Svar på ett läsar mail
Idag fick jag ett mail angående sugarpaste och grädde.
Fråga:
Hej!
Jag brukar kika in på din blogg och dina tårtor är verkligen fina. Jag har precis upptäckt det här med tårtor så jag har några frågor som jag hoppas att du kan svara på =)
Jag har läst att SP kan smälta om man inte fodrar den innan, stämmer det? Du använder väl oftast grädde och spacklar med eller? Läste nånstans att man inte ska ha grädde under SP då den börjar svettas då.. Har du någon speciell sorts SP eller är det helt enkelt så att den inte alls svettas ?? Och så ytterligare en fråga...hur gör du för att fästa dekorationerna på tårtan och på sidan?
Tack på förhand!
Mvh
Sofia
Svar:
Hej Sofia!
Du har så rätt angående att sp´n kan smälta om den kommer i kontakt med grädde eller en frukt/bärmousse.
Jag använder sp av ett märke som heter Ballina, och skillnaden med den är att den innehåller gelatin som förhindrar att sp´n smälter i kontakt med grädde.
Använder du sp av ett annat märke eller egengjord måste du fodra den med tex olja om du spacklar med grädde.
Annars kan du spackla med smörkräm och använda vilken sp du vill.
Jag tycker dock att grädde är både enklare och godare att ha under locket. Jag använder väldigt lite grädde att spackla med, ca 2 dl till en 25 cm tårtbotten.
Det är dock viktigt att spackla noga vare sig du använder grädde eller smörkräm om du har fyllt tårtan med någon frukt/bärfyllning då syran från frukten/bären äter sig igenom sp´n.
Även marsipan måste fodras med olja för att inte smälta på grädden.
Dekorationer fäster jag enbart med vatten!
Fråga:
Hej!
Jag brukar kika in på din blogg och dina tårtor är verkligen fina. Jag har precis upptäckt det här med tårtor så jag har några frågor som jag hoppas att du kan svara på =)
Jag har läst att SP kan smälta om man inte fodrar den innan, stämmer det? Du använder väl oftast grädde och spacklar med eller? Läste nånstans att man inte ska ha grädde under SP då den börjar svettas då.. Har du någon speciell sorts SP eller är det helt enkelt så att den inte alls svettas ?? Och så ytterligare en fråga...hur gör du för att fästa dekorationerna på tårtan och på sidan?
Tack på förhand!
Mvh
Sofia
Svar:
Hej Sofia!
Du har så rätt angående att sp´n kan smälta om den kommer i kontakt med grädde eller en frukt/bärmousse.
Jag använder sp av ett märke som heter Ballina, och skillnaden med den är att den innehåller gelatin som förhindrar att sp´n smälter i kontakt med grädde.
Använder du sp av ett annat märke eller egengjord måste du fodra den med tex olja om du spacklar med grädde.
Annars kan du spackla med smörkräm och använda vilken sp du vill.
Jag tycker dock att grädde är både enklare och godare att ha under locket. Jag använder väldigt lite grädde att spackla med, ca 2 dl till en 25 cm tårtbotten.
Det är dock viktigt att spackla noga vare sig du använder grädde eller smörkräm om du har fyllt tårtan med någon frukt/bärfyllning då syran från frukten/bären äter sig igenom sp´n.
Även marsipan måste fodras med olja för att inte smälta på grädden.
Dekorationer fäster jag enbart med vatten!
Kommentarer
Trackback