Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Marängsmörcreme

 
Den här marängsmörcremen är riktigt god men kräver en hel del vispande och det var sällan jag orkade göra den med enbart min elvisp.
Men sedan jag fick en alldeles egen Kitchen Aid gör jag den mer än gärna.
 
Viktigt att tänka på att använda en rostfri skål som är helt ren från fett då äggvitorna inte går att vispa upp om det finns fett i skålen.
Vispa marängsmeten så gott som helt sval och se till att ditt smör är riktigt mjukt och rumsvarmt då värmeskillnaden kan göra att smörcremen skär sig. Skulle det ändå hända kan du värma en liten del av cremen i en kastrull över ett vattenbad och sedan vispa ner i smörcremen
 
Marängsmörcreme
4 äggvitor, ca 148g
3 dl strösocker
400 g rumsvarmt smör, normal saltat eller osaltat väljer du själv
 
Ev smaksättning:
Jag gillar vaniljsocker eller vaniljpulver eller någon essens, här är det  bara fantasin som sätter gränser
 
Ta fram smöret, dela ner det i små kuber och låt det bli rikitgt mjukt och rumsvarmt (går att micra det lite grann om du inte hinner få det tillräckligt mjukt)
Blanda äggvitor och strösocker i en helt fettfri rostfri skål och ställ ovanpå en kastrull med kokande vatten.
Vispa med en handvisp tills blandningen uppnår 65 grader eller tills sockerkristallerna smält (du kan ta lite av smeten mellan tummen och pekfingret och känner du inga kristaller är den klar.
Om du har en assistent häller du med fördel över blandningen i assistensens skål och vispar marängen kraftigt med ballongvisp tills den svalnat helt, vilket tar ca 10 minuter.
Byt ut assistentens ballongvisp mot en flatbeater och vispa på låg hastighet medans du tillsätter lite smör åt gången.
När allt smör är tillsatt ökar du hastigheten och vispar upp din marängsmörcreme.
 
 

 
 
 
 
 
 

 

Kommentarer
Postat av: Fiia

Ser sjukt gott ut! Kan den stå över natten, eller måste den användas med en gång? :-)

Hälsningar Fiia

Svar: Den behöver inte stå till sig utan används med fördel på en gång. Du an ställa in den i kylen och även frysa den. Men då måste du se till att den mjuknar så du kan spackla eller spritsa med den.

Mvh Linda
Linda Runn

2013-07-03 @ 19:10:55
URL: http://mammafiias.blogg.se
Postat av: Bullen

Ursäkta min dumhet men jag förstår inte ..
Vadå "Om du har en assistent häller du med fördel över blandningen i assistensens skål och vispar marängen kraftigt med ballongvisp tills den svalnat helt"
Vad menar du med fördel? Jag har en assistent men jag vill inte att den skär sig :P Kan mat spackla tårtor med denna smörcreme och sen täcka den med SP? Kram

Svar: Hej Bullen!Om du inte vill stå och vispa din marängsmet kall för hand med elvisp i ca 10 min är det bättre att hälla över den varma äggvite-och socker blandningen i din assistent och vispa klart din marängsmörcreme där i.
Hoppas du förstod nu.

Mvh Linda
Linda Runn

2013-07-05 @ 10:34:28
Postat av: Sofia

Hej, jag undrar hur mycket smörkrämen räcker till. Alltså om man bara spacklar med den. Skriv gärna mått på tårtformen och antal. Ska baka en tårta, tror du att det skulle vara gott att byta ut grädden (som decoration) mot marängsmörkrämen?

Svar: Hej Sofia!Jag kunde spackla en 30 och en 25 cm tårta med 1 sats av marängsmörcremen
Linda Runn

2013-07-13 @ 15:22:55
Postat av: Sofia

Hej igen Linda,
tack för ditt svar. Jag vill även tacka dig för en oerhört inspirerande blogg, jag är väldigt imponerad av det du gör!!

Svar: Åååååh, Tack ska du ha!!! Vad glad jag blir.

Linda Runn

2013-07-14 @ 14:42:12
Postat av: Karolina

VART ÄR DU??? :(

Längesedan man såg ett inlägg, Men klart så vill man inte sitta vid datorn i denna härliga sommarvärmen ;)


Svar: Hej, jag är här :)Precis som du skriver så prioriterar jag solen och familjen på semestern!
Snart tillbaka :)

Linda Runn

2013-07-20 @ 13:36:08
Postat av: Karin

Så häftig blogg du har! Om jag vill spackla en tårta med marängsmörkrämen; kan jag göra det dagen innan? Funderade även på att bygga 2 våningar på en tårta och spackla båda med marängsmörkrämen, tror du det går eller blir det bara kladdigt? Kan man ha marängsmörkrämen under och spackla med SP?

Svar: Hej Karin!Du kan förbereda maräng smörcremen dagar innan du ska använda den.
Se bara till att den får stå framme och bli ordentligt rumsvarm och lätthanterad.

Det används med fördel under sockerpastan.

Lycka till!

Linda Runn

2013-08-01 @ 23:08:14
Postat av: Lena

Hej!
Jag tänkte testa att göra egen tårta till dotterns dop och funderar på lite grejor. Jag tänkte göra en våningstårta (1våning) det där med sugrören blir det inte konstigt när man skär upp tårtan? fattar folk att dem ska pilla bort dem? Och om jag ska ha ca 65 pers hur stora tårtformar ska jag ha, tänkte göra en våningstårta och en vanlig? Tacksam för svar =) mvh Lena

Svar: Hej Lena,
När den översta våningen har ätits upp och tårtbrickan den stor på tas bort ser man tydligt var sugrören sitter.
Antingen ser du till att finnas där då och tar bort dem, annars tror jag att dina gäster ser dem och inte äter upp dem ;)

Jag hade gjort en 30+25 cm våningstårta (ca 50 bitar) och en 20 cm tårta ca 15 bitar.

Stort Lycka till!
Mvh
Linda Runn

2013-08-07 @ 13:36:26
Postat av: Gingerochjag

Hej, Jag gör oftast marängsmörkräm till mina tårtor att ha under marsipan eller sp. Tycker det är både godare och lättare att jobba med än vanlig smörkräm.
Men när jag läser ditt inlägg kom jag att fundera på ballongvisp vs. flatbeater. Jag har alltid bara använt ballongvispen. När jag tänker efter har jag nog aldrig förstått vad jag ska ha flatbeatern till. Vet du vad det blir för skillnad just i denna marängkräm om man använder flatbeatern eller bara använder ballongvispen som jag gjort?

Svar: Hej,Jag använder min flatbeater för att den har gummikanter som smidigt blandar ihop smöret med marängen utan att lämna spår på skålens kanter.

Mvh
Linda Runn

2013-08-09 @ 08:29:34
URL: http://gingerochjag.blogspot.se/
Postat av: Em

Hej!
Fin blogg!!
Undrar om denna marängsmörkräm blir lika blank och fin som vanlig marängkräm (utan smör då :)) ??? tänkte bara täcka tårtan med detta inte sockerpasta eller dylikt...

Med vänlig hälsning, em

Svar: Hej,tyvärr så blir inte marängsmörcremen bland som själva marängsmeten.
Om du vill ha en blank vit frosting att täcka tårtan med föreslår jag Fluffy white frosting http://lindarunn.se/2011/april/fluffy-white-frosting-fwf.html

Linda Runn

2013-08-15 @ 13:03:49
Postat av: Angelica, Sugar Me Sweet

Marängsmörkräm är min absoluta favorit :-)

Svar: Ja visst är den underbar!God och lätt att jobba med :)
Linda Runn

2013-08-18 @ 22:57:34
URL: http://sugarmesweet.blogg.se
Postat av: Lena

Tack så mkt för svar! =) Jag undrar även vilka dem populäraste smakerna är inför dop? Vill gärna köra samma i alla. Och hur mkt sockerpasta har man på varje tårtbit? mvh Lena

Svar: Oj, smakerna är väldigt olika.Kör på det du gillar bäst.

Jag räknar att 500 gram räcker till en ca 24 cm tårta.
Jag spackade nästan alltid med grädde fram tills jag fick en kitchenaid och nu oftast gör marängsmörcreme :)

Mvh Linda
Linda Runn

2013-08-24 @ 16:30:52
Postat av: Lena

Och vad rekomenderar du att jag spacklar med om jag ska ha sockerpasta?
mvh Lena

2013-08-24 @ 17:00:53
Postat av: Anonym

Undrar om du bakar fortfarande?

Svar: Åh, det har inte blivit särskilt mycket bak nu på sistone. Jag har ju lovat bilder på tårtor som inte blivit bloggade länge.
Ska se till att ta tag i det då det är så fina tårtor 😃
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2015-11-07 @ 20:01:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0