Tårtbotten
Den bästa tårtbotten gör jag genom att mäta upp ägg, socker och mjölblandningen i lika delar.
Receptet har jag hittat hos Tove men den fina bloggen Baka baka liten kaka.
Det är mycket enkelt.
Sätt ugnen på 175 grader och ta fram 3 lika stora glas
Knäck äggen i ett glas
Mät upp lika mycket socker i det andra glaset
I det tredje glaset häller du upp hälften potatismjöl och hälften vetemjöl och så blandar du ner rätt mängd bakpulver.
Sen så styr mängden ingredienser på vilken storlek din bakform har
15-18 cm - 2 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
20 cm - 3 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
22 cm - 4 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
24 cm - 5 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1,5 tsk bakpulver
26 cm - 6 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 2 tsk bakpulver
28 cm - 8 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 2,5 tsk bakpulver
30 cm - 9-10 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 3 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker länge tills det blir riktigt vitt och pösigt
Blanda mjölblandningen och sikta ner i äggvispet
Vänd försiktigt runt mjölblandningen i äggvispet
Smöra en form och sätt en krage av bakplåtspapper runt kanten
Häll i smeten och grädda på nedersta falsen i ugnen i ca..
20 minuter för 2 ägg
30 minuter för 3-4 ägg
40 minuter för 5-6 ägg
45 minuter för 8-9 ägg
Känn efter med en provsticka att kakan verkligen är klar, provstickan ska vara torr när kakan är färdiggräddad.
Låt kakan svalna en stund i sin form innan du stjälper upp den och låter den kallna helt och hållet.
Just den här kakan är bakad i en 20 cm rund form på 3 st stora ägg.
Den här kakan är bakad i en 21*23 cm hjärtform på 4 stora ägg, den ska bli en tårta till söndagens fika med familjen
Tips!
Det går bra att smaksätta din smet med tex:
Rivet skal och saft från citron/apelsin/lime
Kakao (byt ut ca 1/4 av mjölet mot kakao)
Vanilj
Någon smakessens
Lycka till med bakningen!
Receptet har jag hittat hos Tove men den fina bloggen Baka baka liten kaka.
Det är mycket enkelt.
Sätt ugnen på 175 grader och ta fram 3 lika stora glas
Knäck äggen i ett glas
Mät upp lika mycket socker i det andra glaset
I det tredje glaset häller du upp hälften potatismjöl och hälften vetemjöl och så blandar du ner rätt mängd bakpulver.
Sen så styr mängden ingredienser på vilken storlek din bakform har
15-18 cm - 2 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
20 cm - 3 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
22 cm - 4 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver
24 cm - 5 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1,5 tsk bakpulver
26 cm - 6 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 2 tsk bakpulver
28 cm - 8 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 2,5 tsk bakpulver
30 cm - 9-10 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 3 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker länge tills det blir riktigt vitt och pösigt
Blanda mjölblandningen och sikta ner i äggvispet
Vänd försiktigt runt mjölblandningen i äggvispet
Smöra en form och sätt en krage av bakplåtspapper runt kanten
Häll i smeten och grädda på nedersta falsen i ugnen i ca..
20 minuter för 2 ägg
30 minuter för 3-4 ägg
40 minuter för 5-6 ägg
45 minuter för 8-9 ägg
Känn efter med en provsticka att kakan verkligen är klar, provstickan ska vara torr när kakan är färdiggräddad.
Låt kakan svalna en stund i sin form innan du stjälper upp den och låter den kallna helt och hållet.
Just den här kakan är bakad i en 20 cm rund form på 3 st stora ägg.
Den här kakan är bakad i en 21*23 cm hjärtform på 4 stora ägg, den ska bli en tårta till söndagens fika med familjen
Tips!
Det går bra att smaksätta din smet med tex:
Rivet skal och saft från citron/apelsin/lime
Kakao (byt ut ca 1/4 av mjölet mot kakao)
Vanilj
Någon smakessens
Lycka till med bakningen!
Trackback