Linda Lomelino inspirerad tårta
225 g smör
200 g mörk choklad, 70 %
3 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
1,5 dl strösocker
4 st stora ägg
4,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
100 g hallon, helst färska men det går även bra med frysta
Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter (eller 4 st engångs aluminium formar)
Skär smöret i kuber och hacka chokladen grovt. Smält tillsammans på låg värme i en stor kastrull. Låt svalna.
Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och poröst, i cirka 3 minuter.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål.
Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet. Sikta ner de torra ingredienserna och rör tills smeten är slät. Fördela smeten i formarna. Jämna till ytan med hjälp av en sked. Tryck ner hälften av hallonen i varje botten. Grädda bottnarna i 45–50 minuter.
1 ask mascarpone, ca 250g
0,75 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Vispa grädden.
Rör ner florsockret i mascarponen.
Rör ner hallonen i mascarponen.
Vänd ner den vispade grädden i mascarponen.
Marängsmörkräm med hallon
4 st stora äggvitor
2,33 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
100 g hallon
Ev. lite rosa pastafärg
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65°C eller tills sockerkristallerna har smält.
Ta bort skålen från värmen.
Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter.
Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.
Montering
Dela dina 2 brownie bottnar till 4 st bottnar.50 g smör
Använd eventuellt en vinkelpalett för att jämna till ytan. Jobba snabbt så att den inte stelnar.
Bra recept på själva fyllningen och jag uppskattar din webbsida väldigt mycket. Jag testade detta recept tidigare: http://recepttorget.se/hallonmousse/ men nu kommer jag alltid köra ditt istället för nu blev min lilla skapelse bättre och fastare! Tack igen!
Hej!
Hur får du tårtan så rak och jämn på kanterna?
Min buktar ut lite grand oftast.
Blev så sugen på att testa denna tårtan tills dotterns kalas nu i veckan. Jag har bara en vanlig ugn, ingen varmluft, går det att grädda alla formarna samtidigt tror du om man tar aluminiumformar?