Chokladbollstårta
När vi skulle hem till våra vänner och fira att deras lille son hade fyllt 3 år kände ja för att baka och ta med något vilket jag vet att de uppskattar :)
Men ugnen var full av tårtbottnar och tiden sprang iväg så jag prövade på att göra något jag länge velat prova, CHOKLADBOLLSTÅRTA!
Kan ni tänka er något godare?
En tårta som enbart består av chokladbollssmet.
Jag varierade innehållet i tre olika chokladbollssmaker.
En "delicatobollssmet" och en havrebollsmet som jag delade upp i 2 och smaksatte den ena med arrak och kakao.
Hela skapelsen är sedan täckt med kärleksmumsfrosting, ni vet den krämiga, kaffe- och chokladsmakande frostingen på kärleksmums/snoddas/sara rutor eller vad ni nu kallar dem.
Hos oss heter det i alla fall kärleksmums :)
Recepten kommer nedanför bilderna
Som ni ser på den sista bilden hade jag i lite för mycket kakao i ena halvan av havrebollssmeten.
Tanken var att den skulle ha blivit 3-färgad.
Hur som hellst så var den god men fruktansvärt mäktig.
Recept Delicatobollssmet:
7 dl havregryn
200 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk grädde
2 msk grädde
2 msk avsvalnat starkt kaffe
Mixa havregrynen till ett fint pulver och häll över i en bunke.
Blanda ner alla ingredienser ordentligt.
Recept Havrebollssmet:
270 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ½ tsk vaniljsocker
10 dl havregryn
¾ msk kakao
1 dl ljummet kaffe
3 dl socker
3 ½ tsk vaniljsocker
10 dl havregryn
¾ msk kakao
1 dl ljummet kaffe
Vispa smör, vaniljsocker och socker kraftigt i 5 minuter med elvisp.
Tillsätt havregrynen, kakaon och det ljumma kaffet och vispa kraftigt i ca 5 minuter till.
Tillsätt havregrynen, kakaon och det ljumma kaffet och vispa kraftigt i ca 5 minuter till.
Smeten ska bli alldeles slät.
Dela upp smeten i 2 skålar och smaksätt den ena med lite arraks essens (finns i mataffären i bakhyllan bland hushållsfärgerna) och ta i ytterlikare lite mer kakao så färgen blir något mittemellan de andra smeterna.
Plasta en 15 eller 20 cm rund tårtform (jag hade en 15 cm) och pressa ner den ljusaste smeten först, låt stå i frysen i några minuter så den blir lite fastre i konsistensen.
Forstsätt sedan med mellan färgen och låt även den stå i frysen en liten stund.
Pressa tillsist ner den mörka chokladbollssmeten och plasta över allt och ställ i kylskåpet medans du gör frostingen.
50 g smör
3 msk starkt kaffe
1 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Smällt smöret i en kastrull och rör ner övriga ingredienser.
Jag stjälpte upp min tårta på ett ugnsgaller och hällde försiktigt över frostingen lite i taget och spackade tårtan jämn.
Dekorera med kokosflingor (jag hittade billiga jordgubbar i affären och lät dem tillföra lite färg till tårtan)
Njuuuuuut...
Kommentarer
Postat av: Anette
Men åhhh så smarrigt det verkar!
Postat av: Olivia
Här heter kärleksmums mockarutor!
Svar:
Linda Runn
Postat av: Sanna
Hur många personer räcker den tårtan till? Är det så att den blir väldigt mastig och mättande eller klarar man att äta en stor bit? Tack för en inspererande blogg 😊
Svar:
Linda Runn
Trackback