Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Att täcka en tårta med sugarpaste (sp)

Kavla alltid ut locket så det är större än själva tårtan. Jag kavlar ut alla min lock på Maizena majsstärkelse som finns bland mjölprodukterna i mataffären. Det gör så att locket inte fastnar i underlaget.
Kavla inte för tunt, locket ska vara 3-4 mm tjockt dels för att inte skavanker ska synas igenom och dels för att du lättare ska kunna sträcka ut sp'n utan att den spricker.

Lägg försiktigt på det utkavlade locket
Här ser ni att locket är betydligt större än tårtan, är det för litet är risken stor att du får fula veck längs kanterna på tårtan


Sedan använder jag min smoother med ett jämt tryck över tårtan för att jämna till ytan och få bort ev luftbubblor under locket


Nu börjar processen att försöka få bort alla veck runt tårtan och då "smeker" jag översta delen av tårtans kant runt, runt, runt lite i taget.
(Det underlättar att ha tårtan på en snurrplatta)
Lättast är att vara lätt på handen och använda lillfingret så att säga och jobba sig neråt.
Skulle det bli veck är det bara att försiktigt lyfta sp'n och "smeka" undan dem


När tårans kanter är släta och fina brukar jag använda smoothern igen och forma kanterna raka och fina genom att trycka med ett bestämt tryck och hålla emot med handen på motsatt sida


Nu är det dags att skära bort överflödet av sp'n. Använd en vass kniv och skär så nära intill tårtan det går.


Tillsist är det bara att att försiktigt ta bort den överflödiga sp'n


Skulle det behövas så kan du nu med hjälp av kniven eller smoothern jämna till sp'n längst med kanten.
Den här gången blev resultatet bra så jag behöver inte göra det.
Nu är det dags för det roliga, DEKORERINGEN



Kommentarer
Postat av: egensinnig

Kanonbra guide!

2009-09-08 @ 15:08:15
Postat av: Sofia

Jag kavlar också på Maizena, men det blir ju vitt & fulr på spn:-( Hur gör du för att inte få det????

2009-09-08 @ 21:12:38
Postat av: Linda

Svar till Sofia:



Jag tar min te sil och fyller den med maizena och så siktar jag ut litegrann på bordet.

Det får inte bli för mycket. Skulle det behövas mer så siktar jag ut lite till. Sen vänder jag på sp'n rätt ofta.

2009-09-08 @ 21:35:55
URL: http://lindarunn.blogg.se/
Postat av: Maria

Hej.

Kan man smootha till med något annat än en smoother?

Mvh Maria

2010-02-27 @ 16:07:07
URL: http://krian.blogg.se/
Postat av: Linda

Maria:

Du kan använda handen och stryka ut locket med.

2010-02-28 @ 10:03:56
URL: http://lindarunn.blogg.se/
Postat av: Magdalena

Hej !! Undrar om du har grädde mellan själva tårtan och sp:n ??? eller lägger du sp:n direkt på tårtbotten ??

2011-03-04 @ 16:53:08
URL: http://myranpysslar.blogg.se/
Postat av: Marlene

Hej!

Kul att du visar hur du täcker dina tårtor.

Är nog de mest jämna på ytan jag sett hittills. :)

Mina blir alltid knöliga..

Använder du sp? Jag gillar inte den smaken så de får alltid bli smörkräm och marsipan. :/

Kanske skulle ge spn ett försök iaf..

Hälsn.

Marlene

2011-04-29 @ 18:35:17
URL: http://www.stok-i-kok.com
Postat av: Rebecca

Hej. Jag har också samma fråga som Magdalena . Har du grädde mellan tårtan och sp:an och tårta eller något annat..

Mvh Rebecca

2012-08-20 @ 11:22:10
Postat av: Linda Runn Hägerström

Rebecca:

Hej,

Jag spacklar så gått som 98% av alla tårtor med grädde innan sp´n av märket ballina läggs på.



Mvh Linda

2012-08-20 @ 20:19:25
URL: http://Lindarunn.se
Postat av: Hans Ahnlén

Hej!
Skall göra 5 st 16 bitars tårtor nästa helg och undrar om du kan tipsa mig hur mycket sugarpaste som går åt ungefär för att täcka dem?
Trevlig sida du har
mvh Hans

Svar: Hej och tack så mycket!!!Man brukar säga att det beräknas ca 500 gram sockerpasta/normalstor tårta och då räcker det oftast till lite dekorering.

Mvh Linda
Linda Runn

2012-09-07 @ 20:15:59
Postat av: Jenny

Vilka underbart fina tårtor du gör! Helt nybörjare och ska göra min första sp tårta till helgen. (serveras på måndag 8 okt, så när rekommenderar du att man börjar med den?) Och har ej Ballinas sp, utan en där det krävs att man fodrar innan. Vad är bäst anser du, läst att rapsolja ska fungera?

Svar: Hej, och tack så jättemycket!
Jag skulle baka bottnar och förbereda ev fyllningar på fredagen, monter ihop tårtan på lördag, spackla, täcka och dekorera den på söndag Eller om du har tid på måndag.
Om du inte använder ballina sp och spacklar tårtan med grädde behöver den fodras med olja.
Ta en neutral olja och smeta på locket innan du vänder den över tårtan.
Stort lycka till!

Mvh Linda
Linda Runn

2012-09-30 @ 15:14:43
Postat av: Jenny

Åh va snällt att du svara:) då går rapsolja eller matolja lika bra? Tack för din lyckönskan, den behövs :)

Svar: Det går jättebra med raps eller matolja.
Mvh Linda
Linda Runn

2012-10-02 @ 13:02:31
Postat av: FBG

Hej Linda

Din blogg är grym. Tack. Har dessutom testat din jorgudbbsmousse och den blev supergod =).

Bakade för första gången med sugarpaste och det gick rätt så bra förutom att tårtan läckte... sugarpasten började smälta runt och det blev superkladdigt. Vad gjorde jag för för =(?!

Tack på förhand!
/FBG

Svar: Men TACK!!!
Det är viktigt att ingen frukt/bärmousse eller marsanfyllning kommer i kontakt med sp´n då smälter den garanterat.

Spacklade du tårtan med grädde eller smörcreme?
Om du spacklar med grädde måste sp´n innehålla gelatin, gör den inte det måste du fodra sp´n med en fet barriär. Lättast är att pensla ut en smaklös olja på locket innan du vänder det mot grädden.

Lycka till nästa gång!

Kramar Linda
Linda Runn

2012-10-13 @ 21:33:27
Postat av: Linda

Hejsan, jag gick precis in på din blogg när jag försökte hitta tips om sockerpasta.. Jag ska kanske försöka baka en tårta till min systers 18-fest där jag ska göra Candy Crush godisar.. Kan man färga sockerpasta med karamellfärg eller liknande om jag inte kan hitta någon i de färger som behövs? För jag bor i en enormt liten stad där det inte finns tillgång till baktillbehör eller liknande så jag skulle behöva få svar snarast innan jag åker till en större stad för att köpa det.. Jag ursäktar om jag kräver ett svar med så kort varsel så det är okej om du inte hinner svara.
Kramar

Svar: Hej!
Vad roligt att du hittade min blogg.

Jag beställer min sockerpasta och pastafärger bl.a. från tartdecor.se.
Ballinas vanilj sockerpasta gillar jag bäst.
Det går att färga med karamellfärger men då ska du vara försiktig så det inte blir för blött.

Lycka till!
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2014-01-02 @ 19:49:18
URL: http://thesecretbehindme.blogg.se
Postat av: Lena

Hej jag ska göra en 50 cm stor Tårta i form av ett LÄPPSTIFT..vad tycker du jag ska fylla den med så den inte säckar ihop..
Den ska vara Röd..med svart,,silver..

Svar: Fyll den gärna med en mousse. Finns massor av olika här under fliken recept-tårtfyllningar. Det är gott med någon chokladganache till.
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2014-04-20 @ 22:36:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0