Budapestrulle, en riktig klassiker på mitt vis
En Budapestrulle går alltid hem.
Och den är inte bara underbar god att äta. Den är väldigt lätt att baka.
Budapest rulle, 6-8 bitar
6 äggvitor
3 dl strösocker
50 g snabbmarsanpulver
100 g hasselnötter, finhackade
2 msk kakao
3 dl vispgrädde
1 burk konserverade mandariner
Några rutor mörk choklad, smält till dekorering
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa marängerna till ett fast skum och tillsätt sockret lite i taget.
Marängen ska bli hård och fast.
Vispa tillsist försiktigt ner snabbmarsanpulvret.
Finhacka hasselnötterna och blanda med kakaon.
Vänd försiktigt ner i marängen.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Fyll en spritspåsespritse med marängen och klipp av toppen sedan spritsar du marängen i längder efter varandra.
Grädda längst ner i ugnen i ca 20 minuter.
Låt stå i 5 minuter innan du vänder upp den på ett strösockrat bakplåtspapper och låter svalna helt och hållet.
Jag brukar lägga långpannan upp och ner över så den så den inte blir alldeles torr.
Vispa grädden.
Dra av bakplåtspapret och bred ut grädden men dra inte ut den helt och hållet längs ena sidan (så du kan rulla ihop den snyggt genom att avsluta med den gräddfria kanten) Lägg på mandarinklyftorna och rulla längs med din spritsning.
Smält lite mörk choklad och dekorera genom att sicksacka fram och tillbaka med en chokladfylld sked.
Njuuuuut!
Tips!
Prova att byta ut mandarinerna mot hallon eller några andra bär.
Päronbiskvier
Åh dessa underbara små älsklingarna!
Originalreceptet hittade jag genom Facebook-gruppen Baka och bloggaren www.madebyhelle.blogspot.com men som vanligt gör jag ofta om recepten så de passar mig lite bättre
Detta var första gången jag bakade biskvier och jag hade en föreställning om att det var svårt och krångligt att baka dem.
Tji fick jag, lätt som en plätt var det och nu kommer jag utforska biskvi-världen.
Päronbiskvier (ca 20 st mindre)
Botten:
200 gram mandelmassa
0,5 dl socker
1 äggvita
Fyllning:
100 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
0,5 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
1 ägggula
1-2 tsk päronessens eller efter smak
Några droppar grön hushållsfärg
Garnering:
150 gram marabou mjölkchoklad
1 tsk neutral olja (raps)
1 liten klick smör
(Några rutor vit choklad + några droppar olja)
Gör så här:
Botten
Riv mandelmassan och
blanda ihop med socker och äggvita.
Spritsa ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt (gärna dubbla lager bakplåtspapper)
Grädda i 175 grader, ca 15-20 minuter tills bottnarna fått en gyllene färg.
Fyllning
Vispa rumsvarmt smör ca 10-16 min och vispa sedan i övriga ingredienser tills du får en smidig slät kräm.
Smaka av fyllningen och justera mängden päronessäns efter önskemål.
Spritsa fyllningen på undersidan av mandelbottnarna och bred sedan ut krämen lite toppigt i mitten
Ställ i kyl eller frys ca 30 min så krämen stelnar.
Smält mjölkchokladen och rör i en liten klick smör och 1 tsk neutral olja (tex raps)
Håll i bottnarna och doppa biskvierna i chokladen så smörcremen täcks.
Dekorera ev med lite smält vit choklad som tunnats ut med några droppar neutral olja (tex raps) Jag tog lite smält vit choklad och "stänk" över biskvierna som först stelnat i kylen.
Förvara i kyl eller frys
Lycka till!