Saftig saffranstårtbotten
Nu när 1:a advent närmar sig vill jag bjuda er på denna fantastiska saffranskakan som jag även använder som tårtbotten.
Receptet ger en ganska låg, ca 5 cm hög botten i en 20 cm form.
Uppdatering! När jag bakade samma botten direkt efter så blev den så pass hög att den gick att dela i 3 delar.
200 gram smör
2,5 dl mjölk
2 pkt (1gram) saffran + 1 sockerbit
2 stora ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader
Stöt saffranet i en mortel med sockerbiten
Smält smöret och häll på mjölken och saffranet
Vispa ägg och socker luftigt
Häll ner smörblandningen och rör om
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i äggvispet
Smöra en 20 cm form och klä botten och kanter med bakplåtspapper
Grädda nederst i ugnen på 175 grader i ca 40-45 min, känn efter med en provsticka att kakan är genomgräddad.
Låt svalna och stjälp upp.
Pudra florsocker över kakan och servera den som den är eller dela den och använd som tårtbotten med någon god fyllning.
Hej Linda,
Vad brukar du fylla en sådan här tårta med? Tårtbotten med saffran låter ju fantastiskt gott!
Mvh Camilla