Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Mönstrad rulltårta

 
Har ni någonsin sett en mönstrad rulltårta?
Det är hur lätt som helst att göra en och bara fantasin sätter gränsen.
 
När våra flickors lille kusin fyllde år passade jag på att baka en med hans namn och ålder på.
För att göra det hela lite roligare färgade jag även in rulltårtesmeten med grön hushållsfärg för att matcha innehållet i den.
 
Till själva dekoreringssmeten behöver du:
1 äggvita (ca 35g)
40 gram mjöl (vill du ha en brun dekoreringssmet kan du ersätta hälften av mjölet med kakao)
30 gram socker
30 gram rumstempererat smör
Ev pastafärg
 
Rör ihop alla ingredienser och färga in i den färgen du vill ha.
Vill du ha olika färger kan du dela upp smeten i olika skålar och färga in.
Förbered ett mönster på ett papper så du kan stencilera av.
tänk på att mönstret blir spegelvänt.
Fyll en spritspåse med smeten klipp ett litet hål och spritsa ut ditt mönster på ett bakplåtspapper och ställ in i frysen i ca 10 minuter.
Ska du göra mönster i olika färger och på varandra rekomenderar jag att frysa 10 min mellan varje färg så att inte färgerna smetas in i varandra.
 
 
Gör sedan en rulltårtesmet:
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 250 grader eller 200 grader varmluft
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt
Rör ner mjölken försiktigt
Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i äggvispet
Bred ut smeten i en långpanna 30*40 cm över ditt frysta mönster och grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter
(i en varmluftsugn i mitten i ca 8 minuter)
Vänd direkt upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper, pensla det gräddade bakplåtspappret med kallt vatten och dra försiktigt bort det.
 
 
Under tiden som din rulltårta svalnar gör du i ordning fyllningen.
Det finns många olika fyllningar.
Välj något du tycker om
 
T.ex:
Sylt, grädde, vaniljcreme, chokladgrädde, bärgrädde, lemoncurdgrädde.
Jag fyllde Williams rulltårta med min goda päronmousse och den blev jättegod.
Tyvärr så sprack mitt mönster lite.
 
Sen slog jag in den fint i cellofanpapper och lite present snöre.
 
En annan gång gjorde jag en leopardmönstrad rulltårta.
Då gjorde jag en dekorsmet med kakao och spritsade först det bruna mönstret, frös i 10 minuter, färgade in resterande smet med svart pastafärg och spritsade det svarta mönstret.
Den fyllde jag med jordgubbssylt och den busenkla chokladgrädden.
 
Så vad väntar ni på... iväg och baka världens finaste och enklaste rulltårtor!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: elli

Det är så coolt! Har funderat på att göra sånt flera gånger men får aldrig tummen ur. Det kanske är så att rulltårta inte är min favoritkaka?

Svar: Du kan ju variera fyllningen i det oändliga och göra din egen variant.Vem vet, snart är rulltårta din favoritkaka ;)
Mvh Linda
Linda Runn

2013-06-04 @ 10:06:41
URL: http://komofika.blogspot.com
Postat av: Carina

Har prövat att göra mönstrade rulltårtor, jätteroligt! Undrar dock hur du får plats med ugnsplåten i frysen? Min får varken plats på längden eller bredden.

Svar: Hej, jag la över pappret på en mindre bricka :)
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2014-11-11 @ 16:07:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0