Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Klassisk Fransk chokladtårta

För att variera bland alla sockerpasta täckta och dekorerade tårtor tånkte jag här bjuda på en otroligt god mörk chokladtårta.
Snabblagad och passar utmärkt som dessert efter en middag.
Eller varför inte nu i påsk efter påskmiddagen.
 
 
Ca 8 bitar
 
100 gram mörk minst 70% choklad
100 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
 
Till garnering
2 dl vispgrädde, kakao och hallon
 
Sätt ugnen på 200 grader
Smöra och sätt i ett bakplåtspapper en form ca 20 cm (då får du lätt ut kakan och kan ställa den på ett fint uppläggningsfat
Bryt ner chokladen i mindre bitar och smällt den tillsammans med smöret i ett vattenbad/micron
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke
Rör ner chokladblandningen
Sikta i och blanda försiktigt ner mjölet
Häll smeten i formen och gräda nertill i ugnen i ca 15-20 min i 200 grader
Låt svalna och garnera med spritsad vispgrädde, siktad kakao och hallon
 
Njuuuut!
 
 
 
 
 

Julias doptårta

Min kusin har 3 pojkar och sisten ut blev en liten tjej!
Nu när lilltjejen skulle döpas skulle Hello Kitty självklart vara med på tårtan.
Jag fick fria händer med utseendet bara Kitty fanns med.
 
Det blev en rosa Hello Kitty variant.
 
Tårtan skulle hellst täckas med en blandning av sp/marsipan för att minska på det sötamså det fixade jag.
Plus en liten tårta fri från gluten, laktos och nötter.
 
 
I all hast glömde jag bort att fodra den stora tårtans lock med olja innan jag täckte den.
Eftersom jag så gott som alltid spacklar mina tårtor med grädde går det inte att lägga ett marsipantäcke direkt på grädden (då fukten från grädden löser upp marsipanen och får den att börja svettas och kanske tom smälta innifrån) Täcket innehöll minst 60% marsipan.
Det går att se på den stora tårtan på bilden här ovanför att den nertill buktar och rinner lite.
Som tur var klarade den sig skapligt bra och hade smakat mycket gott fick jag höra.
 
Stora tårtan innehöll:
Ljus tårtbotten, jordgubbsmousse, hemkokt vaniljcreme, spacklad med grädde, täckt med 60/40 marsipan/sockerpasta, dekorerad med sockerpasta
 
Lilla tårtan innehöll:
Glutenfri ljus tårtbotten, laktosfri jordgubbsmousse, laktosfri hemkokt vaniljcreme
 
 
 
 
 
 

Martha Stewart´s underbara "one bowl chocolate cupcakes"

Om ni, precis som jag, fullkomligt äääääääälskar chokald får ni INTE missa att baka dessa underbara raringar.
Det ultimata receptet på mjuk chokladkaka har jag nu funnit!
Underbart saftiga men samtidigt väldigt luftiga och kraftigt chokladiga.
 
De är dessutom alldeles för enkla att göra för att motstå.
Det heter ju one bowl, så det blir inte mycket disk heller.
 
Receptet hittade jag översatt till svenska mått inne hos Carolina på http://krafla.blogg.se
 
Enligt receptet ska det bli ca 24 st normalstora cupcakes, jag gjorde lite större och fick ut 16 st
 
Visst ser de ljuvliga ut!
 
Till 24 st normalstora cupcakes behöver du:
1,5 dl kakao 
3,5 dl socker
3,5 dl mjöl
1,5 tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker 
3/4 tsk salt 

2 ägg
1,5 dl hett vatten
1,5 dl mjölk
1/4 tsk vinäger (Vitvins eller äppelcider)
3 msk olja (jag använde rapsolja)


Gör såhär:

Sätt ugnen på 180°c
Sikta ihop alla torra ingredienser i en stor bunke och rör om så bakpulver och bikarbonatet blandar sig med resten
Tillsätt de blöta ingredienserna och vispa med vanlig handvisp tills allt blandas.
Fyll muffinsformar placerade i muffinsplåt till hälften och grädda i ca 15 min.
Låt dem svalna på galler.
 


Tips!

Eftersom det här receptet innehåller olja istället för smör håller de sig saftiga även i kylen.
Carolina själv tipsar om att ta ut mjuka kakor som innehåller smör i rumstemp ett tag innan de ska ätas så smöret hinner mjukna annars upplevs kakan torr och tråkig.
 
 
 
 
 

Oliwer´s spidermantårta

Nu när Oliver fylde 6 år ville han ha en spiderman tårta.
De tidigare åren har han haft lastbil och Batmantema men som sagt i år var det spiderman.
 
Jag satt verkligen och pillade med detta spidermanhuvud.
Tidigare har jag målat de svarta linjerna med pastafärg men denna gång rullade små, små korvar av svart sockerpasta och kavlade sedan in i huvudet.
Det tog sin tid men blev bra tycker jag.
Husen runt om tårtan ger en snygg kant och eftersom Oliver fyllde 6 år fick 6 stjärnor lysa upp himlen.
 
 
Tårtan innehöll:
Ljus tårtbotten, marabou mjölkchoklad ganache, hemkokt vaniljcreme (receptet på baksidan av Kockens potatismjöl med lite lyx iform av äkta vaniljpulver) spacklad med grädde, täckt och dekorerad med sockerpasta
 
 
 
 
 

Pernillas färgglada blomtårta

En kollega till mig frågade om jag kunde baka hennes födelsedagstårta.
Självklart ville jag ställa upp på det.
Hennes döttrar tyckte att den skulle vara färgglad så det fick bli temat på tårtan.
 
Jag älskar den här typen av dekorering, blir så effektfullt och annorlunda när blommorna växer upp på kanten runt tårtan.
 
 
Tårtan innehöll:
Ljus botten, päronmousse, dumlekolacreme, spackald med grädde, täckt och dekorerad med sockerpasta
 
 
 
 
 

Vidar´s bondgårdstårta

Den här tårtan blev jag jättenöjd med, hoppas att även lille Vidar som fyllde 1 år uppskattade den.
 
När jag letade efter inspiration på bondgårdstårtor fann jag många bilder på tårtor där ladugården fanns med på kanten och djur uppställda på tårtan.
Inte ville jag vara sämre, det var ju en toppenidé.
 
Jag gjorde även ett staket runt tårtan så inte djuren skulle smita, vilket de tydligen gjorde ändå ;)
Lite gräs i form av underbar päronsmörcreme, och lite röda småblommor fick också plats.
 
 
Tårtan innehöll:
Ljusa bottnar, jordgubbsmousse, geisha ganache, spacklad med grädde, täckt med sockerpasta, dekorerad med sockerpasta och päronsmörcreme
 
 
 
 
 


Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0