För att spritsa ros mönster behövs en stor tyll.
Börja at spritsa från mitten och snurra dig utåt.
Jag har köpt min rosentyll på en marknad.
För att få lite extra glam på cupcakes´en har jag sprayat dem med ätbar luster spray, vilket inte kommer fram så bra på bilderna tyvärr.
En sådan spray kan du hitta bl. a
här, hittade även en billigare variant
här
Receptet hittade jag på dn´s mat och dryck sida
Marängsmörkräm med hallon:
4 st stora äggvitor
200 g strösocker
250 g rumsvarmt osaltat smör
100 g hallon
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, gärna rostfri
2. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
3. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
4. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
5. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
6. Mixa hallonen och sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.
7. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn smet.
Min gamla klasskamrats lille pojke fyllde nyligen 1 år och till det stora kalaset ville hon ha en likadan tårta som jag gjort till
Simon för några år sedan.
Våra vänners lille 3 åring önskade inget annat än en pang-pangare på tårtan.
Dock tyckte jag att det skulle se lite obehagligt ut med en verklighetstrogen revolver på tårtan så i samråd med Maltes mamma kom vi fram till att tårtan kunde ha ett "High chaparall" tema då de även ska dit på semester i sommar. Då gör det ju inget om det finns en cowboy revolver med på ett hörn.
Desigen är inte helt min egen då jag hittade en inspirationsbild på någon utländsk sida.
Jag kan meddela att pang-pangaren snabbt blev uppäten av Malte!
Tårtan innehöll:
Jag har fått så många kommentarer/mail om hur jag gör mina rosetter och nu äntligen har jag tagit tag i det hela och fotograferat en steg-för-steg beskrivning.
1. Skär ut 2 lika stora rektanglar i marsipan/sockerpasta/fondant
2. Vik ena änden på kortsidan som bilden visar (ett M)
3. Håll ihop formen och...
4. ... vik den motsatta sidan likadant
5 - 6. Håll ihop ändarna och...
7. ... vik ihop boda kortsidorna
8. Gör likadant med den andra rektangeln
9. Skär ut en remsa
10. Korta av den så den passar runt om rosettens mitt
11. Placera den över rosettens mitt
12. Kläm försiktigt ihop
13. Vänd försiktigt på rosetten och limma ihop remsan på baksidan med lite, lite vatten
14. Rosetten är klar