Chokladcupcakes med blåbärsfrosting
Om ni bara ska baka 1 sorts cupcakes för resten av erat liv så är det denna!Jag har sagt det förr och jag säger det igen ONE BOWL CHOCOLATE CUPCAKES, gå och baka NU
Och om ni som jag blir lite sugen på blåbär måste ni toppa dem med min goda blåbärsfrosting
Blåbärsfrosting, räcker till 12 cc´s
2 dl blåbär, frysta går utmärkt
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde
200 g cream cheese
1 dl florsocker
1/2 tsk vaniljpulver
1. Koka blåbär, socker och vaniljpulver tills det tjocknar och låt svalna
2. Rör ner cream cheesen tillsammans med florsockret
3. Vispa grädden och vänd ner
4. Bred på din frosting på dina cupcakes
Ljuvlig kladdkakebotten med frisk jordgubbsmousse
Det här är en tårta jag bakat tidigare.Den är ju så ljuvligt god och enekl i sin tillagning.
Den här gången bytte jag ut jordgubbsmoussen till den jag annars gör då jag anser att den smakar så mycket mer jordgubb än Ica´s egna recept.
Kladdkake botten:
- 110 g smör
- 2 1/4 dl socker
- 1 msk sirap
- 2 ägg
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 dl kakao
- 2 dubbeldaim (à 56 g)
1. Sätt ugnen på 175°C
2. Vispa smör, socker och sirap pösigt
3. Rör ner äggen
4. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao i en bunke
4. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao i en bunke
5. Hacka daimen grovt
6. Rör ner mjölblandningen och daimen i smeten
7. Smöra en springform, ca 24 cm i diameter, kläm fast bakplåtspapper i botten och sätt en bakplåtspapper krage runt om
8. Häll i smeten och grädda i ca 20 minuter, Låt svalna
Följ receptet på JORDGUBBSMOUSSE och häll den över kladdkakebottnen, låt stelna i kyl i ca 2-4 timmar.
Tips,
Det går jättebra att förbereda tårtan fram till moussen och förvara den inplastad i frysen.
Ta upp den ur frysen dagen innan den ska ätas och låt den långsamt tina upp i kylskåpet.
Dekorera med jordgubbar, och kanske som jag MED CHOKLADSÅS
Följ receptet på JORDGUBBSMOUSSE och häll den över kladdkakebottnen, låt stelna i kyl i ca 2-4 timmar.
Tips,
Det går jättebra att förbereda tårtan fram till moussen och förvara den inplastad i frysen.
Ta upp den ur frysen dagen innan den ska ätas och låt den långsamt tina upp i kylskåpet.
Dekorera med jordgubbar, och kanske som jag MED CHOKLADSÅS
Kossor till tårtdekoration
När min kollega´s mamma fyllde 50 år skulle det firas ordentligt.Tårtorna skulle hon dock baka själv men ville ha hjälp med dekorationen.
Eftersom hon är en stor samlare av svartvita kossor skulle det självklart vara det som dekoration på tårtan.
Jag ordnade de här 4 kossor-caketopperserna (hmmm svårt ord)
Visst blev de söta!
Cake pops
Till ett barnkalas passar det ju utmärkt med cakepops!
De här godingarna består av lite överbliven chokladtårtbotten med lite enkel chokladgrädde som jag doppade i mjölkchoklad och dekorerade med färgglada små strösselkulor.
Mums!
Som cake pop ställ har jag klätt in en frigolit bit med vanligt paketpapper, enkelt och smidigt!
Andreas studenttårta med mangomousse
I juni tog min lillebror studenten och jag bakade en klassisk studentmössetårta.Bokstäverna är gula som jag sedan har målat med guldfärgad pulverfärg utspädd i en droppe alkohol.
Jag fick hjälp av min man att göra en stencil som jag sedan sprayade kronan på mössans topp med ätbart pärlemorglitter.
Som vanligt är det lite svårt att fånga glitter på bild men ni kan iaf ana kronan.
Tyvärr så var jag alldeles för snabb med att fästa både det blå och svarta bandet runt om.
Glömde mäta banden och passa dem efter bokstäverna jag skulle sätta dit.
Hade kunnat se mycket bättre ut.
Tårtan blev lite utav ett experiment, och jag prövade att smaksätta en vanlig ljus botten med både saft och skal från 1 citron.(3 lika receptet på 3 stora ägg, 20 cm form och 30 min i ugnen)
Sedan fyllde jag tårtan med hallonmousse och en jättegod mangomousse
Mangomousse, räcker till ett lager i en 25 cm tårta
300 g fryst eller färsk mango
4 gelatinblad
100 g socker
2,5 dl vispgrädde
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter
2. Koka upp mango med socker och mixa till en slät puré
3. Tillsätt gelatinet i den varma purén och låt svalna
4. Vispa grädden och vänd ner i den avsvalade puréblandningen
5. Låt moussen svalna i kylen i minst 1 timme eller fyll din tårta direkt med en anslagsring
Hallonmousse
Det här är en lättgjord och riktigt god hallonmousse. Men eftersom det är en äkta mousse med gelatin i behöver den lite tid att stelna i kylen.
Men om ni som jag, använder en anslagsring så går det superlätt att fylla tårtan med den lösa moussen direkt.
Receptet räcker till en mumsigt lager i en 25 cm tårta.
225g hallon (frusna går jättebra)
1/2 dl socker
4 blad gelatin
3 dl vispgrädde
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
2. Koka upp hallon och socker.
Jag brukar även passera bort hallonkärnorna men det är en smaksak.
3. Smält gelatinet i den varma hallonpurén och låt svalna i kylen (det ska inte stelna bara svalna av)
4. Vispa grädden och vänd ner i den svala hallonpurén.
5. Låt stelna i ca 2 timmar eller fyll tårtan i en anslagsring direkt mellan tårtbottnarna.
Tips!
Lägg alltid den tyngsta tårtfyllningen nederst och den lättaste överst.
Lycka till med din goda hallonmousse!
Den bästa jordgubbsmousse´n
Den absolut godaste ÄKTA jordgubbsmoussen jag provat är enkel att göra men kräver lite tid att stelna i kylen.
Därför fyller jag nu nästan alltid mina tårtor i en tårtring, då kan du fylla din tårta direkt med en mousse utan att behöva vänta på att den ska stelna först.
Smart va?
Jordgubbsmousse, 1 sats räcker till 1 mumsigt lager i en 25 cm tårta
200 gram jordgubbar (frysta går bra)
0,75 dl socker
4 blad gelatin
2,5 dl vispgrädde
1. Lägg gelatinet i blöt i ca 5 minuter
2. Koka upp jordgubbar och socker och låt det puttra i ca 3 minuter
3. Ta kastrullen från plattan och mixa jordgubbarna till en slät puré
4. Smält gelatinet i den varma purén och låt sedan svalna så gott som helt i kylen
5. Vispa grädden och vänd nerden kylda jordgubbspurén i vispgrädden
6. Låt stelna i kylen i ca 2 timmar
Jordgubbsmoussen är riktigt god ihop med tex
*Rabarbermousse
*Lemoncurdgrädde