Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Macarons- helt underbart goda små kakor

Jag har länge varit sugen på att baka de franska små bakverken macarons.
Och efter att ha sett Leila, "Leila bakar" göra de på tv så fick jag ett enormt sug till att göra det igår!
En orsak till att jag inte bakat de tidigare var att jag inte äger någon maldelkvarn. Men jag drog fram stora hushållsassistenten och malde mandeln på den minsta rivningsplattan. Tyvärr blev det alldeles för storkornigt så det var bara att försöka få det mer finkornigt med stavmixern. Det resulterade i mandelsmulor i halva köket trots handuk över skålen när jag mixade.
Men ska den som ger sig.. det var bara att sikta mandeln och mixa igen tills det blev någorlunda finmalet.
Inte var det särskillt svårt att göra dem och de går ju att variera i 100 tals färger och smaker och olika sorters nötter.

Jag valde att göra de klassiska mandelkakorna som jag färgade rosa med pasta färg (går lika bra med vanlig hushållsfärg) och fylla med jordgubbssmörcreme.
Och de var faktist så goda som alla säger!

Receptet säger att det sa bli 50 delar som totalt blir 25 kakor.
Jag fick över 100 delar som sedan parades ihop till ca 50 kakor med smörcreme emellan.





Sugna på att baka dessa underbart goda små kakor?
Receptet kommer här

Grundreceptet på mandelkakor (det går att byta ut mandeln mot pistagenötter och hasselnötter)
4 äggvitor
1/2 dl strösocker
150 gram sötmandel
4 dl florsocker

Sätt ugnen på 150 grader
Skålla mandeln och ta bort skalet
Mal mandeln finkornigt och sikta den luftig
Blanda mandeln med florsockret och sikta allt ännu en gång
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en styv maräng
Vänd ner mandel och florsockret i marängen försiktigt i början och rör om så allt blandar sig ordentligt
Färga ev med hushållsfärg/pastafärg
Fyll en spritspåse och spritsa ut kakorna stora som 5 kronor på en bakplåtspapperklädd plåt
Låt kakorna vila på plåten i15 min innan du gräddar dem längst ner i ugnen i ca 12 min
Kakorna ska fortfarande vara lite mjuka inuti när de är klara
Dra genast av bakplåtspappret med kakorna på när de kommit ur ugnen och låt de svalna på galler

Grundrecept smörcreme
100 100 g rumsvarmt osaltat smör
1.5 1.5 dl florsocker
1 1 tsk vaniljsocker
1 1 st äggula
Några droppar hushållsfärg/pastafärg
Valfri smaksättning tex, sylt, kakao, smakarom (finns mängder på bla Borgebykryddgård)

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt
Vispa sedan ner äggulan och hushållsfärgen/pasta färgen och smaksättningen

Lägg ihop kakorna 2 och 2 med smörcreme emellan
NJUT!!!

Ps, idag var jag och köpte mig en mandelkvarn på Claes Ohlsson för 129kr, nu ska här bakas macarons!







Kommentarer
Postat av: Kaksmulan

Wow, var det ditt första macaron bak så är jag grymt imponerad! Ser helproffisga ut! Men dina tårtor är ju också otroligt fina så det är nog inte så konstigt:)

2010-04-25 @ 20:38:01
URL: http://kaksmulan.se/
Postat av: Pia

Det var jättefina macarons du gjort, ser goda ut.

Det var nog en bra investering att köpa en mandelkvarn. Hälsn. Pia

2010-04-26 @ 01:02:47
Postat av: Dani

Jättefina macarons,ser jättegoda ut. Har velat prova dem ett tag nu men vågar inte :)

2010-04-26 @ 08:39:59
URL: http://dani-sockerbagare.blogspot.com
Postat av: Maria

Åh vad de såg goda ut! Jag har också planer på att prova på att göra sådana, men har inte kommit mig för än för jag har ingen mandelkvarn. Men du verkade ju få till det ändå, de ser ju proffsiga ut!

2010-04-27 @ 09:06:54
URL: http://tartsmulan.blogspot.com
Postat av: Sana

jätte fint och mycket söt!!

2010-04-29 @ 00:55:45
URL: http://sana-madebylove.blogspot.com
Postat av: egensinnig

Ett tips för att macaronerna inte ska spricka - låt dem vila upp emot 60 minuter innan gräddning - gjorde jättestor skillnad på mina!

2010-05-12 @ 15:01:44
Postat av: Cutecakes-Paulina

Fina! bra med tipset om mandelkvarn, undrade just i mitt huvud var jag kunde köpa en sån!

2010-05-18 @ 20:07:30
URL: http://cutecakes.blogg.se/
Postat av: clara

Wow, dessa goding måste jag prova baka under höstlovet !! :D tackar för receptet ! :D

2010-10-29 @ 12:34:26
URL: http://claran.blogg.se/
Postat av: Vickan

Åh vad fina resa grejer du har gjort! Helt underbart ju :) Vart bor du.. man blir ju sugen på att beställa :)

2010-12-19 @ 14:25:28
URL: http://www.alltirosa.se
Postat av: Katarina

Provade att göra macarons idag efter ditt recept. Tyckte det kändes bra. Kvalitetsmässigt. Men ut kom det kakor som mer liknade whoppisar. Har du någon aning om vad som kan ha gått fel. Gå gärna in och kolla på resultatet. Långt ifrån så fina som dina.

http://katarinashobby.blogspot.com/

2011-07-08 @ 12:05:19
URL: http://katarinashobby.blogspot.com/
Postat av: Elisabeth

Går det att utesluta nötter och mandel? Är allergisk nämligen.. Men tycker det är jättekul att baka =)

2012-04-10 @ 19:14:19
URL: http://lajsa.com
Postat av: Annica

Tja, Du kan ju försöka göra "damm" av solrosfrön kanske.Det är ju lite svårt att utesluta mandel ur mandelkakor annars, om man säger så.

2012-12-30 @ 22:14:27
Postat av: Sussi

Om man måste baka i flera omgångar hur ska man förvara smeten innan man spritsar på nästa plåt? Klarar sig smeten innan gräddning om den måste "vänta" på att plåten i ugnen blir klar?

Svar: Hej,Om du inte kan spritsa hela satsen på en gång kan du linda ett fuktat papper runt öppningen så inte marängsmeten stelnar.

Mvh Linda
Linda Runn

2013-06-19 @ 11:23:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0