Nougat och hasselnötstårta
Var det fler än jag som satt bänkade framför Hela Sverige Bakar?
Vet ni att jag har varit sökande till HSB båda gångerna, och jag har fått åka upp till Stockholm för intervju båda gångerna med men tyvärr har jag inte gått vidare.
Tänk vad roligt det hade varit att få vara med på den resan.
Hur som hellst, i första programmet bakade de ju tårtor och jag fastnade alldeles extra för gotländska Emma´s fantastiska Nougattårta.
Men självklart så ändrade jag receptet så det passade mig bättre.
Läs hela receptet ordentligt, det är flera moment men inte alls svårt att göra och går rätt fort att göra.
Tårtan blir vackert randig när den sedan skärs upp.
Nougat och hasselnötstårta, ca 12 bitar
Rulltårtsbotten:
3 stora ägg
120 g socker
7,5 g bakpulver
56 g potatismjöl
120 g socker
7,5 g bakpulver
56 g potatismjöl
Sätt ugnen på 250 grader.
Smöra och mjöla ett bakplåtspapper som täcker en långpanna (hel plåt)
Blanda samman potatismjöl och bakpulver.
Dela på äggulor och vitor.
Dela på äggulor och vitor.
Vispa vitorna till ett hårt skum.
Vispa sedan äggulor och socker till pösig smet.
Rör ned mjölblandningen i smeten och vänd försiktigt ner äggvitevispet
Bred ut smeten i en långpanna och grädda snabbt (ca 5 minuter) i 250 grader.
Rör ned mjölblandningen i smeten och vänd försiktigt ner äggvitevispet
Bred ut smeten i en långpanna och grädda snabbt (ca 5 minuter) i 250 grader.
Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt kallna med plåten som lock.
Skär kakan i 8 cm breda längder längst kortsidan.
Skär kakan i 8 cm breda längder längst kortsidan.
Hasselnötsmarängbotten:
3 äggvitor, ca 1 dl
2 dl strösocker
100 g hasselnötskärnor
Sätt ugnen på 150 grader
Vispa upp äggvitorna och tillsätt sedan strösocker och vispa marängen riktigt hård så pass att du kan vända bunken upp och ner utan att den rinner ur
Vänd ner de hackade hasselnötterna i marängen
Rosta hasselnötskärnorna i en torr stekpanna och gnugga sedan av skalet mellan hushållspapper
Finhacka hasselnötterna (jag använde min fiffiga tuperware minihackare)Vispa upp äggvitorna och tillsätt sedan strösocker och vispa marängen riktigt hård så pass att du kan vända bunken upp och ner utan att den rinner ur
Vänd ner de hackade hasselnötterna i marängen
Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten och runt kantern med hjälp av smält smör som klister och fyll formen med marängsmeten
Grädda mitt i ugnen ca 45 min
Låt svalna i formen
Grädda mitt i ugnen ca 45 min
Låt svalna i formen
Nougatchokladkräm
0,75 dl socker
0,75 dl gräddmjölk (hälften hälften)
15 g kakao
150g dubbelnougat
35 g smör
2 dl grädde
0,75 dl gräddmjölk (hälften hälften)
15 g kakao
150g dubbelnougat
35 g smör
2 dl grädde
Nougatchokladkräm
Koka upp gräddmjölken med sockret tills det är simmigt, det tar några minuter på svag värme.
Vispa ned kakaon och skiva ned 150 g av nougaten.
Koka upp gräddmjölken med sockret tills det är simmigt, det tar några minuter på svag värme.
Vispa ned kakaon och skiva ned 150 g av nougaten.
Vispa till en jämn smet och rör sedan ner smöret.
Låt krämen kallna och rör samman den under tiden så att inte smöret kryper ut.
Låt krämen kallna och rör samman den under tiden så att inte smöret kryper ut.
Krämen blir mjuk och bredbar.
Bred ut krämen över rulltårtelängderna
Bred ut krämen över rulltårtelängderna
Vispa 2 dl grädde och bred ut över nougaten
Marängsmörcreme med nougat
2 äggvitor, ca 74g1,5 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör, normal saltat
100 g dubbelnougat
2 msk kakao
1 msk kallt starkt kaffe
Ta fram smöret, dela ner det i små kuber och låt det bli rikitgt mjukt och rumsvarmt (går att micra det lite grann om du inte hinner få det tillräckligt mjukt)
Blanda äggvitor och strösocker i en helt fettfri rostfri skål och ställ ovanpå en kastrull med kokande vatten. (Har du en assistent med en rostfri skål använder du med fördel den nu)
Vispa med en handvisp tills blandningen uppnår 65 grader eller tills sockerkristallerna smält (du kan ta lite av smeten mellan tummen och pekfingret och känner du inga kristaller är den klar.
Vispa marängen kraftigt med ballongvisp tills den svalnat helt, vilket tar ca 10 minuter i en assistent.
Byt ut assistentens ballongvisp mot en flatbeater och vispa på låg hastighet medans du tillsätter lite smör åt gången.
När allt smör är tillsatt ökar du hastigheten och vispar upp din marängsmörcreme.
Tillsätt smält avsvalnad dubbelnougat, kakao och det kalla kaffet.
Montering
Lägg din svala hasselnötsmarängbotten på ett tårtfat.
Rulla första rulltårtlängden och ställ stående i mitten på marängbotten och fyll på med de andra rulltårtelängderna tills alla är runt om.
Blir det marängtårtbotten över kan du skära bort det.
Spackla hela tårtan med nougatmarängsmörcremen och ställ kallt en liten stund
Hacka ca 2 dl hasselnötter och med en kupad hand trycker du försiktigt dit dem längs nedre kanten på tårtan och lite ovanpå.
Dekorera din tårta med ca 1,5 dl vispad grädde som du med fördel spritsar med en stor öppen stjärntyll.
Jag siktade till sist över lite kakao.
Njuuuut...
Kommentarer
Trackback