Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Julias doptårta

Min kusin har 3 pojkar och sisten ut blev en liten tjej!
Nu när lilltjejen skulle döpas skulle Hello Kitty självklart vara med på tårtan.
Jag fick fria händer med utseendet bara Kitty fanns med.
 
Det blev en rosa Hello Kitty variant.
 
Tårtan skulle hellst täckas med en blandning av sp/marsipan för att minska på det sötamså det fixade jag.
Plus en liten tårta fri från gluten, laktos och nötter.
 
 
I all hast glömde jag bort att fodra den stora tårtans lock med olja innan jag täckte den.
Eftersom jag så gott som alltid spacklar mina tårtor med grädde går det inte att lägga ett marsipantäcke direkt på grädden (då fukten från grädden löser upp marsipanen och får den att börja svettas och kanske tom smälta innifrån) Täcket innehöll minst 60% marsipan.
Det går att se på den stora tårtan på bilden här ovanför att den nertill buktar och rinner lite.
Som tur var klarade den sig skapligt bra och hade smakat mycket gott fick jag höra.
 
Stora tårtan innehöll:
Ljus tårtbotten, jordgubbsmousse, hemkokt vaniljcreme, spacklad med grädde, täckt med 60/40 marsipan/sockerpasta, dekorerad med sockerpasta
 
Lilla tårtan innehöll:
Glutenfri ljus tårtbotten, laktosfri jordgubbsmousse, laktosfri hemkokt vaniljcreme
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lena

Hej !
Hur gör du när du fodrar locket med olja ?
Mvh Lena

Svar: Om jag använder marsipan eller som i denna tårta en stor andel marsipan i tårtlocket, smetar jag ut olja (rapsolja) på locket innan det vänds mot grädden.Annars gör fukten från grädden att marsipanen smälter.
Det är därför konditorerna öser på fuktabsorbernde "florsocker" för att marsipanen inte ska svettas.
Linda Runn

2013-04-05 @ 14:18:58
Postat av: Anna

Hej!
Är det inte sp som svettas när det inte är tillräckligt fett under? Därför så många spacklar med smörkräm...?

Fantastiska tårtor gör!!

Svar: Hej, jag använder nästan bara sockerpasta av märket ballina. Och den sp'n innehåller gelatin och tål att läggas direkt på grädde utan att svettas och smälta.
I detta fallet var sp'n utblandad med marsipan och jag skulle ha fodrat locket med olja innan jag la den på grädden.
Hade jag spacklat med smörcreme hade locket klarat sig fint.

Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2013-09-09 @ 21:07:57
Postat av: Emma

Hej! Vilken blogg. Det här med att olja tårtan har jag aldrig hört talas om, vad menas det med mer exakt. Har nämligen haft problemet, ofta. Mvh

Svar: Problemet med att marsipanen smälter är för att den ligger direkt mot grädde. Och grädden luckrar upp marsipanen pga att den är så fuktig.
Detta går att förhindra genom att först pensla på en smaklös olja på locket innan det vänds mot grädden.

Detsamma gäller om man täcker en tårta med sockerpasta som inte innehåller något gelatin.
Det går även att spackla tårtan med en smörcreme och då behöver du inte olja in locket först.

Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2014-05-19 @ 00:39:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0