Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Den bästa jordgubbsmousse´n

 
Den absolut godaste ÄKTA jordgubbsmoussen jag provat är enkel att göra men kräver lite tid att stelna i kylen.
Därför fyller jag nu nästan alltid mina tårtor i en tårtring, då kan du fylla din tårta direkt med en mousse utan att behöva vänta på att den ska stelna först.
Smart va?
 
Jordgubbsmousse, 1 sats räcker till 1 mumsigt lager i en 25 cm tårta
 
200 gram jordgubbar (frysta går bra)
0,75 dl socker
4 blad gelatin
2,5 dl vispgrädde
 
            1. Lägg gelatinet i blöt i ca 5 minuter
            2. Koka upp jordgubbar och socker och låt det puttra i ca 3 minuter
            3. Ta kastrullen från plattan och mixa jordgubbarna till en slät puré
            4. Smält gelatinet i den varma purén och låt sedan svalna så gott som helt i kylen
            5. Vispa grädden och vänd nerden kylda jordgubbspurén i vispgrädden
            6. Låt stelna i kylen i ca 2 timmar
 
Jordgubbsmoussen är riktigt god ihop med tex
*Chokladganache
*Rabarbermousse
*Glasscreme
*Lemoncurdgrädde
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Sofia

4 gelatinblad? Räcker med 2.

Svar: Jag har alltid haft 4 blad för att få en stadig mousse som ligger bra i tårtan.
Det går säkert bra med 2 också.

Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2014-06-05 @ 12:55:32
Postat av: mikaela

hejsan! kan man göra moussen med gelatinet? och hur mycket isåfall? kram

Svar: Hej Mikaela.
Det är gelatin i moussen och det står hur många blad det ska vara med :)
Linda Runn

2014-06-17 @ 23:44:07
Postat av: Tove

Tror du att passionsfruktsmousse skulle passa i en tårta med denna?

Svar: Absolut!!!
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2015-06-09 @ 14:41:03
Postat av: emma

Hej! Vilken sorts gelantinblad använder du? MVH Emma

Svar: Hej Emma!
Jag använder alltid gelatinpulver.
För 2 blad gelatin tar du
1 msk kallt vatten och 1 tsk gelatinpulver som ska stå tills det stelnat sedan rör jag i det i den varma vätskan och låter det smälta.
Dubbla receptet för 4 blad.

Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2015-07-14 @ 11:24:36
Postat av: oscar

hej jag har laggat denna moussen flera gånger och när jag ställer in den i kylen efter har blandat all så får jag massa klumpar hur ska jag göra för att lösa detta eller ska jag inte ställa in den i kylen

Svar: Hej, vad tråkigt att det blir så. Har du rört ut gelatinet ordentligt i jordgubbsmoset först tro?
Skulle du få klumpar kan du ta ur en del av det, värma upp igen och röra ut i det andra så klumparna löser sig.

Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2015-09-23 @ 17:03:18
Postat av: Linda

Hej! Jag älskar den här moussen! Jag har också fått klumpar några gånger men jag tycker faktiaskt inte att det gör något för dom är väldigt goda :) mina bekanta trodde att det var jordgubbsbitar i moussen, jag höll med ;)

Svar: Vad roligt!

Klumpar kan det bli om de två komponenterna inte håller ungefär lika grader.
Tex jordgubbsmoset är lite varmare än grädden.
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2016-01-27 @ 12:24:14
Postat av: Kim

Hej.
Går det bra att moussen ligger i kylen under natten?
Ska förberade en tårta med fyllningar dagen innan jag ska göra klart den?

Med vänliga hälsningar
Kim

Svar: Det kan du göra men den kommer stelna och måste skopas i tårtan.
Jag brukar lägga den rinniga moussen direkt på tårtbotten med en tårtring runt om dagen innan jag spacklar och dekorerar tårtan.
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2016-05-10 @ 12:46:26
Postat av: K

Hej, går det bra att använda hallon istället för jordgubbar ?

2016-10-11 @ 00:41:49
Postat av: K

Hej, går det bra att använda hallon istället för jordgubbar ?

2016-10-11 @ 00:42:29
Postat av: Krille

Hej!

Tack för receptet. Smaken blev suverän. Jag använde hallon (200 gram) istället för jordgubbar. Såg en kommentar ovan som sa att det räckte med 2 gelatinblad men eftersom receptet sa 4 använde jag 4. Detta resulterade i en mousse som blev väldigt, väldigt geleaktig och mycket mindre "moussig". Receptet var suveränt men jag rekommenderar 2-3 gelatinblad för en krämigare mousse.

Mvh,
Krille

2016-10-11 @ 23:25:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0