God Jul på er allesamman!
Jag hoppas ni har en fin jul med nära och kära.
Men kom ihåg att inte äta för mycket mat.
Ni måste gå plats med lite sötsaker med
Här kommer en riktig favorit!
Jag älskar verkligen kombinationen äpple/kanel och den kombinationen i en cupcake med en fräsh frosting med cream cheese och kanel blir jag aldrig någonsin trött på.
Vad tycker ni föresten om cupcake formarna?
De är helt i "Linda stil", för er som inte vet så är jag typ helt galen i leopardmönster och självklart kunde jag inte låta bli att köpa de här när jag fick syn på dem.
De kommer från
tartdecor.se som är en av mina favoritbutiker när det gäller tårt- och bak tillbehör.
Receptet ger ca 12 st normalstora cupcakes
Saftiga vaniljmuffins
3 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver eller 2-3 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1½ dl kesella, naturell yoghurt, créme fraiche eller liknande
Fyllning
1 äpple, skalat och klyftat i minst 12 klyftor
Socker och kanel
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker tills det blir vitt och luftigt.
Blanda de torra ingredienserna ordentligt i en skål.
Häll ner i äggsmeten och blanda.
Blanda slutligen i kesella/yoghurt/creme fraiche och vispa till en jämn smet.
Fördela smeten i cupcake formar placerade i en cupcake plåt
Blanda socker och kanel i en skål och vänd runt äppleklyftorna.
Tryck ner en klyfta i varje cupcake och grädda i mitten utav ugnen i 200 grader cirka 12 minuter.
Låt svalna!
Kanelfrosting
250 gram rumsvarmt smör
400 g cream cheese
1 msk vaniljsocker
200 g florsocker
4 tsk kanel eller mer efter smak
Vispa ihop alla ingredienser med elvisp och spritsa på dina cupcakes.
Pudra gärna över lite kanel som dekoration.
Muuuuuumms!!!!
Känner ni till Linda Lomelino?
Hon har skrivit bl.a boken Lomelino´s tårtor och driver den fina bloggen call med cupcake.
En sommareftermiddag blev jag sugen på att baka en variant utan hennes tårtor och det blev en mastig choklad- och hallontårta med mascarponefyllning.
Hallonbrownie botten, 8-10 mastiga bitar
225 g smör
200 g mörk choklad, 70 %
3 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
1,5 dl strösocker
4 st stora ägg
4,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
100 g hallon, helst färska men det går även bra med frysta
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter (eller 4 st engångs aluminium formar)
Skär smöret i kuber och hacka chokladen grovt. Smält tillsammans på låg värme i en stor kastrull. Låt svalna.
Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och poröst, i cirka 3 minuter.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål.
Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet. Sikta ner de torra ingredienserna och rör tills smeten är slät. Fördela smeten i formarna. Jämna till ytan med hjälp av en sked. Tryck ner hälften av hallonen i varje botten. Grädda bottnarna i 45–50 minuter.
Hallon- och mascarponefyllning
250 g färska eller halvtinade hallon
1 ask mascarpone, ca 250g
0,75 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Vispa grädden.
Rör ner florsockret i mascarponen.
Rör ner hallonen i mascarponen.
Vänd ner den vispade grädden i mascarponen.
Marängsmörkräm med hallon
4 st stora äggvitor
2,33 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
100 g hallon
Ev. lite rosa pastafärg
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65°C eller tills sockerkristallerna har smält.
Ta bort skålen från värmen.
Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter.
Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.
Montering
Dela dina 2 brownie bottnar till 4 st bottnar.
Varva bottnarna och mascarponefyllningen.
Spackla tårtan med hallonmarängsmörcremen.
Rinnande chokladganache
100 g mörk choklad, 70 %
50 g smör
Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar.
Smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna.
Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande.
Häll chokladglasyren ovanpå den lätt kylda tårtan och låt den rinna ner över kanten.
Använd eventuellt en vinkelpalett för att jämna till ytan. Jobba snabbt så att den inte stelnar.
Lycka till i tårtverkstán!
Vilken otroligt ljuvlig sommar vi hade.
Längtar så till värme och sol.
På sommaren slår många par till och gifter sig och jag fick äran att baka ett par stycken bröllopstårtor förra sommaren.
En av dessa var denna
Brudparets önskan och inspiration kom från
denna bröllopstårta men med några ändringar och tillägg.
Bl.a blommor i grönt och rosa och quiltade sidor med pärlemorpärlor.
Tårtan innehöll en
ljus tårtbotten i tre storlekar (25, 20 och 15cm) anpassad för ca 45 bitar, en underbar passionsfruktsmousse (det receptet kommer jag dela med mig av i ett annat inlägg) och vaniljpannacotta.
Tårtan är spacklad med marängsmörcreme och täckt med ballinas vaniljsockerpasta.
Jag bakade även 2 st allergivänliga cupcakes (gluten och laktosfria)
Tips!
När jag gjorde vaniljpannacottafyllningen gjorde jag en helt vanlig pannacotta med vaniljpulver som smaksättning.
Jag mätte först tårtformarna med vatten för att se hur mycket grädde jag behövde för att få ett lagom högt fyllningslager.
Sedan plastade jag in de tre tårtformarna och hällde sedan på den avsvalnade pannacottasmeten och lät den stelna i kylen växelvis frysen.
Sedan var det bara att lägga pannacotta lagret över tårtbottnarna och jämna till kanterna och lägga på nästa tårtbottenlager och slutligen passionsfruktsmoussen.
Var det fler än jag som satt bänkade framför Hela Sverige Bakar?
Vet ni att jag har varit sökande till HSB båda gångerna, och jag har fått åka upp till Stockholm för intervju båda gångerna med men tyvärr har jag inte gått vidare.
Tänk vad roligt det hade varit att få vara med på den resan.
Hur som hellst, i första programmet bakade de ju tårtor och jag fastnade alldeles extra för gotländska Emma´s fantastiska Nougattårta.
Men självklart så ändrade jag receptet så det passade mig bättre.
Läs hela receptet ordentligt, det är flera moment men inte alls svårt att göra och går rätt fort att göra.
Tårtan blir vackert randig när den sedan skärs upp.
Nougat och hasselnötstårta, ca 12 bitar
Rulltårtsbotten:
3 stora ägg
120 g socker
7,5 g bakpulver
56 g potatismjöl
Sätt ugnen på 250 grader.
Smöra och mjöla ett bakplåtspapper som täcker en långpanna (hel plåt)
Blanda samman potatismjöl och bakpulver.
Dela på äggulor och vitor.
Vispa vitorna till ett hårt skum.
Vispa sedan äggulor och socker till pösig smet.
Rör ned mjölblandningen i smeten och vänd försiktigt ner äggvitevispet
Bred ut smeten i en långpanna och grädda snabbt (ca 5 minuter) i 250 grader.
Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt kallna med plåten som lock.
Skär kakan i 8 cm breda längder längst kortsidan.
Hasselnötsmarängbotten:
3 äggvitor, ca 1 dl
2 dl strösocker
100 g hasselnötskärnor
Sätt ugnen på 150 grader
Rosta hasselnötskärnorna i en torr stekpanna och gnugga sedan av skalet mellan hushållspapper
Finhacka hasselnötterna (jag använde min fiffiga tuperware minihackare)
Vispa upp äggvitorna och tillsätt sedan strösocker och vispa marängen riktigt hård så pass att du kan vända bunken upp och ner utan att den rinner ur
Vänd ner de hackade hasselnötterna i marängen
Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten och runt kantern med hjälp av smält smör som klister och fyll formen med marängsmeten
Grädda mitt i ugnen ca 45 min
Låt svalna i formen
Nougatchokladkräm
0,75 dl socker
0,75 dl gräddmjölk (hälften hälften)
15 g kakao
150g dubbelnougat
35 g smör
2 dl grädde
Nougatchokladkräm
Koka upp gräddmjölken med sockret tills det är simmigt, det tar några minuter på svag värme.
Vispa ned kakaon och skiva ned 150 g av nougaten.
Vispa till en jämn smet och rör sedan ner smöret.
Låt krämen kallna och rör samman den under tiden så att inte smöret kryper ut.
Krämen blir mjuk och bredbar.
Bred ut krämen över rulltårtelängderna
Vispa 2 dl grädde och bred ut över nougaten
Marängsmörcreme med nougat
2 äggvitor, ca 74g
1,5 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör, normal saltat
100 g dubbelnougat2 msk kakao1 msk kallt starkt kaffe
Ta fram smöret, dela ner det i små kuber och låt det bli rikitgt mjukt och rumsvarmt (går att micra det lite grann om du inte hinner få det tillräckligt mjukt)
Blanda äggvitor och strösocker i en helt fettfri rostfri skål och ställ ovanpå en kastrull med kokande vatten. (Har du en assistent med en rostfri skål använder du med fördel den nu)
Vispa med en handvisp tills blandningen uppnår 65 grader eller tills sockerkristallerna smält (du kan ta lite av smeten mellan tummen och pekfingret och känner du inga kristaller är den klar.
Vispa marängen kraftigt med ballongvisp tills den svalnat helt, vilket tar ca 10 minuter i en assistent.
Byt ut assistentens ballongvisp mot en flatbeater och vispa på låg hastighet medans du tillsätter lite smör åt gången.
När allt smör är tillsatt ökar du hastigheten och vispar upp din marängsmörcreme.
Tillsätt smält avsvalnad dubbelnougat, kakao och det kalla kaffet.
Montering
Lägg din svala hasselnötsmarängbotten på ett tårtfat.
Rulla första rulltårtlängden och ställ stående i mitten på marängbotten och fyll på med de andra rulltårtelängderna tills alla är runt om.
Blir det marängtårtbotten över kan du skära bort det.
Spackla hela tårtan med nougatmarängsmörcremen och ställ kallt en liten stund
Hacka ca 2 dl hasselnötter och med en kupad hand trycker du försiktigt dit dem längs nedre kanten på tårtan och lite ovanpå.
Dekorera din tårta med ca 1,5 dl vispad grädde som du med fördel spritsar med en stor öppen stjärntyll.
Jag siktade till sist över lite kakao.
Njuuuut...