Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Hasselnöt- och tobleroneparfait tårta

 
Till min mans födelsedag ville jag göra något enkelt men gott.
Något som jag kunde förbereda i god tid innan och endå var fint och gott.
Det fick bli en gammal goding som jag gjort förut men i lite mer i ögonfallande utförande.
 
Denna frysta tårta är verkligen en riktig goding och du kan dessutom förbereda den veckor innan den ska serveras.
 
Gör först marängbotten:
 
3 äggvitor (spara gulorna till parfaiten)
2 dl strösocker
100 g hasselnötskärnor
 
Sätt ugnen på 150 grader
* Rosta hasselnötskärnorna i en torr stekpanna och gnugga sedan av skalet mellan hushållspapper
* Finhacka hasselnötterna (jag använde min fiffiga tuperware minihackare)
* Vispa upp äggvitorna och tillsätt sedan strösocker och vispa marängen riktigt hård så pass att du kan vända bunken upp och ner utan att den rinner ur
* Vänd ner de hackade hasselnötterna i marängen
* Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten och runt kantern med hjälp av smält smör som klister och fyll formen med marängsmeten
* Grädda mitt i ugnen ca 45 min
* Låt svalna i formen
 
Under tiden du gräddar marängen gör du parfaiten, jag valde toblerone
 
200g Toblerone
3 äggulor
½ dl strösocker
3 dl vispgrädde

Smält 150 gram av tobleronen i vattenbad eller i mikron
Vispa äggulorna och sockret tjockt och pösigt
Vispa grädden hårt och blanda med äggvispet
Rör ner ungefär 1/3 av vispet lite i taget i den smälta Tobleronen, rör till en jämn massa
Rör därefter ner chokladblandningen i resten av det vispade
Blanda slutligen ner 50 gram hackad toblerone
Häll allt över den avsvalnade marängbottnen direkt ner i formen
Frys minst 4 timmar.

Ta fram tårtan ca 30 min innan den ska ätas och precis före serveringen kan du spritsa vispad grädde fint runt om och dekorera med färska hallon
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Katarina

Vacker!

Svar: Tack ska du ha
Linda Runn

2013-06-05 @ 13:55:52
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: bullen

Hej linda! du är så duktig och dina tårtor e så fina! jag tänkte bara fråga om du nångång har använt kondenserad mjölk och kokat? den riktiga rågan är om det går att "spackla" en tårta med "kolakrämen" och täcka den med sp utan att den smälter?

Svar: Hej!Jag har kokat kondenserad mjölk i Micron för att snabba på det hela.
Då öppnar jag burken och häller i den i en värmetålig skål med höga kanter och Micrar så pass länge tills jag tycker konsistensen känns bra. Den stelnar dock lite till efter att den kallnat.
I runda slängar kanske jag Micrar i ca 10-20 min.

Ännu enklare är att köpa den redan färdiga dulce de lechen som finns bredvid den kondenserade mjölken :)
Dock är jag lite osäker på hur det blir under ett tårtlock.
Du kanske kunde göra en smörcreme smaksatt med dulce de leche?
Mvh Linda
Linda Runn

2013-06-05 @ 14:33:38
Postat av: Olivia

Oj så fin och oj så den ser god ut! Men tror du man skulle kunna ha mandel istället för hasselnötter då jag är allergisk? Eller kommer du på något annat man kanske skulle kunna använda?

Svar: Hej, visst går det bra att byta ut nötterna eller helt utesluta dem om du vill. Tårtan är jättegod!

Mvh
Linda Runn

2013-08-09 @ 00:29:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0