Daimchokladbotten med jordgubbsmousse
Igår hade vi födelsedagsgäster här som vid barnens barnkalas inte kunde komma då de var på semester i Italien.
Jag bakade en moussetårta som jag bakade för 2 år sen till midsommar.
Den gången slutade tårtan som cocktail... min mamma tappade tårtan i golvet men som tur var kunde vi rädda en stor del av den och servera den i fina glas
Den här gången serverades den som tårta kort och gott!
Receptet kommer från Ica´s buffe, men med en liten twist, jag bytte ut 2 dl (av de 6 dl) mot vaniljyoghurt.
Mycket gott!!!
2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
5. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.
6. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden tillsammans med vaniljyoghurten till lös konsistens.
7. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
8. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
9. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.
Jag bakade en moussetårta som jag bakade för 2 år sen till midsommar.
Den gången slutade tårtan som cocktail... min mamma tappade tårtan i golvet men som tur var kunde vi rädda en stor del av den och servera den i fina glas
Den här gången serverades den som tårta kort och gott!
Receptet kommer från Ica´s buffe, men med en liten twist, jag bytte ut 2 dl (av de 6 dl) mot vaniljyoghurt.
Mycket gott!!!
- 110 g smör
- 2 1/4 dl socker
- 1 msk sirap
- 2 ägg
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 dl kakao
- 2 dubbeldaim (à 56 g)
- smör + ströbröd till formen
Fyllning
- 5 gelatinblad
- 1/2 + 1 liter jordgubbar
- 3 äggulor
- 2 dl florsocker
- 4 dl vispgrädde
- 2 dl vaniljyoghurt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
5. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.
6. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden tillsammans med vaniljyoghurten till lös konsistens.
7. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
8. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
9. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.
Kommentarer
Trackback