägg på ett fint fat
7. Vispa grädden och bred på
8. Hacka den andra dubbel daimen och strö över grädden
Njut!


Fars dag tårtan 2012

Kom på att jag inte hade visat er årets farsdag tårta.
 
Jag gjorde den ack så goda Hallon- och vaniljdrömtårtan och dekorerade den med kokosflingor och lite mini marshmallows.
 
Den var som vanligt otroligt god!
Ni bara måste baka den.
 
 
 
 
 
 

Nikki´s doptårta

En kollega till mig ville ha en flickig rosa tårta med namntåg när hans dotter skulle döpas.

De gillade även den rosa tonade tårtan jag bakade när mina egna flickor fyllde år.
 
Jag var sugen på en ny variant av stabila saftiga vaniljtårtbottnar som jag chansade friskt med kvällen innan tårtan skulle fyllas.
 
Jag utgick från receptet på den saftiga chokladtårtbottnen och experimenterade fram ett nytt recept.
Återkommer till det i ett annat inlägg.
 
Eftersom tårtan inte blev rosa innuti gjorde jag den rosatonad utanpå istället.
 
 
Tårtan innehöll mina saftiga vaniljbottnar (den understa är dock en vanlig ljus botten)
Vaniljmousse och jordgubbsmousse av 2 nya recept som jag kommer presentera vartefter.
Spacklad med grädde och täckt med sockerpasta.
I mitten av tågens hjul sitter små små sockerkulor i pärlemor och guld.
 
Vad tycker ni?
 
 
 
 
 

Advents tårta

För 3 veckor sen ville jag bjuda mina arbetskamrater på fredagsfika.
Eftersom det då var fredagen innan 1:a advent, ville jag göra en tårta med smak av jul.
 
Det var till denna tårta jag bakade de saftiga saffransbottnarna och fyllde med mandelgrädden.
Under sockerpastan har jag spacklat tårtan med ett tunt lager grädde.
 
Tårtan innehöll 4 lager saffransbotten och hela sattsen, 3 lager mandelgrädde.
Den 20 cm breda tårtan blev hög och fin och räckte till över 20 bitar och fick mycket fina omdömmen av mina kollegor.
 
Kanske skulle baka en liknande till julafton.
 
 
 
 
 
 

Lilla My tårta till... My

När My skulle fylla 18 år ville hon ha en tåra med Lilla My från Mumin på.
Färgerna skulle passa ihop med Lilla My och det skulle även vara ett quiltmönster runt om tårtan annars fick jag fria händer.
 
När man fyller 18 år måste det ju firas in ordentligt så My ville även ha champagne och jordgubbsmousse i den.
Champagne moussen är otroligt god, lite speciell men gillar man champagne/mousserande vitt så passar det ju utmärkt.
Och hur gott är det inte med jordgubbar till?
 
 
Lilla My ser som vanligt lite småtjurig ut ;)
 
Tårtan innehöll förutom jordgubbsmousse och champagnemousse en luftig ljus tårtbotten och var spacklad med grädde
 
 
 
 
 

Champagnemousse

Receptet på champagnemousse hittade jag i en av alla mina bakböcker, "Choklad - Över 100 läckra recept"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Receptet räcker till ett rejält lager i en 25 cm tårta
 
7 g gelatinpulver
3 msk kallt vatten
3 dl champagne (jag använde vitt halvtorrt mousserande)
3 dl vispgrädde
2 äggvitor
1 dl socker
 
Häll vattnet i en skål, strö över gelatinpulvret och låt svälla i ca 5 minuter.
Ställ skålen över en kastrull med hett vatten och rör tills gelatinet löst sig.
Rör ner champagnen.
Vispa grädden
Vänd ner champagnegélen i grädden och ställ kallt
Rör runt då och då tills smeten börjar stelna.
Vispa äggvitorna till ett fast och hårt skum tillsätt sockret och vispa det blankt.
Vänd försiktigt ner äggvitorna i den stelnande moussen.
Låt stå kallt i ca 2 timmar
 
Tips!
Täck bakformen du bakade tårtbottnen i med plastfolie och lägg i första delen av tårtbotten och fyll med mousse.
Täck med lite plastfolie och låt det stelna innan du lägger på nästa tårtbotten del och fyller med nästa fyllning.
Tänk på att du bygger tårtan upp-och-ner så välj den stadigaste fyllningen längst upp när du bygger tårtan på det här viset.
 
 
 
 
 


Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0