Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Linda Lomelino inspirerad tårta

 
Känner ni till Linda Lomelino?
Hon har skrivit bl.a boken Lomelino´s tårtor och driver den fina bloggen call med cupcake.
 
En sommareftermiddag blev jag sugen på att baka en variant utan hennes tårtor och det blev en mastig choklad- och hallontårta med mascarponefyllning.
 
 
Hallonbrownie botten, 8-10 mastiga bitar

225 g smör
200 g mörk choklad, 70 % 
3 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
1,5 dl strösocker
4 st stora ägg
4,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
100 g hallon, helst färska men det går även bra med frysta

Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter (eller 4 st engångs aluminium formar)
Skär smöret i kuber och hacka chokladen grovt. Smält tillsammans på låg värme i en stor kastrull. Låt svalna.
Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och poröst, i cirka 3 minuter.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål.

Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet. Sikta ner de torra ingredienserna och rör tills smeten är slät. Fördela smeten i formarna. Jämna till ytan med hjälp av en sked. Tryck ner hälften av hallonen i varje botten. Grädda bottnarna i 45–50 minuter.

 
Hallon- och mascarponefyllning
250 g färska eller halvtinade hallon
1 ask mascarpone, ca 250g
0,75 dl florsocker
2 dl vispgrädde

Vispa grädden.
Rör ner florsockret i mascarponen.
Rör ner hallonen i mascarponen.
Vänd ner den vispade grädden i mascarponen.

 

Marängsmörkräm med hallon
4 st stora äggvitor
2,33 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
100 g hallon
Ev. lite rosa pastafärg

Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65°C eller tills sockerkristallerna har smält.

Ta bort skålen från värmen.

Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.

Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter.

Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.

Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.

 

Montering

Dela dina 2 brownie bottnar till 4 st bottnar.
Varva bottnarna och mascarponefyllningen.
Spackla tårtan med hallonmarängsmörcremen.
 
Rinnande chokladganache
100 g mörk choklad, 70 % 
50 g smör
 
Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar. 
Smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna.
Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande.
 
Häll chokladglasyren ovanpå den lätt kylda tårtan och låt den rinna ner över kanten.
Använd eventuellt en vinkelpalett för att jämna till ytan. Jobba snabbt så att den inte stelnar.
 
Lycka till i tårtverkstán!
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: SaraJ

Bra recept på själva fyllningen och jag uppskattar din webbsida väldigt mycket. Jag testade detta recept tidigare: http://recepttorget.se/hallonmousse/ men nu kommer jag alltid köra ditt istället för nu blev min lilla skapelse bättre och fastare! Tack igen!

Svar: Så roligt att höra!!! Kramar Linda
Linda Runn

2014-03-17 @ 21:35:42
Postat av: Rebecka

Hej!
Hur får du tårtan så rak och jämn på kanterna?
Min buktar ut lite grand oftast.

Svar: Det gäller att försöka montera tårtan så rak som möjligt och sedan vara noga med spacklingen.
Spackla helst dagen efter montering om möjligt.
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2014-10-16 @ 13:40:08
Postat av: Josefine

Blev så sugen på att testa denna tårtan tills dotterns kalas nu i veckan. Jag har bara en vanlig ugn, ingen varmluft, går det att grädda alla formarna samtidigt tror du om man tar aluminiumformar?

Svar: Hej, det går bra så länge alla får plats på samma plan. Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2019-07-15 @ 17:33:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0