Linda Runn
Om mig:
I norrköping bor denna tvåbarnsmamma som i augusti 2008 upptäckte den tidsödande sysselsättningen "Baka tårta" I den här bloggen kommer hon visa det som bakas och lite från vardagen som tvåbarnsmor och sambo.

Lakrits och citrontårta

En dag i personalrummet på jobbet kom vi in på ämnet "baka tårta"
Och jag fick frågan om jag någonsin hade bakat en tårta med lakritsfyllning.
Och visst har jag gjort det, dock var det länge sedan och dels så var tårtan inte till oss i familjen.
 
Det tog inte många dagar innan jag bestämde mig för att göra en tårta som fredagsfika på jobbet.
Tårtbotten hade jag redan i frysen så den var bara att ta fram och tina upp i rumstemp.
 
För att göra en lakritsfyllning gäller i princip samma recept som chokladganachen men eftersom denna typ av godis innehåller en hel del gelatin måste du ta mycket mindre godis än choklad.
Beroende på vilken typ av lakrits du vill ha (salt, söt) tar du den sorten du tror blir bäst-
 
Lakritsfluff, räcker till en tårta ca 20 cm
Jag valde totalt 60 gram lakritsgodis (turkisk peppar volcano och en variant av vanlig sötlakrits i lösgodiset) ca 50/50 av båda sorterna.
Sen delade jag ner dem och smälte dem i 3 dl grädde på låg värme.
Grädden får absolut inte börja koka. Och det tar en liten stund.
När sedan allt är ihop smält häller du över din lakritsgrädde i en visp skål och ställer kallt i kylen i minst 6 timmar.
(den här typen av fyllningar förbereder jag alltid kvällen innan jag fyller min tårta.
Vispa sedan upp till en härlig lakritsfyllning och fyll din tårta.
Min lakritsfyllning smakade nästan identiskt med glassen lakritspuck överdrag, en blandning mellan sött och salt.
 
Eftersom jag hade en burk med lemoncurd hemma valde jag att ha en lemoncurdgrädde som ett andra lager till lakritsfluffet.
Jag vispade upp 3 dl grädde och rörde ner lemoncurd efter smak och bredde på det andra lagret i tårtan.
 
Sen valde jag att göra en smörcreme med citronsmak för att inte tillsätta ännu en smak till tårtan.
Så jag använde mitt standardrecept på smörcreme och tillsatte några droppar citron aron från Dr oetger och lite gul gushållsfärg.
 
Smörcreme standard, räcker till att spackla en normalstorstårta
250 g rumsvarmt smör
180 g florsocker
2 äggulor
2 msk mjölk
 
Vispa smöret vitt och fluffigt i ca 10-15 minuter
Vispa ihop med florsocker och sedan resten av ingredienserna
Välj någon smaksättning efter eget tycke och färga ev med hushållsfärg/pastafärg
 
Smaksättningar:
Vaniljsocker
Kakao
Essenser
Starkt kallt kaffe
 
Jag spackalde tårtan och spritsade lite spartanskt runt om och som pricken över i:t blev det lite chokladflakes som dekoration.
Tårtan gjorde sedan succé på jobbet.
Den blev riktigt god, även de som i vanliga fall inte gillar lakrits.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Katarina

Lakrits och citron är en läcker kombo! Och tårtan är vacker.

Svar: Tack så jättemycket!
Linda Runn

2013-05-20 @ 11:25:41
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Camilla

Hej! Hur många bottnar har du i tårtan? hur hög är den? /MVH Camilla

Svar: Hej, jag har en helt vanlig 3 delad ljus tårtbotten Tror tårtan var uppemot 10-12 cm hög
Linda Runn

2013-10-22 @ 15:02:32
Postat av: Emeli

Hej! Den ljusa tårtbottnen du använder, är det vanlig sockerkaka eller är det ett mindre sött s k anslag?

Svar: I det här fallet hade jag en tårtbotten från receptet på Hallon- och vaniljdrömtårtan (http://lindarunn.se/2012/may/recept-hallon-och-vaniljdromtartan.html) i frysen som jag använde. Blev jättegott.
Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2014-04-09 @ 13:00:18
Postat av: Kim

får man fråga vad som händer om grädden mot förmodan börjar koka ändå?

Svar: Hej,
Det är stor risk att det hela sedan skär sig när du ska vispa upp fyllningen :(

Med vänlig hälsning, Linda
Linda Runn

2014-08-29 @ 21:23:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Rund tårta
Diameter cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Fyrkantig tårta
Längd cm
Bredd cm
Höjd cm


Små bitar bitar
Medium bitar bitar
Stora bitar bitar
Matbloggstoppen

RSS 2.0