Mandelgrädde
Den här fräscha fyllningen är supergod ihop med saffranstårtbotten.
Lätt att slänga ihop är den också.
Receptet räcker till 2 rejäla lager i en 20 cm tårta
2 dl crème fraîche
150 g mandelmassa
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Vispa crème fraîchen fast
Riv mandelmassan och rör ner tillsammans med vaniljsockret i crème fraîchen
Vispa grädden och vänd ner
Saftig saffranstårtbotten
Nu när 1:a advent närmar sig vill jag bjuda er på denna fantastiska saffranskakan som jag även använder som tårtbotten.
Receptet ger en ganska låg, ca 5 cm hög botten i en 20 cm form.
Uppdatering! När jag bakade samma botten direkt efter så blev den så pass hög att den gick att dela i 3 delar.
200 gram smör
2,5 dl mjölk
2 pkt (1gram) saffran + 1 sockerbit
2 stora ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader
Stöt saffranet i en mortel med sockerbiten
Smält smöret och häll på mjölken och saffranet
Vispa ägg och socker luftigt
Häll ner smörblandningen och rör om
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i äggvispet
Smöra en 20 cm form och klä botten och kanter med bakplåtspapper
Grädda nederst i ugnen på 175 grader i ca 40-45 min, känn efter med en provsticka att kakan är genomgräddad.
Låt svalna och stjälp upp.
Pudra florsocker över kakan och servera den som den är eller dela den och använd som tårtbotten med någon god fyllning.
Ceylin´s doptårta
Ceylin´s doptårta blev en riktig flickdörm!
Rosa, vit, blommor, hjärtan och en prinsesskrona på toppen.
Jag fick ett mail från Ceylin´s mamma att tårtan hade blivit mycket uppskattad.
Till prinsesskronan provade jag på pastillage för första gången.
Tårtdekor skriver att pastillage är en pasta som torkar mycket snabbt.
Den är stark när den torkat och lämpar sig i första hand till byggnationer, t ex slott eller liknande.
När man tar den ur paketet behöver man knåda igång den för att få bort smuligheten i pastan.
Är vädret väldigt torrt så påverkar detta pastan och man kan tillsätta lite flowerpaste för att få den mer elastisk. Man behöver arbeta snabbt eftersom ytan torkar fort. Får man pastillage över går det inte att spara eftersom den torkar så fort. Då är det bättre att man kavlar ut plaketter av den överblivna pastan.
Dessa plaketter kan man sedan använda till blommor eller figurer som ska läggas på tårtan. Man kan inte modellera med pastillage och den lämpar sig inte för blommor.
Jag tyckte pastillagen var svårarbetad.
Den smulade mycket även fast jag knådade och knådade och jag var rädd att kronan inte skulle hålla ihop.
Men som ni ser så gick det bra.
Kronan i pastillage blev mycket lättare än vad den blir när jag bygger upp den av sockerpasta men kändes lite porös.
Jag gör oftast de allra mesta i sockerpasta som jag helst arbetar med.
Men denna gången ville jag ha en lite hårdare krona och då pastillagen var nedsatt i pris ville jag prova den ist för flowerpasten som jag annars hade valt.
De små babyfötterna är utskurna för hand då jag inte hittade någon utstickare i rätt storlek från tårtshopparna.
4 par fötter sitter runt tårtan.
Doptårta till Ilyas
När Ilyas mamma såg en av
Sebastians doptårtor som jag bakade för ett bra tag sedan ville hon ha en likadan tårta till Ilyas med skor på.
Skorna har jag gjort med hjälp av en skoutstickare från kakburken,
här hittar du den.
Sen har jag lagt till lite egna detaljer för att göra dem mer personliga.
Tårtan spacklades med grädde och täcktes samt dekorerades med ballinas sockerpasta (sp).
Ätbara silver sockerkulor från vanliga mataffären har jag dekorerat tårtans sidor med
Molten chocolate cake
Fick ett tillfälle att baka lite när vi blev bortbjudna på middag hos svärmor.
Jag ville baka något i stil med chokladfondant/kladdkaka och rev bland mina bakböcker hemma.
Molten chocolate cake lät gott "smält chokladkaka)
Jag bakade av dem i min muffinplåt som jag smörade och mjölade.
Receptet ger 9 st i en muffinsplåt
100g mörk choklad av god kvalité
100g smör
2 ägg
1 dl socker
1/2 dl vetemjöl
Smält chokladen över ett vattenbad.
Rör sedan ner små kuber av smöret i den varma chokladen och rör allt ihop slätt.
Vispa äggen och sockret riktigt fluffigt (ca 5-7 minuter)
Sikta ner mjölet, häll i den smälta chokladblandningen och blanda ihop.
Fyll portionsformar eller en muffinplåt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-13 min.
Låt de vila någon minut innan du försiktigt vänder ut dem.
Det kan underlätta om du först skär runt kanten.
Servera gärna med en klick grädde och syrliga hallon
Vit chokladmousse som inte är för söt
(Bild från wikipedia)
Häromdagen var jag sugen på något sött och gott efter dagens middagssoppa.
Efter lite rotande i skåpet hittade jag lite vit choklad.
Vit chokladmousse skulle det minsann bli.
Men ni vet ju själva hur det brukar kunna bli, jo alldeles för sött.
Därför laborerade jag lite och kom fram till detta.
4 portioner
2 dl vispgrädde
1 stort ägg
150 gram vit choklad, jag använder gärna odenses vita bakchoklad
1 dl crème fraîche
1 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk vaniljpulver
Bryt chokladen i bitar och smält försiktigt i micron eller över ett vattenbad
Vispa upp ägget lätt med en gaffel och rör sedan kraftigt ner den smälta chokalden
Rör ner crème fraîchen och vaniljsockret/pulvret
Vispa grädden fast och vänd ner i chokladblandningen
Häll upp i 4 portionsglas och låt stå kallt i ca 1 timme, jag ställde mina i frysen 30 min
Tror den här chokaldmoussen skulle passa bra i en tårta på 20 cm
Jag skulle då prova att tillsätta 2 blad gelatin som jag smälte med halva delen crème fraîchen innan jag rörde ner det
Höga fina bottnar
Tricket att få till höga fina bottnar är att välja en mindre form eller göra mer smet till en större form.
Jag har bla 4 ganska låga formar från märket wilton.
Men det går att baka höga bottnar i dem med.
Jag smörjer mina formar med flytande margarin och klipper bakplåtspapper i remsor som jag sedan fäster runt om längst formens kanter och en rund del att ha i botten.
Då blir botten hög utan att rinna över kanten och lossnar fint från formen
Visst var det enkelt?
Banantårtbotten
När jag fick chansen att provbaka lite passade jag på att pröva göra en tårtbotten med banan och den blev väldigt god, rätt mastig men god.
Tyvärr glömde jag fota den, får göra det vid ett annat tillfälle.
Receptet räcker till en 20cm form, och kakan går att dela i 3 delar.
3 stora ägg
1 1/2 dl strösocker
125g smör
3,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker / 1 tsk vaniljpulver
3 riktigt mogna bananer, bruna/svarta
1/2 dl naturell yoghurt/crème fraîche/kesella eller liknande
* Sätt ugnen på 175 grader
* Smält smöret och låt svalna något
* Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt
* Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker/pulver i en skål och vänd sedan ner i äggvispet
* Rör ner det avsvalnade smöret så smeten blir slät
* Mosa bananerna med yoghurten och rör ner i smeten
* Smöra och sätt bakplåtspapper som en stödkrage.
* Fyll formen och grädda nederst i ugnen i ca 45 minuter, prova med en sticka att kakan är genombakad, du kan behöva lägga över aluminiumfolie så inte kakan blir för mörk, gör det tidigast efter 20 minuter