Hasselnöt- och tobleroneparfait tårta
Till min mans födelsedag ville jag göra något enkelt men gott.
Något som jag kunde förbereda i god tid innan och endå var fint och gott.
Det fick bli en gammal goding som jag gjort förut men i lite mer i ögonfallande utförande.
Denna frysta tårta är verkligen en riktig goding och du kan dessutom förbereda den veckor innan den ska serveras.
Gör först marängbotten:
3 äggvitor (spara gulorna till parfaiten)
2 dl strösocker
100 g hasselnötskärnor
Sätt ugnen på 150 grader
* Vispa upp äggvitorna och tillsätt sedan strösocker och vispa marängen riktigt hård så pass att du kan vända bunken upp och ner utan att den rinner ur
* Vänd ner de hackade hasselnötterna i marängen
* Rosta hasselnötskärnorna i en torr stekpanna och gnugga sedan av skalet mellan hushållspapper
* Finhacka hasselnötterna (jag använde min fiffiga tuperware minihackare)
* Vispa upp äggvitorna och tillsätt sedan strösocker och vispa marängen riktigt hård så pass att du kan vända bunken upp och ner utan att den rinner ur
* Vänd ner de hackade hasselnötterna i marängen
* Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten och runt kantern med hjälp av smält smör som klister och fyll formen med marängsmeten
* Grädda mitt i ugnen ca 45 min
* Låt svalna i formen
* Grädda mitt i ugnen ca 45 min
* Låt svalna i formen
Under tiden du gräddar marängen gör du parfaiten, jag valde toblerone
200g Toblerone
3 äggulor
½ dl strösocker
3 dl vispgrädde
Smält 150 gram av tobleronen i vattenbad eller i mikron
Vispa äggulorna och sockret tjockt och pösigt
Vispa grädden hårt och blanda med äggvispet
Rör ner ungefär 1/3 av vispet lite i taget i den smälta Tobleronen, rör till en jämn massa
3 äggulor
½ dl strösocker
3 dl vispgrädde
Smält 150 gram av tobleronen i vattenbad eller i mikron
Vispa äggulorna och sockret tjockt och pösigt
Vispa grädden hårt och blanda med äggvispet
Rör ner ungefär 1/3 av vispet lite i taget i den smälta Tobleronen, rör till en jämn massa
Rör därefter ner chokladblandningen i resten av det vispade
Blanda slutligen ner 50 gram hackad toblerone
Häll allt över den avsvalnade marängbottnen direkt ner i formen
Blanda slutligen ner 50 gram hackad toblerone
Häll allt över den avsvalnade marängbottnen direkt ner i formen
Frys minst 4 timmar.
Ta fram tårtan ca 30 min innan den ska ätas och precis före serveringen kan du spritsa vispad grädde fint runt om och dekorera med färska hallon
Kommentarer
Postat av: Katarina
Vacker!
Svar:
Linda Runn
Postat av: bullen
Hej linda! du är så duktig och dina tårtor e så fina! jag tänkte bara fråga om du nångång har använt kondenserad mjölk och kokat? den riktiga rågan är om det går att "spackla" en tårta med "kolakrämen" och täcka den med sp utan att den smälter?
Svar:
Linda Runn
Postat av: Olivia
Oj så fin och oj så den ser god ut! Men tror du man skulle kunna ha mandel istället för hasselnötter då jag är allergisk? Eller kommer du på något annat man kanske skulle kunna använda?
Svar:
Linda Runn
Trackback